Circle

Mitä yhteistä on kaikella? Obama

Egyptissä viikko sitten alkaneet mielenosoitukset, sen seurauksena maahan julistettu poikkeustila ja tämän hetken vallitseva tunnelma sai suomalaiset matkanjärjestäjät perumaan kaikki sinne suunnitellut lomamatkat. Myös Egyptissä parhaillaan olleet lomalaiset kotiutettiin ulkoministeriön antaman suosituksen mukaisesti. Ruotsi toimi samalla tavalla, Egyptiin matkustamista ei suositella tällä hetkellä ollenkaan. Kaikkien mielestä tilanne ei kuitenkaan ole yhtä vakava kuin suomalaisten tai ruotsalaisten. USA:n kanta on luonnollisesti vähän epäselvä. He tukevat taloudellisesti Egyptiä, sillä ehdolla etteivät egyptiläiset sodi ja sillä ehdolla että Egypti tilaa Obamalta aseita. Pitäisikö siis toimittaa vähän lisää pyssyjä vai olla toimittamatta? Brittien mielestä Egyptiiin matkustaminen on puolestaan ihan fine.

Britanniassa Hijabin, eli islamistisen päähuivin käyttö on kansalaisoikeus. Joissain maissa sen käyttö on kiellettyä kouluissa ja virastorakennuksissa. Joissain vahvasti islamilaisissa maissa sitä on pakko käyttää esimerkiksi työpaikoilla, vaikkei olisi islaminuskoinen. Egyptissä noin 70% naisista pukeutuu Koraanin ohjeen mukaisesti huiviin. Valtio ei siihen enää kehota, sillä sen pelätään antavan ulkopuolelle negatiivissävytteisen viestin, ei ainoastaan uskonnollisesti vaan myös poliittisesti. Nuoret naiset kokevat hijabin käytön sosiaalisen paineen alla ainoastaan trendikkääksi ja liittävät asukokonaisuuteensa länsimaalaisten vaatteiden lisäksi värikkäitä, kasvot peittäviä huiveja. Nuorten ja heidän vanhempien näkemyserot sekä islamistien ja ei-islamistien näkemyserot hijabin käytön pakollisuudesta ja sallittavuudesta on aiheuttanut ja aiheuttanee tulevaisuudessakin erilaisia mielenosoituksia. Kuukausi sitten egyptiläinen 15-vuotias tyttö ampui itsensä isänsä aseella, sillä ei halunnut perheensä painostuksesta huolimatta pukeutua hijabiin. Obaman mielestä hijab on ihan fine.

Obama matkustaa syyskuussa Ruotsiin tapamaan maan johtoa. Myös Sauli on kutsuttu syömään. Tietoturvayhtiö Stonesoftin kyberturvallisuusjohtaja Jarno Limnéllin mielestä tulevassa tapaamisessa tullaan keskustelemaan kyberturvallisuudesta ja verkkovakoilusta. Helsingin Sanomien tämänpäiväisessä läpyskässä Limnéll toteaa: ”Jos keskeistä tietomateriaalia sisältäviä tietopalveluja on jossakin maassa, ja siihen pääsy on tiedustelun kannalta välttämätöntä, niin ainakaan ei kannata heikentää välejä tähän maahan, vaan päinvastoin lisätä yhteistyötä.” Ruotsin Luulajassa sijaitsee Facebookin palvelinkeskus, jonka läpi kulkee kaikki maailman Facebook-tieto. Ruotsin kautta kulkee myös lähes kaikki suomalainen internet-selaus. Ruotsin puolustusvoimilla on oikeus valvoa kaikkea ruotsin rajat ylittävää liikennettä. Fine.

Obama perui tapaamisensa Venäjän presidentin, Putinin kanssa, sillä Venäjä myönsi tietovuotaja Edward Snowdenille turvapaikan vuodeksi eteenpäin. Snowdenin paljastamien asiakirjojen avulla saatiin selville että USA:n tiedustelupalvelu on tukenut 100 miljoonalla eurolla Brittien tiedustelupalvelua, GCHQ:ta ja mahdollisesti saanut pääsyn heidän tiedustelutietoihinsa ja jopa vaikutusvaltaa päätöksentekoon. Suomessa sijaitsee Googlen palvelin. Toissaviikolla Obama tapasi salaa Applen ja Googlen edustajia valkoisessa talossa.

Verkkourkintapaljastuksia tehneen Glenn Greenwaldin puoliso, David Miranda pidätettiin Britanniassa maanantaina yhdeksäksi tunniksi terrorismilain nojalla lentokenttäpoliisien toimesta. Koska he voivat. Greenwald toimi yhteistyössä Snowdenin kanssa tietovuotoskandaalissa. Oppositiopoliitikot ja ihmisoikeusjärjestöt tuohtuivat ja nyt mietitään onko ilman selkeää syytä pidättäminen ihan fine.

Ihmisoikeutta puolustamassa ja mieltään osoittamassa olivat myös ruotsalaiset kuluneella viikolla. Mielenosoitus tehtiin tosin Ruotsissa sivistyneemmin kuin Egyptissä. Se tehtiin Twitterissä ja Instagramissa, onlinessa. Ihmiset alkoivat julkaista kuvia itsestään pukeutuneena hijabiin, sen jälkeen kun raskaana oleva nainen oltiin pahoinpidelty Tukholmassa. ”Poliisi uskoo, että kyseessä on uskontoon perustuva viharikos” kertoo YLE uutiset. #Hijabuppropet -tagilla kuvia lataavat ruotsalaiset taistelevat oikeudesta pukeutua miten kukin haluaa.

Kun on kipeenä kotona, niin sitä mielellään kehittelee kaikenlaista aikansa kuluksi. Jos ei muuta niin salaliittoteorioita. Erilaisia Google-hakuja tehdessäni ja tuloksia selatessani mietiskelin että mielenosoituksia on kyllä kaikenlaisia. Joissain kuolee paljon ihmisiä, joissain ei yhtään. Jotkut kestävät vuosia, toiset viisi minuuttia. Toiset  tapahtuvat kadulla luodein ja käsikranaatein, toiset puhelimin ja tietokonein. Mielenosoituksen tavoitteena on aina kuitenkin osoittaa mielipiteensä ja saada aikaan muutos. Kun uutiskynnyksen ylittää nykyään yhtälailla Twitter-mielenosoitus kuin aseellinen vastaava ja kun mielenosoituskulttuuri, samassa kuin vakoilu, terrorismi ja kaikki, siirtyy yhä enemmän verkkoon, tuntuu kansalaisesta turvallisemmalta. Vai tuntuuko?