El Grande Summerande 2017

Yhtenä syyssunnuntaina saunan lauteilla istuessani linjasin, että 2017 lienee jonkinlainen välivuosi. Välivuosi siinä mielessä, ettei vuoden aikana oikein tapahtunut mitään. Onneksi katsoin tarkemmin ja huomasin, että 2017 olikin jatkuvaa kohokohtaa.

Π Kolmet häät, eikä yksiäkään hautajaisia. Yksissä häissä tanssitin pastoria, toisissa sai seremonian aikana juoda viiniä katsomossa. Kesän ensimmäiset häät tulivat sulhasen äitiä myöten kaikille yllätyksenä. Kaksissa kemuissa minut päästettiin kitaran kaulaan.

Π Opiskelijaelon alku. Pääsykokeista on jo yli puoli vuotta. Olimme opiskelijatoverini kanssa HAMK:n pihalla odottamassa pääsykokeiden alkamista kun totesin ääneen, että ennakkomateriaali on aika hyvin hallussa Ilmarisen vastuuraportin compliance –osiota lukuun ottamatta. Palauttelimme sen yhdessä mieliimme ja kuinka ollakaan, essee piti kirjoittaa juuri siitä aiheesta. Kevyellä onnenkantamoisella opin ahjoon.

Π Ystävät & yllätysjuhlat. Tiedotin ystäviäni jo hyvissä ajoin, ettei isoja karnevaaleja tulla järjestämään tasaiän kunniaksi, vaan aikoisin livetä ulkomaille. Se ei kuitenkaan estänyt heitä pystyttämästä yllätyssynttäreitä paria viikkoa etukäteen. Olin menossa viattomalle lauantailounaalle ravintola Popinoon, kun siellä oli hämmästyksekseni pöydällinen tuttuja, jotka olivat ottaneet asiakseen juhlistaa minua. Yllätyksestä aiheutunut neuvottomuuteni kesti aina jälkiruokiin saakka. Olen edelleen kiitollinen.

Π Prahan syksy. Tsekkiläiseltä synttärimatkalta mieleen jäivät Vltavan varren kahvilat, lihakauppa-ravintola La Bottega di Finestran täydellinen sisäfile, Airbnb-kattohuoneisto aivan kaupungin ytimessä ja rahanvaihdossa huijatuksi tuleminen. Kaikki muut tuntuivat tietävän ettei kadulla kannata vaihtaa rahaa, paitsi me.

Π Vegaanikuukausi. Kuukauden koettelemus vei mennessään muutaman liikakilon, viritti fyysistä ja psyykkistä vikkelyyttä ja jätti jälkeensä muutaman pysyvän ruokavaliomuutoksen. Kuukausi kuitenkin riitti, sitten alkoi tehdä mieli lihapullia.

Π Lahden kevät. Ilonan kortteeratessa runsaan puolivuotisen Lahdessa, tuli siellä itsekin vietettyä kosolti aikaa. Erityisesti mieleen jäivät illalliset ravintola Popotissa. Siinäpä konstailematon bistro. Lahtimuistoista mainittaakoon myös mahdollisuus käydä Sinuhen leipomosta hakemassa berliininmunkkeja lounastauolla.

Π Hathajooga. Uusi, jokakeskiviikkoinen rutiini, kauan kaivattu säännöllinen harrastus. Viikonlopun rentoutumista vastaava puolentoista tunnin venyttelyrupeama on ollut kyllä jumalan lahja toimistotyöläiselle. Ensimmäistä kertaa elämässäni hankkiuduin kansalaisopiston kurssille ja ensimmäistä kertaa kannoin ylpeänä ryhmäliikkujan statusta.

Π Canon 6D Mark II. Perustelin itselleni kuukausia, että en tarvitse uutta kameraa. Sitten käänsin pääni, takkini ja kelkkani ja kävin hakemassa unelmien fotokoneen. Jäätävän hyvä hankinta, jonka laatu jaksaa hämmästyttää kerta kerran jälkeen.

