Ihan ulalla

Kuva: Jyri Valkama / YLE

Matti Ylönen ylsi juontajaparinsa Ile Uusivuoren kanssa melkein yhtä legendaarisiin sfääreihin YleX:n aamuissa kuin aiemmin samassa pestissä ansioituneet puhetaiteilijat Juuso ja Peltsi. 

Minusta tuli radion kuuntelija yläasteen kynnyksellä, vuosituhannen vaihteessa, puolittain pakon sanelemana. Oli nimittäin tapanani huudattaa CD-levyjä saunassa, pukuhuoneen mankasta. Eräänä iltana CD ei tullutkaan saunamatkaan, joten ryhdyin ruuvaamaan taajuusnupukoita Panasonicista. Isän iskelmä vaihtui kansainväliseen nuorisomusiikkiin.

Juuso Myllyrinne ja Mikko ”Peltsi” Peltola aloittivat samoihin aikoihin Radiomafian aamuissa. Se oli heti menestys – se oli tiedettävästi ainoa radiokanava jota ajan hermoilla olevien nuorten oli coolia kuunnella. Show keräsi jo toisena vuotenaan satojatuhansia korvapareja ja radiogaalojen parhaat pystit.

Heräsin monena aamuna 6:30 kuuntelemaan herrojen hersyvää naurua, vaikka kouluun piti mennä vasta kymmeneksi. Silloin ei ollut vielä podcasteja, joista olisi voinut jälkeenpäin kuunnella ohjelman parhaat palat. (Silloin ei ollut vielä… -alkavat lauseet ovat mielestäni omanikäisteni suulla sanottuna hieman kyseenalaisia. Niin nytkin – ihan kuin olisi ollut joku saavutus elää ilman podcasteja)

Vuoden 2004 viimeisenä päivänä, kun kanavan nimi oli vaihtunut jo YleX:ksi, oli viimeisen yhteisen lähetyksen aika. Juuso siirtyi telkkarin puolelle Tuomas & Juuso Experience –ohjelmaan Tuomas Enbusken kaveriksi. Peltsi sinnitteli uusilla kokoonpanoilla YleX Aamussa vielä vuoteen 2008, jonka jälkeen ajautui iltapäivän luiskan kautta muihin hommiin.

Juontajapari palasi kyllä kerran vielä samalle ulalle kymmenen vuoden radiohiljaisuuden jälkeen, vuonna 2014, yhdeksi nostalgiseksi tunniksi.

Juuson ja Peltsin jälkeen kanava vaihtui vuosiksi. Niin suuria saappaita ei pystyisi täyttämään kuka tahansa. Palasin Ylen aalloille vasta seuraavan vuosikymmenen vaihteessa, kun Ile ja Matti löysivät toistensa huumorin. Kaveruksissa oli mielestäni samaa leppoisuutta ja hyväntahtoista tarinankerrontaa kuin Juusolla ja Peltsillä parhaimmillaan oli ollut.

Kuva: Anne Hämäläinen / YLE
Kuva: Anne Hämäläinen / YLE

Ilen ja Matin kulta-aikaan ajelin jo pitkää tietä töihin, joten YleX Aamua tuli kuunneltua sujuvasti menomatkat. Se toimi aamuautoilun haastamattomana kuningaskanavana, varsinkin vuoden 2012, jonka Suomipopin Aamulypsy taukoili.

Kun 2015 kesällä, tunteikkaan lähetyksen saattelemana Ile lopetti radiotyön jättäytyäkseen pienten lastensa kanssa kotiin, loppui samalla laadukas aamuradio. Ehkä se oli loppunut jo aiemmin, sillä olin valunut aamuissani hiljalleen jo Suomipopin puolelle.

Sen jälkeen aamujuontajat onkin ollut lähinnä jannekatajaa ja eskoeerikäistä.

Aamulypsy oli oikeastaan ainoa vaihtoehto, jossa mielenkiinto jaksoi säilyä. Nyttemmin kun sekin tuntuu ohjelmana olevan paljolti hokemien toistoa, juontajien omien tv-ohjemien buffausta ja 10 vuotta sitten kerrottujen tarinoiden muunnelmia, on tullut tarve etsiä uutta.

Kuva: Radio Suomipop
Kuva: Radio Suomipop

En oikeastaan kaipaa aamuradiosta lainkaan musiikkia. Pelkkä höpöttäminen riittäisi. Kokeilin Puheen Aamua, mutta Juuso Pekkisen artikulaatio ei jaksanut innostaa.

Olikin suurenmoinen ilouutinen, kun kuulin viime viikolla Yle Puheen koko ohjelmiston menevän remonttiin ja mikä parasta: Matti Ylönen löytyisi aamusta! Nyt on tarinaniskijälle paikka.

Ylönen aloitti uusien juontajakollegoidensa, Miia Krausen ja Jere Pehkosen kanssa aamuvastuut tämän viikon maanantaina.

Kuva: YLE
Kuva: YLE

Ei se ihan täysillä lähtenyt, mutta odotukset on nyt aika korkealla. Uskon, että Matilta on jäänyt YleX:n jälkeen monia hyviä tarinoita kertomatta. Oli hän toki Novallakin tässä välissä, mutta se on enemmän kellonaikojen kertomista ja ysäriklassikoiden tiskijukkaamista, kuin radion juontamista.

Niin kuin on monet muutkin kanavat.

En oikein osaa tulkita mihin suuntaan valtavirta tällä hetkellä kuulijoita kuljettaa. Ja minkälaiseen puheensorinaan kuulijat itse haluaisivat kanavoitua. Tuntuu siltä, ettei uusilta juontajilta oikein millään kanavalla tunnu riittävän sanavalmiutta, heittäytymistä tai hyviä tarinoita kerrottavaksi.

Lieneekö kuulijoiden vaatimustaso laskenut sille tasolle, että pelkät puujalkavitsit riittävät? Eikö kukaan uskalla haastaa Nelosen Aamulypsykoneistoa? Vai viekö youtubettajat kaikki puheviestinnän koulutuspaikat yliopistoista?

Kaikki uskoni on nyt Ylösen Matissa. Tee se, Matti, tee se!


Blogin otsikko on suora kähvellys lukioystäväni Jaakon äidinkielen tunnille kirjoittamasta esseestä. Jaakko käsitteli siinä jollain tavalla radiota ja oli keksinyt tällaisen nerokkaan otsikon. Sai opelta erityiskehut.
(ULA on lyhenne suomen kielen sanoista ultralyhyet aallot ja tarkoittaa radioaaltojen taajuusaluetta, jolla lähetetään sekä kaupallista että yleisradio-ohjelmaa / Wikipedia)