Aplodeja, seinään nyrkillä

Taputuksen aloittaja

Kuinka usein olet ensimmäinen joka lähtee taputtamaan? Niin et ole, koska he ovat eri henkilöitä. He ovat taputuksen aloittajia. Heillä on yliluonnollinen kyky aistia oikea hetki aplodeille. Taputuksen aloittaja aloittaa taputuksen lyömällä käsiään nopeutuvassa tahdissa kohoavalla äänenvoimakkuudella ja samalla vilkuillen ympärilleen, kuin kannustaen muita mukaan.

Aloittaja voi myös aloittaa aplodit alkamalla vain paukuttaa käsiään yhteen täysiä, jolloin muut tulevat mukaan. Sosiaalinen paine ajaa muut ihmiset pelastamaan hänet tilanteesta jossa hän sattaisi taputtaa yksinään, vaikka niin ei koskaan tapahtuisi. Taputuksen aloittajat ovat ammattilaisia ja ovat paikalla pelastamassa sinut tältä vastuulta, taputuksen aloittamiselta ja mahdolliselta yksin taputtamiselta.

Yksin taputtaja

Hän taputtaa konsertissa yksin, yleensä väärässä kohdassa. Jos kohta olisi oikea, muutkin taputtaisivat. Hän lyö käsiään itsevarmasti muutaman kerran täysillä yhteen, kunnes huomaa ettei saa mukaansa ketään. Hän taputtaa kuitenkin vielä pari kertaa, mutta vaimentaa huomattavasti lyöntikovuutta. Hän ei välttämättä ole idiootti, hän saattaa vain olla fiiliksissä. Hän ei ehkä huomaa lempimusiikkia kuunnellessaan, että taputtaa yksin. Muut kuitenkin katsovat häntä vähän oudoksuen ja toivovat hänen lopettavan, oman itsensä takia.

Jos yksintaputtaminen jatkuu tämän aluksi kuvatun rajan yli, sitä on parempi vain jatkaa. Raja on siis se, kun pitäisi huomata taputtaako kukaan muu. Jos huomaa, että on taputtanut yksin jo jonkin aikaa, kannattaa ehkä taputtaa koko biisi loppuun, jolloin muu yleisö saattaa luulla että olet artistin maksettu rytmin antaja.

Väärässä rytmissä taputtaja

Useimmiten, laulujen mukana taputettaessa, taputetaan toisella ja neljännellä iskulla. Suurimmalle osalle tämä on itsestäänselvää ja tulee ihan luonnostaan. Sitten on ne, jotka taputtavat ensimmäisellä ja kolmannella iskulla. Miten tämä siis toimii? Laske biisin mukana yksi, kaksi, kolme, neljä. Taputa kakkosen ja nelosen kohdalla. Tämä toimii lauluissa jotka ovat neljällä jaollisia, eli suurimmassa osassa. Sitten on ne laulut jotka eivät ole, parempi ettei niissä edes yritä taputtaa mukana.

Se että taputtaa ykkösellä ja kolmosella ei ole kuitenkaan niin paha, kuin että taputtaa kokonaan väärässä rytmissä, kuin eri biisiä. Oikeassa rytmissä taputtamista kannattaa treenata vaikka autossa. Väärässä rytmissä taputtaja ei tietenkään tiedä taputtavansa väärässä rytmissä ja se tekee sekä muiden kuulijoiden että esiintyvän taiteilijan kokemuksesta haastavamman. Väärässä rytmissä taputtamiseen yleensä liitetään myös kaikenlainen huutelu. ”Jee” tai ”Ööö”.

Innokas taputtaja

Innokas taputtaja tykkää käsiensä äänestä. Hän nauttii siitä että omat kädet tuottavat napsahtavan äänen, hän on osa musiikkia, hän tuottaa sitä. Ei tuota, hän hakkaa käsiään yhteen ja liian innokkaasti. Hän haluaa taputtaa jokaisen laulun mukana, ennen sitä ja sen jälkeen. Hän on ehkä kehittänyt oman taputtamistavan, tavan jolla kuuluu isoin ääni.

Hän saattaa tehdä myös vähän hankalampia taputuskuvioita. Hän jakaa rytmin kahdeksaan osaan ja taputtaa kolmosella, nelosella ja seiskalla. Osoittaa täten olevansa rytmillisesti kanssakuulijoitaan hieman kehittyneempi. Innokkaan taputtajan vastakohta on varovainen taputtaja. Hän ”painelee” sormenpäillään kämmentään hienostuneesti.

Taputuksen lopettaja

Hän taputtaa viimeisenä. Joskus siitä käydään taputuksellisia taistoja. Kuka saa lyödä kätensä viimeisenä yhteen! Hän haluaa osoittaa kiitollisuuttaan vielä kerran, ja vielä kerran, ja kerran… Kaikki katsovat häntä kun hän ilmaisee käsillään olevansa tilan kingi. Hän päättää milloin taputus lakkaa. Taputuksen lopettaminen on helpompaa kuin sen aloittaminen. Sen kun odottaa että muut on taputtaneet ja lyö kerran käsiään yhteen.

Ei-taputtaja

Hän ei taputa. Hän ei vaan taputa. Hän on sen yläpuolella.

Loput

Yleensä 500 hengen yleisöönkin mahtuu kuitenkin kourallinen hyviä taputtajia. Hyvä taputtaja aloittaa suosionosoituksensa odotettuaan taputuksen aloittajan tehneen aloitteen. Hän lyö käsiään yhteen hillityllä äänenvoimakkuudella, niin ettei käsien kohtaamispaikka ole kanssakuulijan korvien juuressa. Hän on treenannut rytmissä taputtamista. Hän ymmärtää lopettaa taputtamisen oikealla hetkellä, silloin kun muut vielä taputtavat.

Olin tänään Anssi Kelan keikalla. Oli aikaa tehdä taputushavaintoja. Mun täytyy taputtaa näin, mun täytyy taputtaa näin.