Sunnuntain summeeraus 41/52 – Nessu-ihottuma

Pienenä sairastaminen oli ihan jees. Yhdellä puhelinsoitolla sai katsoa pari päivää leffoja peiton alla. Nykyään flunssan kylkiäisenä tulee stressi siitä miten järjestää työt jos joutuu jäämään saikulle.

Flunssassa olemisen 10 vaihetta

 1. Vilun maisto. Sellainen ihmeellinen ”maku” nenässä. Vilustumisen maku. Se ei ole haju, mutta se on nenässä. Sen kun maistaa niin tietää, että se on menoa. Alkaa kalenterin tutkiminen: jos jään saikulle, mitä kaikkea pitää järjestellä.
 2. Kurkkukutinan nieleskely. Sitä yrittää nieleskellä pois ja kun on juonut pari litraa mustaherukkamehua, kutina ei hetkeen tunnukaan – koska koko nielu on turta. ”Ei tämä ehkä kuitenkaan tarkoita, että olisin kipee”.
 3. Nenätuppojen nöpöttely. Kun vettä ohuempi lima on valahtanut jälleen yllättäen rinnuksille, sitä yrittää tehdä räkärätistä jonkunlaisen tupon ja tunkee sen nenäänsä. Videopalavereissa on vähän kiusallista.
 4. Niistosta ruhjeutuminen. Kun on niistänyt nenäänsä sellaisen Nessu-ihottuman, että koko keskinaama on tulessa, sitä alkaa vaan ryystää räkää takaisin sinne mistä se on tullutkin. Sitä hieroo kortisonivoidetta klyyvariin.
 5. Nivelvaiheen helpotushuijaus. Litkurään väheneminen saa luulemaan, että se oli siinä. Ei ollut siinä, se vaan muuttaa muotoaan.
 6. Korvatorven tukkiminen. Kun poski- ja otsaontelot ovat täynnä limaa ja turvonneet mielestään riittävästi, ne puristavat vielä korvakäytävät juntturaan. Jokaisella niistolla kuulo heikkenee. Töissä voi ihan hyvin olla edelleen, kun ei ole kuumetta.
 7. Kitalaen kurmutus. Kurkku on unohtunut nenän ja korvien temppuillessa, mutta nyt se alkaa ottaa aggressiivisempaa roolia tässä taudinkuvassa. Nenä luopuu valumasta. Töissä voi edelleen olla, kunhan ei puhu kenellekään.
 8. Tuska-aivastus. Se pääsee kun sitä vähiten haluaisi. Mutta sitten se pääsee irti ja repii ja valmiiksi vereslihalla olevat keuhkot, henkitorven ja nielun miljoonille palkeenkielille. Se murtaa poskionteloiden padot,  vapauttaa sisäänryystetyn vihreänkeltaisen mönjän aivojen syövereistä ja tiristää samalla kyynelkanavat kuiviksi. Pakko jäädä etätöihin.
 9. Parantumispäätös. Kun jostain syystä on aivan pakko olla seuraavana päivänä työkunnossa, sitä onnistuu jollain tavalla hypnotisoimaan itsensä olemaan terve. Kun mieli uskottelee riittävän lujasti, että kaikki on hyvin, ei keholla ole vastaan sanomista. Sitten sitä vaan menee töihin, mutta pysyttelee karanteenissa yhden hengen neukkareissa.
 10. Parantuminen. Muutaman epävakaan päivän jälkeen sitä yhtäkkiä huomaa, että kurkkukipu meni menojaan ja nenäkin on kuiva. Tuli taas säästettyä sairauslomapäiviä. Sitä voi olla tosi ylpeä itsestään.

Tästä huolimatta suosittelen siirtämään niitä palavereja seuraaville viikoille ja jäämään kotiin lepäämään, kun on kipeä.