Π Torvehallerne. Köpiksen kauppahallin samppanjabaarissa koko päivän kupeksiminen oli eräitä reissuvuoden huipentumia. Höpöttelyä, juustoleipiä ja mielin määrin samppanjaa – se on kissanminttua rauhaa rakastavalle retkeilijän sielulleni. Illan kruunasi ankkarāmen ja jazz-baari. Ihmettelen, mikäli tämä jo perinteeksi muodostunut kevätmatka ei toteudu tänäkin vuonna.

Π Meripulahdus. Ennen pöytävaraustamme hotelli Hanasaaren ravintolaan kävimme kiertelemässä pihamaita ja merenrantaa. Kumarruin koittamaan veden lämpötilaa ja pulahdin limaiselta kalliolta vyötäröä myöten liejuun. Mikä tärkeintä, kädessä ollut kamera säilyi ehjänä. Itsetunto sai vahvistavan kolauksen. Hiustenkuivaajalla tennarit kuivaksi ja ehdin vielä illalliselle ravintola Johannekseen. Johanneksen menu oli muuten loistokas, suosittelen kokeilemaan.

Π Suokävely. Löysimme suon ja pitkospuut aika läheltä kotia. Huikea maasto. Myös metsäkävelyreitti oli kovassa poljennassa, hirvikärpästen saapumiseen saakka.

Π Yöpyöräily Helsingissä. Kesän yksi harvoista lämpimistä öistä osui hotelliviikonlopulle. Lilla Roberts tarjosi mitä mahtavimmat puitteet päämäärättömälle hengaamiselle pariksi päiväksi, mutta myös hyvät fillarit, jotka lainasimme ja joilla viilletimme pitkin Eiran rantoja päätyen lopulta Mattolaiturille yösamppanjalle.

Π Kolme rentoutumisviikonloppua. Kesäisen Lilla Robertsin lisäksi viikonloppuja Helsingin hotelleissa lorvittiin kahteen otteeseen. Keväällä Clarionissa ja syksyllä GLO Artissa. Clarionin kattouima-allas ja 14. kerroksen kulmahuone olivat prameat, mutta arvioisin Lilla Robertsin korkeimmalle pistesijoitukselle näistä.

Π Rengon turnajaiset. Juhannus Challenge 2017:n voitto ja Zyyzrieha 2017:n toinen sija. Aika hieno turnajaisvuosi, täytyy sanoa. Olen valmis alkavan vuoden tournamentteihin.

Π Rapujuhlat. En tykkää ravuista, mutta rapujuhlat on ihan parhaita. Tänä vuonna Rönnäsin rapujuhlilla ei ollut ravun rapua, mutta tunnelma oli entisellään. Kiitos, että minut edelleen kutsutaan mukaan näihin rientoihin.

Π Uusi työ. Työ ei sinänsä kovin paljon muuttunut siitä mitä se on pari viime vuotta ollut, mutta uusia tiimejä ja ryhmiä, joihin kuulun, tuli tänä vuonna 4 lisää. Parasta on se, että konkretia taso näissä tekemisissä vaihtelee todella paljon. Saa pohtia kulttuurin kehittymistä ja toisaalta tehdä jotain, minkä tulokset ovat heti nähtävissä.

Π 40 uutta ystävää. Laskeuduin alas rahvaan pariin ja aloin pyytää jälleen ihmisiä Facebook-ystävikseni. Haalin heitä jopa 40. Kymmenen prosentin nousu ystävämäärässä yhden vuoden aikana on mielestäni saavutus. Kiva, että suostuitte ystävikseni, aion pitää teistä kiinni. Sain myös kaksi uutta blogikaveria. Kiitos, että kommentoitte juttujani.

