Hatha

Renko 2.9

Millaistakohan täällä on talvi-iltoina? Pimeinä niin, ettei ulos näe, mutta sisään näkee. Sellaista mietin alkurentoutumisen aikana katsellessani päiväkodin jumppasalin sälekaihtimien lomitse parkkipaikalle.

Olin salil eka. Levitin joogamattoni viimeiseen nurkkaan. Ajattelin, että siellä jos jossain minun on mahdollista rentouttaa myös mieleni. Se ei onnistuisi keskellä parkettia kun joka puolella on ihmisiä oudoissa asennoissa.

Jooga on siitä miellyttävä ryhmäliikuntamuoto, että sitä ei ole turhanpäiväinen small talk pilannut. Päinvastoin, joogaajia kehotetaan olemaan rauhallisesti ja hiljaa heti kun he saliin saapuvat. Keskustelua saatetaan käydä, mutta kuiskaillen.

Ei tarvitse puhua mitään muuta kun saapuessa hei, lopussa kiitos ja lähtiessä moi moi. Sosiaalinen tilanne minun makuuni.

Löysin tänään hengityksen rytmin. Se on suht kokonaisvaltainen kokemus kun huomaa liikkuvansa täsmälleen hengityksen tahdissa.

Sisäänhengityksessä kantapäät ojentuvat kattoa kohti ja uloshengityksessä polvet koukistuvat vatsan päälle. Sisäänhengityksessä kissan selkä menee mutkalle ja katse nousee kattoon, uloshengityksessä selkä menee kaarelle ja leuka menee rintaan.

Ensimmäisellä kerralla en kyennyt päästämään irti ajatuksistani oikeastaan lainkaan. Mietin sitä miltä näytän, töitä, joogan jälkeistä kauppareissua, kuka ääntelee mitenkin, mitä kirjoittaisin tästä kokemuksta ja kaikkea muuta epäolennaista sen suhteen mitä juuri olin tekemässä.

Tänään löysin muutamaan otteeseen itseni keskittymästä vain hengitykseeni. En sano vielä hallitsevani mieltäni, mutta tämä on selkeä parannus ja oikea suunta.

Hengityksen ja ajattelun lisäksi kehittymistä huomasin tapahtuneen liikkeiden hallinnassa. Venytykset venyivät pidemmiksi ja makeammiksi, ylimääräinen heilunta ja tärinä vähenivät, liikkeet olivat sulavampia ja harkitumman oloisia. Miltäköhän tämä tuntuu joulukuussa?

Olen kyllä yllättävän innoissani tästä. Se on varmasti tyypillistä minkä tahansa uuden harrastuksen kohdalla, mutta sanoisin tämän kestävän alkuhuumankin yli.

Nyt hyvä alkaa rentoutuneena katsoa Suomi-Islantia.