Rengon tupa oli koko viikon ilman lämmitystä. Perjantaina kotiin tullessa oli vilu

3 aamua Huomenta Suomea

Kun olin pieni Arvi, sellainen koululaisen kokoinen, katsoin joka aamu Huomenta Suomea ennen kouluun lähtöä. Saatoin herätä aikaisin vain nähdäkseni koko kolmituntisen lähetyksen.

Sen jälkeen on vierähtänyt pitkä tovi etten ole aamuisin telkkaria avannut. Nyt viimeisiin vuosiin televisio ei ole Rengossa edes näkynyt.

Tällä viikolla, kun jäin flunssan vuoksi etätöihin Espooseen kolmena päivänä, katsoin joka aamu kaksi tuntia Huomenta Suomea. Ja join teetä. Ja se oli kivaa.

Opin esimerkiksi sen, että Egotripiltä ilmestyi 10. albumi tiistaina 10.10. Tai oikeasti se julkaistiin vasta vasta saman viikon perjantaina. Egotrippi olisi halunnut julkaista levyn jo 10.10., mutta kun se oli tiistai ja koska on yleisesti säädetty, että levyjä saa julkaista vain perjantaisin, he julkaisivat kaikki levyn biisit erillisinä sinkkuina 10.10. Nerokasta, kekseliästä, kapinallista.

Opin myös kaikenlaista uutta sote-uudistuksesta. Ainakin sen, että on se aikamoinen härveli. Ja ehkä myös sen, että joskus asiat vaan ovat niin monimutkaisia, ettei niihin löydy yksinkertaista ratkaisua. On toisaalta myös ihan hyvä, ettei tällaista asiaa yritetä teennäisesti yksinkertaistaa.

Espoo. Yhtenä aamuna oli kirkas auringonnousu

Dan Brownin 7. romaani

Sanotaanko kaksi vuotta sitten tein päätöksen, että en enää osta kirjoja, vaan lainaan lukemani kirjastosta. Onhan se jotenkin hullua maksaa kirjasta 25€ tai 40€, kun sen voisi lukea ilmaiseksikin. Usein kirja kuitenkin luetaan vain kerran. Yhä useammin ei edes loppuun saakka.

Nyt tein poikkeuksen. En pelkästään sen takia, että kirjaston lainausjärjestelmää fiksataan loppukuun ajan eikä kirjojen lainaaminen ole mahdollista, vaan myös sen takia, että Dan Brown on kyllä ihan paras kirjailija.

Ei sillä tavalla paras, että hän kirjoittaisi kauneinta tai kekseliäintä kieltä. Ei myöskään sillä tavalla, että hän kirjoittaisi ainutlaatuisia tai tajunnanräjäyttäviä tarinoita. Hän on mielestäni paras sillä tavalla, että hän saa lukijan pysymään kirjansa ääressä.

En ole montaa kirjaa lukenut yhdeltä istumalta, paikasta toiseen kävellessä tai ilman valoa pimeä pinnistellen, eikä monikaan kirja ole saanut olemaan lähtemästä jonnekin tai tekemästä jotain muuta kivaa. Danbrownit ovat olleet sellaisia. Niihin lukittuu.

Seitsemäs romaani on Alku. En tiedä yhtään mistä se kertoo, mutta odotan superinnolla, että voin korkata sen.

9 opetusta luontaistuotemyyjälle

Ajelin eilisaamuna Hämeenlinnasta Renkoon. Olin juuri kääntynyt 10-tielle, kun huomasin auton bluetooth-järjestelmän ilmoittavan saapuvasta vierasnumeroisesta puhelusta.

Mikäs siinä, otetaanpa tämä, ajattelin, vaikka nykyään vastaan yhä harvemmin puheluihin, joiden soittajaa en tunne. Varsinkin, jos se vaikuttaa puhelinmyyjän numerolta, niin kuin tämä. Pitkästä aikaa voisi kuunnella myyntispiikit ihan ajan kanssa ja miettiä voisiko tästä oppia jotain.