Π Viinintekijälounas. Hyviä ravintoloita mahtui tähän vuoteen useita, mutta Murussa nautittu viinintekijälounas oli ykkönen. Ei pelkästään sen vuoksi, että ruoat ja viinit olivat totuttuun tapaan erinomaisia, vaan myös siksi, että keskipäivän rauhallisuus ja ikkunoihin ropissut syksyinen raekuuro tekivät tunnelmasta ainutlaatuisen tuntuisen.

Π Ahkerin blogivuosi ikinä. Tuplasti enemmän postauksia (77) kuin vuonna 2016. 20% enemmän lukijoita kuin vuonna 2016. Koko vuoden kestänyt blogisarja (Sunnuntain summeeraukset) kunniakkaasti maaliin. Blogia luettiin 59 eri maassa, muiden muassa Japanissa, Malediiveilla ja Algeriassa. Vuoden suosituin kirjoitus oli ”6 tapaa välttää tervehtiminen työpaikalla”.

Π Kesän päiväretket. Aina on pitänyt käydä Hangossa päiväretkellä ja tänä vuonna se onnistui. Pastat huiviin Makaronitehtaalla ja takaisin. Perinteinen Bosgårdin luomutilavierailu Porvoossa tuli myös toteutettua. Vaikka se on pääosin autossa istumista, niin on se silti istumisen väärti. Eikä sitä monesti kotonakaan tule kuin paikallansa istuttua.

Π Pikkujoulut jäähallissa. Joulukuussa juhlittiin firman 135-kekkereitä ja Suomi-sataa Nordiksella. Nyt kun rikos alkaa olla vanhentunut voin myöntää etuilleeni narikkajonossa loppuillasta.

Π Aitaprojekti. Hyvä esimerkki projektista, joka vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta ei vaan sitä lopulta ole. Aidan rakentamiseen on osallistunut jo varmaan kymmenen eri ihmistä, mutta edelleenkään se ei ole valmis. Siinä on 12 pystytolppaa, joita sivuaa kaksi vaakalautaa – ei pitäisi olla kovin hankala juttu. Keväällä on edessä laudanpäiden maalaus.

Π Lucifer-helle. Asuin elokuiset kymmenen päivää siivouskomeron kokoisessa kämpässä Alicanten vanhassakaupungissa. Luciferin helleaalto paikansi kalpean nahkani ja varmisti, että hiki virtasi päivät ja yöt. Muistelen siitä huolimatta Alicantea ja varsinkin siellä tutuiksi tulleita ihmisiä varsin lämmöllä.

Π Korkeakulttuuri. Teatterisaldo oli tänä vuonna kevyt pettymys. Ehdin käydä kolmessa esityksessä, joista yhdestä lähdin puoliajalla ja toisesta meinasin. ISÄ Studio Pasilassa, Pelolla johtaminen on perseestä Apollossa ja Koivu ja tähti Kansallisteatterissa. Kiasmassa kävin kolmesti ja Ateneumissa kahdesti. Hankin museokortin.

Π Messujen TOP3. Ykkösenä samppanjamessut. Vain sen vuoksi, että tuli maisteltua Dom Pérignonia ja vanha ylioppilastalo on aika sympaattinen mesta. Kakkosena viinimessut messukeskuksessa. Samppanjalinjalla mentiin sielläkin, mutta taso ei yltänyt millään samppanjamessujen loistoon. Kolmosena matkamessut. Saavat jäädä 2018 välistä.

Π Mitähän muuta vielä? Kerro toki jos unohdan jonkun meidän yhteisen jutun. Kerro myös mitkä olivat sinun kohokohdat kuluneelta vuodelta?

Kaikenlaista tapahtuu ja kaikenlaista tulee tehtyä. Kun sen kaiken vaan sitten muistaisi, tai ainakin olennaisen. Kiitos kaikista näistä hienoista muistoista ihmisille, jotka ovat osallistuneet muistojen luomiseen.

Ja onnellista alkavaa vuotta

Arvi


Ainiin, kiitos myös kaikille Sunnuntain summeerauksia seuranneille. Sarja päättyy nyt tähän. Ensi vuonna jotain aivan muuta.