Minkä auton lopulta valitsin?

Tsädäm! Kuinka vapauttavaa on jälleen päästä kirjoittamaan ilman määrämuotoa aivan jostain joutavasta. Aloitan tämän blogivuoden kirjoittamalla torstaisesta Facebook-päivityksestäni.

Oli torstai ja minä tein Facebook-päivityksen.

Facebookiin tehdään joka päivä keskimäärin 393 miljoonaa päivitystä, joten se, että minä tein yhden torstaina, ei sinänsä ollut varsinainen saavutus.

Pienen ihmisen, tässä tapauksessa minun – vaikka olenkin vähän turvoksissa – mittakaavassa tämä torstainen Facebook-päivitys aiheutti kuitenkin ennennäkemättömän sometrombin.

Siinä oli nimittäin kysymys autosta.

Uskaltaisin väittää, että yhtä intohimoinen suhde ja syvään juurtunut mielipideportfolio johonkin omistettavaan esineistöön ihmisellä saattaa olla vain silloin, kun puhutaan siitä, mikä on paras älypuhelin.

Okei, vielä pahemmaksi saattaisi yltyä Windows XP:n jälkeisellä ajalla esitetty kysymys PC:n ja Macin paremmuusjärjestyksestä.

(Kumpi muuten on parempi?)

No, joka tapauksessa: ihmisellä ei ole samankaltaista intohimoista suhdetta esimerkiksi korvien lukkiutumiseen, kuin hänellä on autoihin.

Päättelin asian tekemällä perjantaina toisen Facebook-päivityksen. Autokeskusteluun tuli 91 kommenttia ja kysymykseeni siitä, kuinka korvien lukkiutumisesta mahtaisi päästä eroon, tuli vaivaiset 17 kommenttia.

(Myöhemmin autokeskustelu levisi korvakeskusteluketjuun ja siihen tuli vielä lisää kommentteja)

Mielenkiintoista – tai ei oikeastaan, mutta kuitenkin tässä yhteydessä raportoitavaa – on se, että kummassakaan tapauksessa, auton hankinnassa ja korvien lukottamisessa, kenenkään Facebook-ystäväni ei varsinaisesti olisi tarvinnut auttaa minua, mutta he silti tekivät niin.

Hehän eivät hyödy kommentoinnista tai vinkkaamisesta mitään. Kummankaan asian ratkeaminen ei auta heitä elämässään eteenpäin. Kumpikaan asia ei myöskään ratkennut keskustelun kiivaudesta ja ratkaisuhalukkuudesta huolimatta. Auto on tilaamatta ja korvat ovat lukossa. Ne ovat tässä suhteessa siis samankaltaisia asioita keskenään.

Mielenkiintoista – aika vähän, mutta kuitenkin niin paljon, että viitsin jatkaa kirjoittamista ja sinä lukemista – on todellakin se tosiasia, että kommenttimäärällä mitattuna autovalinnassa auttaminen herätti ystävissäni isomman intohimon, kuin korvien avaamisessa auttaminen.

En tee tästä arvokysymystä, vaan ainostaan noteeraan sen, sillä tämä on vasta alustusta varsinaista huomiotani varten.

Varsinainen huomioni nimittäin kiinnittyi siihen, minkälaisen ehdotuksen kanssa kukin keskustelija tuli keskusteluun mukaan.

Tein siitä TOP 10 -listan. Listasin ehdotukset tai keskustelunäkökulmat siinä järjestyksessä, kuinka yleisiä ne olivat. Otin listauksessa huomioon sekä Facebookissa julkisesti käydyn keskustelun, että muissa sosiaalisissa medioissa käydyn varjokeskustelun ja lopulta perjantaina töissä käytäväkeskusteluna suoritetun puinnin.

TOP 10 Autokeskustelijat:

  1. Joko olet päättänyt? Suurin osa keskustelijoista ei ensisijaisesti ehdottanut mitään autoa. Heitä vain kiinnosti, että olinko jo päättänyt minkä auton tulisin hankkimaan. He olivat seuranneet keskustelua Facebookissa ja halusivat tähän mielenkiintoiseen pulmaan jonkun ratkaisun. Tai sitten he olivat vain bonganneet ajankohtaisen smalltalk-aiheen, jonka avulla he lähestyivät minua käytävällä. Kumpi tahansa motiivi, oli tosi kiva jutella ihmisten kanssa.

Noh, joko on tilaus sisässä? – Kiinnostunut käytäväkeskustelija

2. Oman auton suosittelu. Toiseksi suurimman ryhmän muodostavat he, jotka suosittelevat samaa autoa, jolla itse ajavat. Tällä kertaa se oli Skoda Octavia RS, josta sain peräti 8 suositusta. Tämä on hyvää dataa, mikäli haluaa tehdä sosiaalisesti järkevän valinnan. On nimittäin niin, että eläessään väistämättä jonkinlaisessa kuplassa, saattaa olla järkevää valita samanlainen auto, johon samassa kuplassa olevat ihmiset ovat päätyneet. Toisaalta ehdotus tulee ainakin jollain tasolla kyseenalaistaa, sillä ihmisillä nyt vaan on taipumus tykätä omista jutuistaan, asioistaan, älypuhelimestaan – ja autostaan.

