Tasarahatukku

Kulutin elämästäni 90 minuuttia selvittämällä mitä tarkoittavat lyhenteet ”FTU” ja ”AOD”. Sellaiset tägit nimittäin löytyvät autioituneen huoltoaseman seinästä valtatie 10:n varrelta, viidensadan metrin päästä Rengon St1:ltä.

FUCK THE UNIVERSE ALL OF DAY”

Lyhenteiden taakse voisi toki kätkeytyä moniakin merkityksiä, mutta hylätyn huoltoaseman kylkeen kirjoitettuna nimenomaan fuck the universe, all of day tuntuisi luonnollisimmalta.

Tasarahatukku-nimisen tasakattoisen rakennuksen etuseinään täggäykset on kirjailtu ilmeisesti hieman kiireessä, sillä siinä näyttäisi lukevan FT5, jossa numero 5 olisi väärinpäin. Se ajoi minutkin ikävästi internetin harjakujalle ja etsin ensimmäiset 30 minuuttia merkitystä kyseiselle kirjain-numeroyhdistelmälle. Kulman takaa onneksi löysin tuon puhtaaksikirjoitetun version.

Tasarahatukku, viralliselta nimeltään Rengon Pikahuolto ja tarvike Ky aloitti toimintansa vuonna 1993 ja lopetti 16 vuotta myöhemmin, 2009. Googlen Street Viewistä löytyy huhtikuulta 2009 kuvia, joissa Tasarahatukun ikkunoita ei vielä peitä vanerit.

Tasarahatukku -hakusanalla löytyy hyvin vähän tietoa. Oikeastaan maininta löytyy vain moottoripyöräilijöiden kuvajahtiajelut-foorumeilta. Opiskelin joutessani kuvajahtiajeluiden säännöt, joista ensimmäinen kertoo idean riittävän hyvin:

1§ Käydään kuvaamassa oma moottoripyörä samalla kuvajahti-alueella ja tunnistettavasti samalla paikalla kuin ketjuun jättänyt on omansa kuvannut ja tällä lunastetaan oikeus laittaa seuraava kuvauskohde.

Nollaa näyttävä dieselöljymittari, kaatopaikaksi käyttöönotettu tankin vierusta ja vaneri-ikkunat saivat mielenkiintoni bensa-asemia kohtaan heräämään. Eikö näin hyvää paikkaa todellakaan pysty hyödyntämään mihinkään? Mietin jopa minkälaisen rekkamies-hipsterkahvilan siihen voisin itse pystyttää. Starbucks Renkoon? 1,4 hehtaarin tontti, jolla kiska sijaitsee, on myynnissä Hämeenlinnan kaupungilla.

Matkalla kotiin pohdin huoltoasemakonseptin murrosta sekä nykyään paljon keskustelua ympärilleen keräävää ABC-asemien sikiämistä ja etuoikeutta rakentaa vilkkaiden teiden risteyskohtiin. Odotin innolla että pääsen kotiin tutkimaan huoltoasemien määrien kehitystä viime vuosina.

Näyttökuva 2015-03-17 kello 19.26.39Se, että miehitettyjen huoltoasemien määrä on puolittunut kolmessakymmenessä vuodessa, ei yllättänyt. Se yllätti, että huoltoasemien kokonaismäärä (miehitetyt + kylmäasemat) on pysynyt ihan samana lukuun ottamatta lama-aikojen notkahduksia.

Tasarahatukku ei suinkaan ole ainut huoltoasema 10-tien varrella joka tuottaa pelkästään ruostetta, eikä siis erikoinen näky muuallakaan.

Sekä yllä – että alla – olevaa mittaria katsomalla miehitettyjen huoltoasemien tulevaisuus ei myöskään näytä kovin lupaavalta.