Avoin kirje ylioppilaille

Hyvä tuore ylioppilas,

Älä panikoi. Joku on todennäköisesti ottanut uuden YO-hattusi talteen kun oksensit voileipäkakku-siideriä keskuspuiston ruusupuskaan viime yönä. Jos ei ole, voit tehdä uuden valkolakkitilauksen heti ensimmäisestä kesätyöpalkasta ja olla kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Se, ettet muista lakkisi katoamisen lisäksi mitään muuta radikaalia tapahtuneen, ei kuitenkaan tarkoita että näin ei olisi käynyt. Jos puhelimesi on nyt siinä vieressäsi, tarkista heti viimeksi lähettämäsi viestit ja whatsappit. Onko vastaanottajina opettajia tai muuta koulun henkilökuntaa? Jos on, älä lue keskusteluja yksin, vaan pyydä jotain henkisesti vahvaa henkilöä seuraksesi. Jos et ole onnistunut lähettämään törkyviestejä opinto-ohjaajille tai luokanvalvojille, voit pitää itseäsi jo nyt voittajana!

Ymmärrän että haluat nyt yrittää kaikin voimin muistella eilisiä tapahtumia. Ota kuitenkin muistot vastaan ihan vain pala kerrallaan. Eilinen ilta oli tästä se elämä alkaa -ilta. Sinulle on kerrottu että olet nyt viisaimmillasi. Se on varmasti asettanut sinulle paineita ja purit eilen vain hieman niitä. Nyt on turha spekuloida sitä onko elämä tästedes yhtä alamäkeä. Olet vieläkin tosi hyvä tyyppi!

Noniin. Olet eilen todennäköisesti kirmannut vastakäännetyllä perunapellolla kädet levällään julistaen elämän hienoutta ja kohta avautuvia tulevaisuuden mahdollisuuksia. Kuvittelit juoksevasi puolireiden korkuisen heinikon läpi auringonlaskuun, mutta jalkoihisi liimautuneet kuraiset ballerinat kertovat nyt sitä niin kutsuttua karua totuutta.

On hyvä aika tarkastaa puhelimen kuvagalleria. Kyllä uskallat. Etsi se käännekohta jossa lakkiselfiet vaihtuvat lakittomiin kuviin. Älä nouse vielä sängystä jos tulee tarve itkeä tyynyyn.

Muista, että et todennäköisesti ole tehnyt mitään niin hölmöä mitä jo aiemmat ylioppilassukupolvet eivät olisi tehneet. Ryhdistäydy. Mene suihkuun. Voit ottaa ihan hyvin ne kengät mukaan ja katsoa irtooko se muta lämpimän veden alla.

Tulet kohtaamaan huoneesi ulkopuolella ensin perheenjäsenesi, jotka hymyilevät sinulle säälivän kriittisesti. Katseissa sekoittuvat ajatukset: ”voi pientä” ja ”nyt en kyllä tiedä oliko ihan fiksua”. Hyväksy ne, ohita ne. Älä myönnä, äläkä kiellä mitään sillä et tiedä mitä he tietävät.

Tulet saamaan päivän mittaan outoja tekstiviestejä kuten: ”Mitä oikein tarkoitit eilen kun sanoit…?” joihin et osaa vastata. Muistele ketkä luokkakavereistasi olet haukkunut ja pyydä tarvittaessa heiltä anteeksi. Pyydä kaikilta läheisimmiltä ystäviltäsi anteeksi varmuuden vuoksi. Tekstiviesti riittää nyt tässä tilanteessa.

Ennen kuin avaat uutiset ja koet henkisen romahtamisen opintotuen leikkauksien vuoksi, kerron että se leikkaus on vain noin 1€/kk.

Äläkä murehdi niitä lahjarahoja. Rahaa tulee ja menee. Tottakai ne on isoja summia mitä tuollaisissa juhlissa sukulaisilta saa. Joudut tyhjätaskuna odottamaan kesätyön ekaan palkkapäivään, mutta saitpahan ihan hyvän tarinan! Tuskin kaikki kaverisi tarjosivat eilen baarissa kaikille drinksukierrosta – neljästi. Voit kertoa kesätyöpaikan kahvihuoneessa kuinka käärit satasen seteleistä sätkiä. Lohduttaudu ajatuksella että 24 tuntia sitten sinulla ei ollut yhtään enempää rahaa kuin nytkään.

Kun saat koottua itsesi niin soita sinne baariin. Lakki voi olla jäänyt sinne. Kysy samalla onko narikkaan jäänyt hopeista rannekorua jossa on kaiverrettuna eilinen päivämäärä.

Valmistaudu siihen, että jos se lakki löytyy, se on todennäköisesti hyvin likainen. Mutta hei! Se on hyvä asia! Pesuainemainoksessakin sanotaan että lika on hyvästä ja tahrat kertovat elämästä (Voit käyttää tätä argumenttia kun äitisi huokaa). Älä kerro kenellekään muista kadonneista tavaroista.

Älä mieti menneitä, älä turhaan mieti tulevaa. Tapahtuneet asiat ovat jo tapahtuneet. Tulevaisuuden asioita on turha liikaa suunnitella, koska ne eivät tule menemään niin kuin nyt ajattelet.

Varjele viisauttasi, varjele lakkiasi, varjele vapauttasi heittäytyä! Olet aallon harjalla!