Työmiehen lauantai

Höpsis köpsis piupali paupali

Suomessa on vähän yli kaksi miljoonaa palkansaajaa. Onnittelut, mikäli kuulut tähän ryhmään. Puolestasi on juuri käyty neuvotteluja ison pöydän ääressä ja sinä voitit. 20 euroa. Se on tosin verotettavaa tuloa, eli saat todennäköisesti käteen kympin setelin ja joitain kolikoita, sanotaan 14€. Saattaa kuulostaa pieneltä, mutta saat sen joka kuukausi. Vuoden päästä olet saanut palkkaa 168€ enemmän. Ja sitten vuoden päästä, palkkaasi nostetaan jälleen, 0,4%. Se on keskimäärin toiset 14€/kk lisää. Sekin on verotettavaa tuloa joten käteen jää noin 10€. Olet siis kahden vuoden päästä tienannut 456€, puhtaana käteen.

Keskimääräinen tuntipalkka on yksityisellä sektorilla, tuntipalkkaisilla noin 15€ ja kuukausipalkkaisilla noin 20€. Työpäivän pituuden ollessa 7,5 tuntia, palkallisen vapaapäivän arvoksi voidaan laskea keskimäärin noin 130€. Loppiainen on palkallinen vapaapäivä neljänä kertana kuudessa vuodessa. Loppiaisen arvo on siis 4/6 x 130€. Noin 87€. Se on merkittävää sen takia että myit siinä samaisessa neuvottelupöydässä juuri loppiaisen, voitolla. Loppiainen suunnitellaan siirrettäväksi lauantaille, mikä tarkoittaa että kahdessa vuodessa menetät yhteensä 174€.

Voittosi tosin alkoi pienenemään kun pöydän ääressä selattiin kalenteria ja päästiin toukokuun kohdalle. Joku huomasi helatorstain. Kyllä, helatorstai on siirtymässä myös lauantaille. Helalauantaille. Siitä et selviäkkään enää 87 eurolla, sillä helatorstai on tähän asti ollut joka vuosi arkipäivä, torstai. Joten kahden vuoden päästä olet menettänyt helalauantain takia 260€.

22 euroa. Se on se summa jonka siis loppujen lopuksi sait. Kahdessa vuodessa. Se on kuukautta kohti melkein euro, 91 senttiä. Puolikas kahvikuppi kuussa, eikä tarvitse enää viettää loppiaista eikä helatorstaita. Miljonääri Kyösti Kakkonen ehdotti tähän asiaan liittyen että myös vappu muutettaisiin arkipäiväksi ja tälle työväen juhlapäivälle laitettaisiin sataprosenttinen verotus.

No okei, pöydässä sovittiin myös että väylämaksut puolitetaan ja tavaraliikenteen ratavero poistetaan, ainakin hetkeksi. Työtön saa jatkossa tehdä töitä 300 euron edestä töitä ilman että työttömyyskorvaukseen kajotaan ja työttömyyspäivärahan omavastuuaika lyhenee seitsemästä päivästä viiteen päivään. Jos olet töissä, etkä kuljeta rauta- tai vesiteitse kaupallista tavaraa, ei näistä bonuksista ole sinulle hyötyä.

Työikäisiä työttömiä on Suomessa noin 300 000. Onnittelut, mikäli olet työtön ja haluaisit tehdä välillä keikkaduunia. Viime viikolla uutisoitiin työttömyyspäivärahaa nostavasta rouvasta joka oli ollut auttamassa ystäväänsä kahvinkeitossa jossain kirpparilla. Paikallislehteen rouvasta tehdyn haastattelun takia hän menetti tämän edun, vaikka työ oli ollut vapaaehtoistyötä, palkatonta. Viranomaisen mukaan myöskään sellaista työtä, josta normaalisti saisi palkkaa, ei saa tehdä, jos on työtön. No nyt tähän tuli muutos, siinä samassa pöydässä. 300 euroa voit tienata tosiaan ilman että menetät työttömyyspäivärahaoikeuden. Jos kuitenkin olet lisäksi toimeentulotuen piirissä, kuten useimmat työttömyyspäivärahaa saavat työttömät, et saa toimeentulotuen takia tienata kuin 150€/kk.

No eihän tässä tilanteessa mitään mullistavia tulosopimuksia voinut odottaakkaan ja voitollehan tässä kuitenkin jäätiin. Taidanpa keittää itselleni sen kunniaksi puolikkaan nimipäiväkahvikupposen. Hyvää viikonloppua!