Sunnuntain summeeraus 36/52 – Pienet suuret ilot

Havahduin! Sain oivalluksen kun aloin jäsennellä tämän viikon sattumuksia. Yhdistävä tekijä näytti ensi alkuun olevan pienet ilot. Sellaiset jutut, jotka ovat olleet tapahtumahetkellä merkityksellisiä, mutta ajan myötä lipuvat unhoon.

Sitten tosiaan havahduin. Kun hieman tarkemmin katsoin, eivät ne pienet ilot olleetkaan pieniä, ne olivat pieniä muutoksia suurissa iloissa. Ne olivat siis jonkinlaisia variaatioita sellaisesta hyvästä, jota elämässäni jo on. Ja nimenomaan tämä variaatio toi sen hyvän jälleen esiin.

Variaatio, siis pieni muutos normaalista – erilainen paikka, aika, tapa tai näkökulma – voi siis tämän oivalluksen mukaan nostaa jonkun arjen tönimän elämän lavasteen uudelleen pystyyn.

Joskus käy niin, että sellainen perushöttö, joka kaiken tyhjiön arkipäivistämme täyttää, imee innostuneisuutta elämän hienoista rakenteista ja jättää lopulta jäljelle jotain, minkä etuliite on siitä edespäin perus.

Sanon tämän vielä neljännellä tavalla: Paljon kaikkea kivaa on olemassa, mutta sitä ei aina huomaa ennen kuin jotain tapahtuu eri tavalla.

No, periaatteessa aika perusoivallus, mutta se on silti aika miellyttävä hetki kun kokee keksivänsä jonkun uuden teorian. Vaikka sitten päätyisikin pohdinnassaan johonkin antiikin aforismiin mitä filosofit ovat pyöritelleet tuhansia vuosia.

Se vain tarkoittaa, että keittiöfilosofointi ei ole ihan älytöntä hommaa.

Okei, sittenkö asiaan? Eli viikon pienet ilot, jotka paljastivat piilossa olleet suuret ilot.

MA: Viikonlopulta lukematta jäänyt Kuukausiliite

Pieni ilo: Alkuviikon hesarit ovat usein ohuita läpysköjä ilman ainuttakaan merkityksellistä uutista. Viikonlopulta lukematta jäänyt HS:n Kuukausiliite teki parista aamusta mielenkiintoisempia.

Variaatio: Kuukausiliitteestä ei yleensä ole maanantaina enää mitään jäljellä.

Suuri ilo, joka vahvistui variaation ansiosta: Laadukas journalismi, hyvät tarinat, paperinen lehti.

TI: Salaatti, jossa lisukkeet on omissa pikku keoissaan

Pieni ilo: Sain itse valita mitä salaatin aineksia minkäkin haarukallisen mukana suuhun tulee.

Variaatio: Sotkemisen sijaan salaatti oli rakennettu erillisiin osioihin.

Suuri ilo, joka vahvistui variaation ansiosta: Mahdollisuus tehdä juuri sellaista ruokaa kun haluaa ja laittaa se esille niin kuin haluaa. Kyky valmistaa ateria. Mahdollisuus syödä hyvää ja terveellistä ruokaa.

KE: iPhonen näytöltä sängyssä tihrustettu EM-koripallo-ottelu

Pieni ilo: Peiton alla jännittäminen.

Variaatio: TV:n ja olohuoneen sijasta puhelin ja sänky. Jääkiekon sijaan koripallo.

Suuri ilo, joka vahvistui variaation ansiosta: Suomalainen urheiluhuuma, joka ei muistuta örvellystä ja muovituoppeja. Sellainen ilmiö, johon kehtaa osallistua. Toimiva 4G, untuvapeitto ja ilmava makuuhuone.

TO: Postissa tullut museokortti

Pieni ilo: Olin unohtanut, että olin ostanut museokortin pari viikkoa sitten. Oli miellyttävä yllätys bongata se postilaatikosta.

Variaatio: Kun ostin sen, sain pahvisen läpyskän käsin kirjoitetulla sarjanumerolla. Nyt sain arvokkaan näköisen muovisen kortin omalla nimelläni.

Suuri ilo, joka vahvistui variaation ansiosta: Mahdollisuus vierailla kaikissa Suomen museoissa ilmaiseksi. Rajaton korkeakulttuurikokeman mahdollisuus.

PE: Vihanneslokeroon piilottautunut skumppapullo

Pieni ilo: Odottamaton löytö, hedelmien sekaan kylmään unohtunut kuohuviinipullo. Perjantai-ilta.

Variaatio: Normaalisti kuohuviinit eivät ehdi unohtua jääkaappiin. Normaalisti sellainen pitää käydä ostamassa, jos sellaisen haluaa nautiskella.

Suuri ilo, joka vahvistui variaation ansiosta: Rentoutuminen, hengähtäminen, kiireettömyys, viikonloppu, nautiskelu.


Vaikka yritin kertoa neljällä tavalla ja viidellä esimerkillä sen mitä halusin sanoa, en ole aivan varma onnistuinko. Iloa sunnuntaihin ja uuteen alkavaan viikkoon siitä huolimatta,

Arvi