I turn the music up. I’m on a roll this time

Olinpa tossa saunassa iltasella. Tarkoitus oli saunoskella pidempi tovi, mutta kun aloin pohtia tämän päivän teemaa ja ”päivän kysymystä”, oli tarve päästä nopeasti jäsentelemään ajatuksia. Useimmiten, jos aihe ei tule itsestään päähän, on sen keksiminen todella vaikeaa. Nyt ajatus on selkeä ja yritän saada osan siitä jaettua.

Tämän päivän tarina alkaa viime yöstä. Kello oli jo tämän päivän puolella kun menin nukkumaan ja päätin kuunnella nauhoittamani laulun vielä kerran puhelimesta. Oli pimeää ja kuuntelin täysillä omaa soittoani ja lauluani kuulokkeet korvilla. Itse tehdystä musiikista erottaa todella selkeästi sävyt ja tunnelman. Kun äänitän itse musiikkia itselleni, voin tehdä sen silmällä pitäen jotain tavoitteellista tunnetilaa. Ajattelen, että levylaulannassa tunteiden ääripäät leikataan helposti pois, jotta mahdollisimman moni voisi samaistua kappaleen tunnetilaan ja jotta kaikkien olisi helppo kuunnella sitä. Kun teen musiikkia itselleni, ei ole vastaavia rajoituksia.

 • Sir Elwoodin Hiljaiset Värit – Kerran elämässä

Aamulla herätessäni laitoin puhelimesta radion päälle ja makoilin hetken sängyssä. Noustessani laitoin kuulokkeet korville ja valitsin soittolistasta tämän aamun tunnussävelmät. Kevyessä tihkusateessa kävelin hakemaan päivän lehden laatikosta kuunnellen samaan aikaan laulua auringon paisteesta.

 • Charles Bradley – Heart of gold
 • Egotrippi – Posteljooni
 • Simply Red – Sunrise
 • J. Karjalainen – Maailman kallein kaupunki

Tein aamupalan ja istuin tuvan pöydän ääreen. En pystynyt keskittymään lukemiseen kuulokkeet korvilla, joten päätin jättää uutiset myöhempään hetkeen. Päivän ohjelmassa oli makuuhuoneen seinien maalaus. Hain autotallista maalin ja pensselit. Otin kuulokkeet pois päästä, laitoin puhelimen kaiutintelakkaan ja ryhdyin maalaushommiin. Välillä jäin vain kuuntelemaan hyvää musiikkia. Yhdessä vaiheessa maalaus tuntui tylsältä ja meinasin luovuttaa. Laitoin musiikin kovemmalle ja jatkoin hommia.

 • J. Karjalainen – Et ole yksin (koko levy)
 • Glen Hansard – Rhythm and repose (koko levy)

Sain maalaushommat päätökseen ja lähdin ruokaostoksille. Valitsin puhelimestani laulut matkan ajaksi ja liitin sen auton stereoihin. Lauleskelin ja rummutin sormillani rattia.

 • Pariisin Kevät – Meteoriitti
 • Biffy Clyro – Biblical
 • Matti Johannes Koivu – Jos muutat mielesi
 • Jamie Cullum – Gran Torino

Kotiin tultuani, puhelin taas kiinni telakkaan ja soittolista jatkuu. Söin musiikin tahdissa. Istuskelin sen jälkeen hetken aikaa sohvalla ja nautin harmaasta lomapäivästä. Ystäväni, kovemman luokan kitarasankari, lähetti viestin että on matkalla kohti Renkoa. Laitoin kahvin valumaan ja kasasin soittimet valmiiksi. Ystäväni oli tulossa etsimään inspiraatiota ja omaa tyyliään trubaduurikeikkaa varten. Laitoin musiikin pois ja soittelin muutaman laulun odotellessani häntä.

 • Olavi Uusivirta – Niin kuin eilenkin
 • Sir Elwoodin Hiljaiset Värit – Jumala rankaisee Helsinkiä tänä yönä

Ystäväni saapui ja soittelimme hyvän tovin etsien sopivia lauluja ja kyllähän niitä löytyikin. Kuuntelimme musiikkia ja keskustelimme siitä. Mietimme että hyvän fiiliksen soittamisessa voi saada aikaan (ainakin) kahdella eri tavalla. Mitä kovempaa soittaa, sitä voimakkaampi on hyvänolon tunne, sitä syvemmälle musiikki menee. Musiikki myös tuntuu fyysisesti kehossa jos se on kovalla. Toinen vaihtoehto on soittaa rauhallisesti, keskittyneesti ja musiikkia itse hallitsevasti. Rauhallisesti soittaessa, tai musiikkia hiljaa kuunnellessa, on taito pitää fiilis korkealla. Siihen me kuitenkin halusimme yhdessä tuumin pyrkiä ja jäämme odottamaan innolla mitä jatkoa tälle keskustelulle seuraa. Keskustelun jälkeen ystäväni ehdotti että soittaisimme vielä yhden laulun ennen kuin hän lähtee kotiin.

 • Olavi Uusivirta – Ei oltu niin kuin muut

Laulusta tuli osa päivän teemaa ja päivän kysymystä. Ystäväni nimittäin kysyi tämän viimeisen laulun jälkeen että mistä johtuu että jotkut laulut vaan kuulostaa niin hyvältä, kuten tämä äskeinen. Mikä tekee jostain musiikista niin hyvää? Se on päivän kysymys ja päivän teema on varmasti selkeä. Musiikki. Päiväni sisään mahtui noin puoli tuntia musiikitonta aikaa. Laitoin saunaan tulet ja Coldplayn soimaan.

 • Coldplay – Fix you
 • Coldplay – Yellow
 • Coldplay – Cemetries of London
 • Coldplay – 42
 • Coldplay – Every teardrop is a waterfall

Ei ole hyvää tai huonoa musiikkia, on vain oikean- tai vääränlaisia tunnetiloja, joku sanoi joskus. Kun musiikki ja sen kuuntelija tai soittaja kohtaavat oikeanlaisessa tunnetilassa, syntyy hyvää musiikkia. Kun musiikki muuttaa tai vahvistaa olemassa olevaa tunnetilaa tarpeeksi, se on hyvää. Kyllä se musiikki on hieno asia, kuunnelkaa vaikka!

 • John Mayer – Crossroads