Heti ja painokkaasti

”Nokian Renkaat myönsi vilpin” lukee Helsingin Sanomien ensimmäisella aukeamalla, johon on koottu tiivistelmät tämän päivän pääuutisista. Harvemmin tulee vastaan huijaus-uutista, jonka otsikoinnissa ei kohoteta skandaalia vaan jopa avitetaan yritystä pääsemään yli kurimuksestaan.

Ajattelin, että tullaanko kerrankin näkemään vilpitön ja vastuunottava anteeksipyyntö yrityksen johdolta. Ei nähty – nähtiin selittelyä. Toimitusjohtaja Ari Lehtorannan kommenteissa oli pieni pilkahdus rauhallista rehellisyyttä hänen myöntäessään: ”Rengasta on manipuloitu tai tehty sillä tavalla, että se siinä nimenomaisessa testissä pärjää paremmin”. Hallituksen puheenjohtajana toimivan Petteri Walldénin kommenteissa ei sen sijaan ollut sitäkään tolkkua.

Löysin Helsingin Sanomien rengasvilppiä käsittelevästä tekstistä kaikki anteeksipyytäjän aloittelijamaiset perusmokat ja kokosin ne tähän:

  • Vastuunsiirto: ”Ari Lehtoranta myönsi perjantaina, että yhtiön tuotekehittelijät ovat muuttaneet testeihin menevien renkaiden valmistusmateriaalin koostumusta tai pintamallia eli kuviointia.”
  • Vähättely: ”Lehtorannan mukaan muutokset testirenkaisiin  ovat kuitenkin olleet kohtalaisen pieniä –”. Lehtoranta: ”Eivät ne ihan eri renkaita ole olleet.”
  • Selittely: ”Lehtorannan mukaan testirenkaiden parantelu johtui siitä, että rengastesteissä erot ovat hyvin pieniä ja tärkeintä on päästä voittajaksi”. Lehtoranta: ”Kyllä tämä tällainen Itä-Euroopan keskinäinen kisa on ollut jossain vaiheessa”.
  • Kieltäminen: ”Walldénin mielestä asiaa on suurenneltu”. Walldén: ”Joku voi käyttää siitä sanaa manipulointi, mutta minä en sitä termiä käyttäisi”. Walldén: ”Ei siinä ole mitään olennaista eroa massatuotannon renkaisiin”. Walldén: ”Väitteessä, että hallituksen optiojärjestelmä on kannustanut tällaiseen manipulointiin, ei ole totuuden perää”.
  • Käsien pesu: ”Walldén ei pelkää oman asemansa huojumista”. Walldén: ”Kun tietää itse toimineensa oikein, parhaan tietonsa ja etiikkansa mukaan, niin enempää ei voi tehdä”.

Eikö tosiaan enempää voi tehdä? Itseeni voisi vedota paremmin vaikka tämän kaltainen anteeksipyyntö:

”Anteeksi.

Olen tehnyt virheen, enkä pysty puolustelemaan sitä mitenkään. Sinä olet luottanut Nokian Renkaiden hyvään laatuun yhteisellä matkallamme niin paljon, että minun ja meidän olisi pitänyt ehdottomasti pystyä parempaan. Kiitos, että pysäytit minut ajoissa.

Olemme johtaneet sinua harhaan manipuloimalla rengastestiin meneviä renkaita niin, että se on vaikuttanut testituloksiin meidän eduksemme. Siitä ei voi syyttää kovaa kilpailua rengasvalmistajien välillä eikä autolehtien arvokkaita testejä. Se on ollut täysin meidän omaa ajattelemattomuuttamme. Otan siitä vastuun ja alan heti töihin korjatakseni tämän nolon virheen.

Tulenkin henkilökohtaisesti varmistamaan sen, että seuraava rengasmallimme, Hakkapeliitta 10, on laadullisesti täsmälleen sellainen kuin rengastestit ovat tähänkin asti osoittaneet – teiden turvallisin ja kestävin.

Takaan, että jo ennen kuin Sinä olet tänä keväänä ehtinyt vaihtaa kesärenkaat autoosi, me olemme muuttaneet johdon optiojärjestelmää niin, että se tukee entistä paremmin laadun kehitystä ja tarkkailua. Katson myös, että jatkossa testeihin lähetettävät renkaat ovat sitä samaa huipputasoa, jonka Sinä kohtaat rengaskaupassa kautta maan. Tulemme yhdessä todistamaan, että me olemme tulevaisuudessakin Sinun luottamuksesi arvoisia.

Turvallisia ajokilometrejä toivottaen,

Toimitusjohtaja nönnönnöö”