Sakkaa sekaan puhtaan lähdeveden

Jokisen Juuson 27-vuotissyntymäpäivien kunniaksi jatkan pohdintaa aiheesta, jonka alkuperänä on hänen syvällinen ajatuksensa liittyen oluen maukkuuteen.

On tyypillistä, että ihminen nostaa egoaan kertomalla, että on tehnyt tai saanut nauttia jostain sellaisesta, mikä ei ole kovin tavanomaista. Arkipäiväistä nautintoa ei pidetä yhtä saavutettavana kuin näennäisesti parempia, harvemmin, tai kerran elämässä tapahtuvia nautintoja. On siis enemmän hienoa maistaa 100 vuotta vanhaa, pienellä viinitilalla valmistettua viiniä, kuin viimevuotista vuosikertaa. Pieneltä panimolta tuleva olut, on todennäköisesti valtaosan mielestä parempaa.

Pienessä, tunnelmallisessa kahvilassa juotu kahvi maistuu ihanammalta kuin kotona tai Starbucksissa juotu. Paitsi jos Starbucks on kaukana.

En sano että se on huono asia, mutta useimmiten esimerkiksi siihen kahvin makuun vaikuttaa joku muu kuin se kahvin maku. Siihen vaikuttaa odotukset, olosuhteet, tunnelma ja hinta. Laatumielikuva vääristyy todellisuudesta, hyvin tehdyn teatterin ansiosta. Kahvi myös maistuu sitä paremmalle, mitä harvempi ihminen tätä kyseistä kahvia on päässyt maistamaan, kuinka hankalaa sitä on päästä maistamaan ja kuinka monelle siitä maistelusta pääsee kertomaan.

On eri asia nauttia kahvin mausta, kuin kahvin juonnin tunnelmasta.

Ihminen haluaa olla spesiaali ja mielenkiintoinen. Hän lukitsee parhaat muistonsa sellaisiin paikkoihin ja tilanteisiin, joita muut eivät pääse laimentamaan esimerkiksi samaistumalla niihin.

Uskon sen olevan osa totuutta, kun mietin vääristäviä vaikutuksia liittyen laadun mielikuvaan. Jos näitä piirteitä ei oteta lainkaan huomioon ja pohditaan asioiden laatua, kuinka paljon sellainen parametri kuin ’asian saatavuus’ voisi vaikuttaa siihen?

Laadukkaan asian saatavuutta toki monesti vaikeuttaa hinta. Laadukkaimpiin tavaroihin tai palveluihin ei yksinkertaisesti ole kaikilla varaa. En tarkoita että kallein on laadultaan paras, vaan sitä että laadukas yleensä maksaa enemmän kuin laaduttomampi.

Elintarvikkeissa laatuun vaikuttaa se, kuinka otollisessa ympäristössä ne valmistuvat. Kaikki ympäristöt eivät esimerkiksi ole hyviä appelsiinin kasvatukseen. Vaikka appelsiinit tuodaan kauppoihimme sieltä, missä ne parhaiten kypsyvät, laatu heikkenee matkan ja säilytysolosuhteiden takia jo niin paljon ettei aplari maistu samalta kuin lähtömaassa vastapoimittu. Laatu on pitkän matkan päässä.

Sain ehdotuksia asioista jotka ovat parempia helposti saatavina kuin vaikeasti saatavina: ’Vessapaperi’ ja ’Happi’

Nämä ovat kyllä asioita, jotka on parempi olla helposti saatavilla, kuin vaikeasti saatavilla. Vessapaperi on hyödyllisempää siinä vessassa, jossa itse on, ei siinä viereisessä. Happeakin on kiva olla siellä, missä itse on. Ne eivät kuitenkaan välttämättä ole laadultaan parempia vaikka ovat lähellä. Uskon että paras vessapaperikokemus ei tällä hetkellä odota rullapidikkeessä omassa veskissäsi. Myöskään ilma, jota nyt hengität, ei ole laadultaan parasta. Tästä syystä ne eivät vastaa kysymykseen.

Jaa mitä mä yritän sanoa? No sitä että ei tule kovin montaa asiaa mieleen, mikä olisi helposti saatavilla ja samalla laadukkaampaa kuin vastaava hankalasti saatava.

Joten! Laadukkaan tunnistaa siitä, että sitä on hankala saada.

No mitä sitte? Ei kai mitään.