Toivooko Skodan omistaja myös muiden ostavan Skodan, että hän saisi lopulta oikeutuksen omalle Skodalleen? – Tuntematon renkolainen ajattelija

3. Mielikuva Arvista. Monet päätyivät olemaan ehdottamatta mitään automerkkiä, vaan ennemminkin pohtimaan eri automerkkien sopivuutta minun imagooni – tai hänen mielikuvaansa minusta. Tämä oli autokeskustelua suurempi keskustelu, sillä on päivänselvää, että oma minuuteni on mielenkiintoisempi asia kuin leasing-auton hankinta ikinä. Sivuhuomautuksena todettakoon, että suurimman ristiriidan ystäväni näkivät juurikin Skodan ja minun välillä.

Arvi ja Audi. Miksen näe tässä mitään yhteyttä. Ei myöskään Skoda tuo verkkokalvoille mitään mielikuvaa. Arville sopisi Jaguar tai Land Rover. Tai sitten joku hip hybridi. – Muuan mainio mielikuvittelija

4. Väärät varusteet. Yllättävän moni ehdotti sellaista autoa, jossa ei ollut niitä ominaisuuksia, joita olin Facebook-päivityksessä kertonut autoltani edellytettävän. Onneksi, sillä se avarsi katsettani myös uusiin automerkkeihin ja varsinkin malleihin, joihin en ollut aiemmin törmännyt. Väärillä varusteilla tehty ehdotus mahdollisti myös sen, että jouduin tekemään tarkempaa arvottamista eri varusteiden välillä. Se, mikä todella on minulle autossa tärkeää, alkoi valjeta.

Noilla kriteereillä ei saa autoa. Tinkisitkö ennemmin dieselistä vai nelivedosta? – Rajanvetäjä

5. Vaihtoehtojen eliminointi. Vaihtoehtojen eliminointi oli monen kommentoijan sisääntulokonsti, jota seurasi sitten joko oman auton suosittelu tai pohdinta Arvi-mielikuvasta. Valitsin tämän eliminointiasian silti ihan omaksi kohdakseen, sillä se on erikseenkin tärkeä argumentointityökalu. Vaihtoehtojen eliminointi tarkoittaa siis käytännössä perusteltua tai perustelematonta auton tai sen valmistusmaan torppaamista. Niissä tilanteissa, kun jokin ”ei vaan käy”.

Ranskalaiset on hyviä ketsupin kanssa – Saksalaisen konserniauton omistaja

6. Tunnesuositus. Keskustelija saattoi ottaa myös näkökulman, joka ei ota kantaa merkkivalintaan, mutta ei myöskään ole ottamatta sitä. Hän toimii keskustelussa minun oman arviointikykyni vahvistajana. Tunnesuosittelija kehottaa auton ostajaa valitsemaan tunteella ”sen mikä tuntuu oikealta”, sen enempää miettimättä. Tästä näkökulmasta katsottuna hinta ja muut siihen verrattavat järkiseikat ovat toissijaisia.

Tunteella  – Tunteilija

7. Ystävän neuvo. Kaikki keskustelijat halusivat hyvää, mutta jotkut tuntuivat haluavan sitä vielä hieman enemmän. He valitsivat ehdotuksensa tarkkaan joko minun tarpeideni mukaan, muilta ystäviltä kuultujen suositusten perusteella tai perusteellisen vertailun ja tutkimuksen lopputulemana. Vinkin vilpittömyys on ilmiselvä, kun suositeltu auto ei ole ehdottajan oma auto, vaan auto juuri minun tarpeistani käsin pohdittuna.

Kurkkaapa toi [Linkki]. En ole omistanut – mutta tätä on kehuttu PALJON – Avarakatseinen suosittelija

9. Oman autonsa myyjä. Kaksi ystävääni olisivat uhrautuneet myymään omat autonsa, jotta minä pääsisin huolestani. Siinä on ongelmanratkaisuun heittäytymistä ja toisen ihmisen auttamista parhaimmillaan. Toiselta sain 20 kuvaa sähköpostiin, toiselta nettiauto.comin linkin.

Vaikka sanoitkin, että älä yritä myydä omaasi niin… – Tilanteeseen tarttuja

10. Innovatiiviset. Ajovaloihin kiinnitettävien ripsien suosittelija, matkailuautoilun kannustaja ja Janis Joplinin Mercedes-Benz-laulun Youtube-linkittäjä. Arvostan sitä, että keskustelija pystyy rauhoittamaan kiihkeämieliseksi äityvää väittelyä tällaisella odottamattomalla näkökulmalla. Jättää sen vain siihen ja siirtyy taka-alalle seuraamaan tilanteen etenemistä.

Entäpä asuntoauto tai matkailuversio? – Yllättäjä

Noin. TOP 10 läpikäyty. Tunnistitko itsesi? Mihin ryhmään kuulut? Vai jäitkö listan ulkopuolelle?

Ilmoittaudu! Erottaudu! Ota kantaa! Suosittele Skodaa! Osallistu jatkokeskusteluun kommenttiboksissa! Ja jos keksit jonkun keinon saada ne korvat auki, niin kerro!

Ystävällisesti,

Arvi


Ai minkäkö auton minä sitten valitsin? VW Golf Variant Alltrack 2.0