Vaali vialla

Nigerian vaaleissa demokratian toteutumista ei mitata äänestysprosentilla – vaan kuolleiden määrällä.

Vuonna 2011 presidentinvaalien aikana ja niiden jälkeen kuoli noin 1000 nigerialaista. Boko Haramin äänestyspaikoille tekemien iskujen johdosta tämän vuoden vaaleissa kymmeniä ihmisiä on menettänyt henkensä. Tähän mennessä.

Jos äänestyspaikalla ei menetä henkeään, niin ainakin hermot. Nigeriassa on käytössä sähköinen äänestyssysteemi. Se on luotu vähentämään petoksia. Äänestyskoneen ongelma on vaan se, että siinä on virtanappi. Laite menee helposti ”epäkuntoon”. Myös se, että vaalivirkailijat tulevat muutaman tunnin myöhässä äänestyspaikalle, on aiheuttanut pientä närää.

Kreikassa ehdokasesitteiden sijaan jaetaan valmiiksi täytettyjä äänestyslipukkeita. Pormestarit ja poliitikot hoidetaan virkoihin takaoven kautta. Torilta saa vuokrata myyntipaikan äänellään. ”Tässä vaihtorahat – ja esitäytetty äänestyskuponki”. Seurakunnan äänet kalastaa kukapa muukaan kuin pastori itse.

Miksi pitäisi äänestää? Mitä hyötyä siitä olisi?” kysyy ateenalainen Amalia Zepou National Geographicissa (3/2015).

Singaporen vaaliosaston nettisivuilla on selkeä viesti niille, jotka eivät äänestä. ”Jos et äänestä, nimesi laitetaan muiden ei-äänestäjien kanssa samaan listaan ja äänioikeutesi, sekä oikeutesi asettua ehdolle mihinkään vaaleihin perutaan.” Äänioikeuden voi saada takaisin täyttämällä äänioikeushakemuksen. Se maksaa 50 dollaria.

Belgiassa äänioikeuden tuhlaamisesta saa sakot. Äänestyspaikalla tulee ainakin käydä ilmoittautumassa. Sotkettujen ja tyhjien äänestyslipukkeiden sekä äänestyspaikan eteen väärin pysäköityjen autojen määrä on luonnollisesti ollut aika korkea. Mutta niin on äänestysprosenttikin.

Saudi-Arabiassa nainen ei saa äänestää.

Venäjän vaaleissa kilpailu käydään äänestäjien ja vaalivirkailijoiden välillä. Virkailijat lisäävät uurnaan riittävän määrän oikeita ääniä, jotta tavoitteeseen päästään. Kansalaisella on yksi äänilipuke, Putinilla tulostin.

Itse olen käynyt äänestämässä Rengon kirjastossa viime vuodet. Se on tuntunut aika turvalliselta. Se on ollut myös suht vaivatonta koska siellä on yleensä paikalla enemmän vaalivirkailijoita kuin äänestäjiä.

Tiedän, ettei pelkkä oma ääneni muuta äänestystulosta mihinkään suuntaan. Ja niinhän se demokratia toimii! Kenenkään yksittäisen henkilön mielipide ei saa vaikuttaa liikaa. Äänet muodostavat kansan kuvan. Mitä enemmän ääntä, sitä todellisempi kuva.

Miksi pitäisi äänestää? Mitä hyötyä siitä olisi?” on ihan aiheellinen kysymys Kreikassa, Nigeriassa tai Venäjällä. Suomessa se ei ole.

Ennakkoäänestys alkaa viikon päästä.

2+0+1+5


YLE:n vaalikone

MTV:n vaalikone

HS:n vaalikone