Suuret, pienet ja pääsi kokoiset

Kuka olisi arvanut että saksanpähkinä on puu?

Saksanpähkinähän on pähkinä, tai ainakin sillä nimellä tunnetaan eräs epämääräisen muotoinen pähkinä. Saksanpähkinä ei kuitenkaan ole ainoastaan se pähkinä vaan se on sen puun nimi jossa pähkinät kasvaa. Vaikka ei ne pähkinät siinä puussa varsinaisesti kasva, tai kasvaahan ne, siis suurentuvat. Mutta saksanpähkinä on oikeastaan kivi. Se on saksanpähkinäpuussa kasvavan hedelmän kivi. Vaikka tämä kivi, eli varsinainen pähkinä, onkin tässä vähän niinkun pääosassa, niin ei se itse hedelmä siitä ympäriltä missään tapauksessa roskiin jouda. Sillä siitä tehdään öljyä. Tuolla Ranskan Alpeillahan on sellainen aivan ihana paikka, jossa kasvaa kaiken muun lisäksi myös Grenoblen pähkinäpuita. Näistä upeista ja rehevistä puista uutettu öljy antaa ihonhoitotuotteisiin suojaavia ja ravitsevia toimintoja. Saksanpähkinäpuun hedelmästä uutettu öljy myös ehkäisee ennenaikaista vanhenemista. Näiden pähkinöiden arvo on ymmärretty jo historiassa. Saksanpähkinöillä on ollut merkittävä osa ihmisten elämässä jo renesanssin aikaan. Ajatellaan vaikka sen ajan maalareita. Pellavaöljy kellastaa taideteoksen eikä värisävyt tule esiin taiteilijan haluamalla tavalla, kun taas saksanpähkinäöljystä valmistettu öljyväri tuottaa kankaalle täyteläisen ja rikkaan väriloiston, joka kestää.

Saksanpähkinä ei olekaan mikä tahansa pähkinä purtavaksi. Se on tutkimusten mukaan kaikkein terveellisin pähkinä, suosittelen ehdottamasti. Se vähentää kolesterolia, ehkäisee monia sydänsairauksia ja syöpiä. Kyseisen pähkinälajin on todettu myös parantavan miesten hedelmällisyyttä, erään Kalifornialaistutkimuksen mukaan. Tutkimuksen mukaan hedelmällisyys parani jopa huomattavissa määrin. Nämä terveyspähkinät ovatkin lajitovereihinsa verrattuna tuplasti rikkaampia, mitä tulee antidoksidanttien määrään. Mutta muistuttaisin kuitenkin tässä vaiheessa, että on syytä pitää pähkinöiden syönti tietyissä rajoissa, vaikka olisit ihan pähkinöinä. Saksanpähkinöissä on meinaa rasvaa. Siitäkin huolimatta että pähkinöissä oleva rasva härskiintyy nopeasti ja mieli tekisi syödä ne kaikki kerralla pois, suosittelen pitämään vähän malttia ettei ne mene kylkiin. 7-10 Saksanpähkinää päivässä auttaa pitämään sairaudet loitolla, muttei vielä aiheuta ongelmia painon kanssa.

Saksanpähkinä ja sen ympärillä olevan hedelmän öljy ei suinkaan ole sitten ainoat hyödyt mitä pähkinäpuulla on tarjottavana. Puuta käytetään paljon huonekaluissa ja sen lehdistä tehdään uutetta, jota käytetään öljyn tavoin. Eli koko puu hyödynnetään, se on hienoa.

Suomessa saksanpähkinäpuita ei kasva. Tai kasvaa niitä joku yksittäinen jossain etelä-Suomessa, mutta ne on kitukasvuisia eikä tuota samalla tavalla pähkinää. Jotkut yrittävät myös saada kasvihuoneessa sitä kasvamaan mutta se ei ole niin yksinkertainen juttu. Puu on nimittäin aika iso ja vaatii juuri oikeanlaisen kasvuympäristön. Vaikka puun nimi viittaa saksanmaalle niin turkkilaiset olivat ensimmäisiä jotka huomasivat että nämä aivojen näköiset pähkinät onkin ihan maukkaita. Saksanpähkinä-nimeä ei muutenkaan käytetä muissa maissa kuin Suomessa. Nimi juontaa juurensa ajoilta kun Saksasta tuotiin paljon elintarvikkeita Suomeen. Suomessa käytetiin siihen aikaan muutenkin sanaa ”saksa” kuvaamaan kauppiasta. Kauppias on hoitanut hommat jo sillon hyvin ja saanut nimensä meidän pähkinän kylkeen.

Yksi ystäväni sanoi että mä oon viisastelija, toinen sanoi että ”kirjota saksanpähkinöistä”.