Keep your head up, keep your heart strong

”Te ootte ihan varmaan jotain sisällöntuottajia”

Hiustyyliemme samankaltaisuuden vuoksi pikkujoulujuhlintaan alkanut vajaaväkinen työporukkamme sai kuulla muistuttavansa mainostoimistoporukkaa. ”Kyllä, tuotamme sisältöä ihan mihin vain”, vastasimme.

Aikomukseni ei ole kertoa mukavasta illastamme Tampereen yössä, vaan tarttua tähän sisällöntuottamisasiaan. Kävin nimittäin hyvää keskustelua sisällöntuottamisesta muutenkin viikonloppuna. Elämän sisällön tuottamisesta.

Elätkö itsellesi tarpeeksi vaiherikasta ja mielenkiintoista elämää? Kuinka totuudenmukaisesti referoit elämääsi muille? Onko sinulla tarinoita kerrottavaksi? Onko sinulla ympärilläsi ihmisiä, jotka haluavat kuulla niitä tarinoita?

Ihmiset varmasti kaipaavat eri tavalla sisältöä elämäänsä. Jollekkin sisältö on tiuhaa tapahtumien sarjaa. Mitä enemmän tapahtuu, sitä enemmän on sisältöä. Toiselle sisältö on rauhallisuutta, yksin olemista tai keskittymistä. Tärkeintä on kuitenkin, että elämästään nauttii. Sillä ei ole merkitystä, onko sisältörikkaaksi elämän tekevä asia sama kuin muilla, tai yleisesti mielenkiintoinen. Toisaalta, jos muiden mielestä mielenkiintoista elämää eläminen on oman kokemuksen mukaan oikeanlaisen sisällön tuottamista, on se yhtä oikein.

Niin tai näin, sanoisin että jokaisella on tarve jollain tasolla elää, tai ainakin osoittaa elävänsä, sellaista elämää, mikä tekee itsestä mielenkiintoisemman kuin sitä todella onkaan. Mutta se ei ole yksittäisen ihmisen vika. Se on tilanne johon ollaan ajauduttu esimerkiksi sosiaalisen median ja ihmisten kanssa vietettävän ajan puutteen takia. On hyvä välillä miettiä minkälaisen kuvan itsestään antaa, minkälaisen haluaa antaa ja onko nämä kuinka paljon ristiriidassa sen kanssa, mitä oikeasti on.

Miten elämään tuotetaan sisältöä? Mistä niitä tarinoita saa?

’Itsensä löytäminen’ ja tarinoiden takana olevien kokemusten saaminen on mielestäni saavutettavissa kokeilemalla ja tutkimalla. Jos tuntuu että ’omaa juttua’ ei ole löytynyt, keksi projekteja ja luo itsellesi haasteita. Luot sisältöä.

  • Tilaa sanomalehti ja lue se joka päivä. Sivisty.
  • Aloita tanssiharrastus, mene tanssitunnille. Opi uusi taito.
  • Mieti mistä aiheesta et ikinä puhu kenellekkään. Valitse ystävä ja puhu hänen kanssaan siitä. Sosialisoidu ja avaudu.
  • Hae töihin eri paikkoihin. Katso saatko työn. Jos saat, mieti sitten haluatko mennä sinne. Tutki mihin kaikkeen sinusta on, luo jännitystä.
  • Mene joka kuukauden ensimmäinen torstai kirjastoon lukemaan Tekniikan Maailma ja Suomen Kuvalehti. Luo uusia rutiineja, mielellään sellaisia jotka kehittävät sinua.
  • Päätä että olet vähän aikaa eläinaktivisti ja tee asioita suojellaksesi eläimiä. Tee hyvää ja sitoudu hetkeksi täysillä johonkin.
  • Mene johonkin lakkoon tai vähennä mukavuuksia hetkeksi. Haasta itseäsi.
  • Jos tarinaa ei ole syntymässä, tee jotain mikä tekee tapahtumasta tarinan arvoisen. Uskalla ottaa riskejä.

Monet asiat, jotka tuottavat elämään sisältöä, eivät vaadi paljon rahaa. Ne ei yleensä ole ajallisesti pois mistään muusta kuin röhnöttämisestä. Ei niihin myöskään tarvitse käyttää yltiöpäisesti energiaa, eikä niiden tarvitse olla elämäsi tärkeimpien asioiden joukossa tai vaatia isoja elämänmuutoksia. Motivaatiotakaan ei tarvita. Tarvitaan vain päätös. Esittelen nyt kehittämäni tiskausteorian päätöksenteon tueksi.

Tiskausteoria

Älä tiskaa ennen kuin siihen ryhtyminen tuntuu kaikkein kurjimmalta. Kokeile tiskaamista silloin, kuin haluaisit eniten antaa niiden tiskien vaan olla ja tehdä jotain muuta. Tiskaa silloin kun et todellakaan jaksa, esimerkiksi silloin kun olet juuri menossa nukkumaan tai ennen aamupissaa. Tee se vaihe vaiheelta. Kävele tiskialtaan luokse (tässähän ei ole mitään vaikeaa). Ota tiskiainepullo ja harja kaapista pöydälle (mitä ikävää tässä muka on?). Laita tiskiainetta kattilaan (ei ole kova vaiva). Avaa hana (olisit avannut sen muutenkin kohta hampaita pestäksesi). Nyt vaan peset sen kattilan! Katso ympärille, onko siellä muuta tiskattavaa. Jos on, hae astiat ja kävele takaisin tiskialtaan luokse. Tiedät jo nyt kuinka toimia.

Lupaan että tiskaamista edeltävä negatiivinen fiilis on vähintään muuttunut neutraaliksi ja useimmiten jopa positiiviseksi. On kiva kun tiskipöytä on tyhjä ja astiat puhtaita. Uni tulee hyvällä mielellä nopeasti ja vastaavasti reippaasti aloitettu aamu lupaa parempaa päivää.

Tiskaamisteoriaa on helppo hyödyntää elämän sisällön tuottamisessa. Päätä tehdä jotain. Aloita kävelemällä asian luokse. Etene vaihe vaiheelta. Jos koet siinä vaiheessa kun tiskiaine on kattilan pohjalla ja vesi valuu, että et vieläkään halua tiskata, niin älä tiskaa. Hanki tiskikone, tiskaaminen ei ole yhtään sun juttu.