Opit myyntipuhelusta:

 1. Aloita tunnustellen: Älä hyppää heti aiheeseen. Kyllä, on tärkeää uskoa omaan asiaan ja olla innostunut. Asiakasta kuitenkin kiinnostaa enemmän hänen omat juttunsa, kuin sinun juttusi. Innostu mielummin asiakkaan jutuista.
 2. Tarjoa hyötyä: Itselleni on aivan sama jos juuri tämän luontaistuotefirman kalsiumkapselissa on K2-vitamiinia, kun en tiedä mitä se on ja ennen kaikkea: mitä hyötyä siitä on minulle. Ei auta, vaikka K2-vitamiinia kuinka hehkuttaisi ja kertoisi sen olevan tutkimustulosten mukaan keholle hyväksi. Millä tavalla hyväksi? Millä tavalla juuri minulle hyväksi?
 3. Älä jankuta: Älä jankuta, kun huomaat, että spiikkisi ei tehoa. Keksi uusi spiikki, ota uusi näkökulma. Kysy vaikka joku kysymys. Ainut asiakkaalta kysytty kysymys ei voi olla: ”Saako kysyä, mikset ota?”. Se, että se on ainut kysymys, on oikeastaan se vastaus siihen, että miksen ota.
 4. Kerro tarina: Ainoa mielenkiintoinen vaihe kahdeksan minuutin puhelun aikana oli se, kun selvisi, että minulla ja puhelinmyyjällä on jotain samaa: tyttöystävä, joka aika ajoin pakottaa syömään vitamiineja. Jos sitä keskustelua oltaisiin jatkettu, olisin saattanut ostaa. Tällä kertaa se keskustelu kuitenkin jännästi tyrehtyi kun puhelinmyyjä sanoi, että ”onhan nää enemmän hameväen juttuja”. Hmm?
 5. Eläydy: Tutustu asiaasi, harjoittele ja omaksu. Anna asiakkaalle tunne, että kerrot tarjoustasi juuri hänelle. Ei haittaa jos takeltelee ja detaljit unohtuu. Kunhan on luonteva ja keskusteluun heittäytyvä. Laita nuotit pöydälle väärin päin kun soitat ja keskity ihmiseen, joka on puhelimen toisessa päässä.
 6. Keksi uusia vertauskuvia: ”Vain 2,90€ viikossa, eli yhden kahvipaketin verran”. Kahvipaketit ja -kupit on nyt vertausten kieltolistalla. On aika keksiä uusi. Sitä paitsi, juon teetä. Sekin olisi selvinnyt kysymällä.
 7. Tunnista klousaushetki: Klousaushetki ei ole heti sen jälkeen kun olet vetänyt kahden minuutin monologin luontaistuotepurkin tuoteselosteesta.  Eikä ainakaan kysymällä: ”Onko osoite tämä X, ettei mene purkit naapurin postilaatikkoon?” tai ”Laitetaanko heti vai vasta marraskuusta alkaen?”. Oikea hetki on se kun tiedämme molemmat jotain toisistamme ja meillä on yhteinen näkemys tuotteen hyödyistä minulle.
 8. Kunnioita molempien aikaa: Opi tunnistamaan se henkilö ja ne sanat, joista tiedät asiakkaan olevan tosissaan, kun hän kieltäytyy. Haluan pysyä loppuun saakka asiallisena, mutta se ei tarkoita, että haluan jatkaa keskustelua kuudennen ”joudun edelleen pysymään kannassani ja kieltäytymään tästä hyvästä tarjouksesta” -vastaukseni jälkeen.
 9. Ole kohtelias: Ole kohtelias ja viimeistele kohtaaminen, vaikka kauppaa ei syntyisikään. Se voi syntyä seuraavalla kerralla. Se jättää myös itsellesi paremman fiiliksen ja on helpompi tarttua puhelimeen kohta uudelleen.
Kärpäsen kakka luo ensilumiefektin

Aika vähän tapahtuu kun lojuu päivät pitkät sisätiloissa. No ensi viikolla uuteen nousuun.

Hyvää viikonlopun loppua,

Arvi