Ritisevät klapit, humiseva hormi, paukkuva pelti

Lämmin tuulahdus tulee ovella vastaan. Peltinen kiuas napsahtaa. Se sillä tavalla kopsahtaa kertoakseen, että nyt pitää lisätä puita. En tiedä mistä se ääni tulee, mutta se on aina merkki siitä, että kamina on pian hiilloksella.

Lattia on kylmä. Se on vanhan savupirtin pohja, jonka päälle on valettu ohut kerros betonia. Betonin pintaan aseteltu jyrkähköön kaatoon pieniä haalean keltaisia laattoja. Jotkut laatoista on menettänyt maalipintansa rosolle lämpötilavaihteluiden takia. Talvella saunassa on yhtä kylmä kuin pihalla.

Periaatteessa saunassa on aina yhtä kylmä tai lämmin kuin pihalla. Kesällä se tuntuu vain siltä kuin se siellä olisi yhtä lämmin kuin sisällä, koska ulkona on yhtä lämmin kuin sisällä. Eli kaikkialla on yhtä lämmin.

Saunan suihku on myös kokenut kovia. Niin kuin lattia, sekään ei pidä lämpötilavaihteluista. Suihkupään liitoksista suihkuaa vesi ympäriinsä, sen on putkistoon muodostunut jää hajottanut. Uutta ei kannata ostaa, sillä kaikki suihkut hajoaa pakkasen puremasta.

En ikinä muista sulkea venttiilejä talvella ja jättää hanaa auki, jotta putkistossa laajeneva jää pääsisi kulkemaan vapaasti ulos. Siksi ne hajoavat.

Saunan suihku on silti mukavampi kuin kylpyhuoneessa oleva suihkukaappi. Suihkukaapin pohja on kovaa muovia, mutta silti hieman joustavaa. Betonilattia tuntuu jämäkältä jalkojen alla. Saunassa on myös enemmän ilmatilaa kuin suihkukopissa.

Kiukaalla on joskus tehty kiuasmakkaraperunoita
Saunan ikkunasta näkyy kesäkeittiö, nurmikkoa, aitan kuistia, puuaittaa, palju, vanha sähkötolppa, sähkötolpan ympärillä oleva kukkapenkki, kukkapenkin keskellä oleva pieni lammikko ja lammikkoa reunustavat erikokoiset kivet. Ne eivät ole koristekiviä, vaan maastosta löydettyjä jurmuja.

Ikkuna on tehty pienistä erivärisistä lasinpaloista. Se kuvastaa maisemaa, metsässä kulkevaa puroa. Ikkunan on tehnyt talon entinen omistaja. Ei edellinen vaan sitä edellinen – Kari. Kari on tehnyt muitakin lasitöitä taloon. Ikkuna on aika likainen, en muista pesseeni sitä ikinä. Ikkunalaudalla on shampoopulloja. Ne ovat varmasti ainakin kerran jo jäätyneet.

Saunan lämpömittari näyttää vähän yli 60 astetta. Se on ihan riittävästi. Lempeä löyly rentouttaa.

Mittarissa lukee: ”kun soivat kiukaan mustat urut, unhoittuvat viikon surut”. Se on monesti totta. Kun lauteille oikaisee ja laittaa saunatyynyt niskansa alle, unohtuu monet huolet ja hömpät. On niin paljon hyviä ääniä ja hyviä tuoksuja aistittavina.

Ritisevät klapit, humiseva hormi, paukkuva pelti. Ulkona laulava lintu. Palavan puun tuoksu, kuumien lauteiden ja seinien tuoksu. Hien tuoksu.

Saunassa on pieni räppänä, josta voi haistella ulkoilmaa. Oli kesä tai talvi, ulkoilma maistuu talvelta. Siitä tulee mieleen lappi ja saunasta hankeen hyppääminen. Se on hyvin raikas tuoksu, ilma tuntuu puhtaimmalta tuosta räppänästä nuuhkittuna. Henkireikä.

Kesäsaunassa ei tarvitse valoja. Pienet ledit ylälauteiden pinnassa ja pohjassa on asennettu pimeitä aikoja varten. Kiukaan luukussa on lasinen ovi, josta tulee valoa, mutta luukku ei ole suunnattu lauteisiin, vaan suihkuun päin.

Kiukaassa ei alun perin ollut lasista luukkua, vaan musta peltiluukku. Liekkien oranssi väri tuo saunaan oikeanlaisen tunnelman joten tilasin tulipesään lasioven. Liekkien leikki piirtyy mustaan paneeliseinään, sitä on hauska tuijottaa.

Seinät ovat kauttaaltaan mustat. Kiukaan takana oleva rappaus on valkoinen. Katto on tumman ruskea, melkein musta. Lauteet ovat puun väriset. Ne on uusittu kolme vuotta sitten, muistaakseni keväällä. Lauteet on rakennettu teräskehikon päälle.

Ledien muuntaja on lauteiden alla. Se on suojattu tuulilasinpesunestepurkilla. Muuntaja on kyllä kosteudelta suojattu, mutta ajattelin suojata sen vielä erikseen.

Katossa on kulkenut ennen pyykkinarut. Koukut on vielä jäljellä. Olen kuivannut naruilla joskus lakanoita. Taisivat jäädä narut remontin jälkeen laittamatta takaisin.

Kiukaan vieressä seinustan ulokkeellä seisoo pieni tonttu. Se on ollut siinä siitä lähtien kun ostin talon. Se kuului kauppaan. Kauppaan kuului myös vanhan saunan lampun päälle tarkoitettu pyyhe. Pyyhe toimi valon vaimentimena liian kirkkaalle lampulle. Poistin lampun ledien asennuksen yhteydessä. Pyyhe meni roskiin.

Ikkunan vastaisella seinällä on toinen ikkuna. Siitä ei näe ulos. Siitä näkee seinän johon ikkuna nojaa. Se on vanha ikkuna, jonka löysin aitan vintiltä. Ikkunassa on kolme ruutua ja karmit on maalattu valkoiseksi. Ikkunan ja seinän välissä on kaksi vuotta vanha vihta.

Kiukaan vieressä on pata. En ole ikinä käyttänyt sitä. Pidän siellä kyllä vettä vesikatkosten varalle. Ei sitä vettä juoda voisi, mutta ainakin olisi vettä vaikka WC:n vetämiseen, jos sähköt menee.

Pata on todennäköisesti aika vanha, mutta en haluaisi vielä luopua siitä. Se ei vie miltään tilaa ja luo saunaan vanhan ajan tunnelmaa. Olen varma, että jos siitä luopuisin niin tulisi iso ja pitkä myrsky, joka katkaisisi sähköt ja samalla veden pumppauksen ja lämmityksen. Kyllä pata on hyvä olla.

Tonttu omalla korokkeellaan, valvoo veden heittäjää
Aika monesti kun istun saunassa, mietin, että on tämä kyllä hieno juttu. Tämä sauna. Vanha puusauna erityisesti.

Se on vähän kun olisi mökillä, vaikka on kotona.