Jokainen on vähän

Turkkilainen mies maalasi 200-askelmaiset rappuset sillä värillä. Hüseyin Cetinel vietti viikon ajan yöt maalaten Istanbulissa, Beyoglun kaupunginosassa, sijaitsevia portaita. Sosiaalisen median kautta levinnyt tieto sen värisistä portaista sai ihmiset kokoontumaan niiden ääreen ja ottamaan valokuvia itsestään niitä vasten. Kaupungin Pormestari, herra Demircan kuuli asiasta ja määräsi puhtaanapitotyöntekijät maalaamaan portaat takaisin betonin harmaiksi. Värin ystävät pöyristyivät. Kun ihmiset ympäri Turkkia alkoivat maalata rappusia kostoksi sillä värillä, pormestarinkin oli aika nöyrtyä. Hän määräsi kaupungin työntekijät maalaamaan Cetinelin portaat takaisin sen värisiksi.

Ruotsalainen nainen lakkasi kyntensä ihan sillä samalla värillä. Emma Green Tregaro sai koko maailman, Obamaa ja Kansainvälistä Olympiakomiteaa myöten varpailleen tehdessään sen tempun. Keskustelu siitä, voiko sillä värillä maalata kynsiä, jatkui vilkkaana ja nähtäväksi jää mihin tulokseen asiassa päädytään ja ketkä kaikki tulevat rikkomaan mahdollista värikieltoa. Green Tregaro itse pelästyi saamaansa huomiota eikä enää seuraavana päivänä maalannut kynsiään paheksuntaa aiheuttavalla värillä, vaan punaisella. ”Päätin maalata ne punaiseksi, rakkauden kunniaksi” sanoi hän.

Suomalainen ministeri heilutti katsomossa sen väristä lippua. Paavo Arhinmäki osoitti kantansa venäläisellä stadionilla heiluttelemalla lippua, jonka Venäjän vastikään uudistunut homopolitiikka luokittelisi laittomaksi propagandaksi. Arhinmäki ei usko että lipun liehuttaminen vaikuttaa Suomen ja Venäjän suhteisiin tästä huolimatta. Ministeri kertoo saaneensa mielenilmauksen johdosta hyvin värikästä palautetta laajalti maailmalta.

Maailmassa on 77 maata jossa kyseisen värin tunnustaminen on rikos. Seitsemässä maassa se väri voi johtaa kuolemantuomioon. ”Homorakkaus on fine” sanoi ystäväni äsken ja niin mäkin ajattelen. Lisää vaan rohkeita kannanottoja ja suvaitsemattomuuden boikotointia.