Ei tule onnistumaan!

Etelä- ja Pohjois-Korean johtajien tapaaminen oli hyvä hetki. Harmi vain, että se tuskin kantaa kovin pitkälle”. HS:n Kirjeenvaihtaja Katriina Pajarin analyysi Koreoiden neuvottelupöydistä on silkkaa kissanminttua pessimistin korville.

Vaikka Koreoiden ydinasesopparit eivät kiinnostelisi ensinkään, kannattaa uutinen lukaista, sillä sen avulla viisastuu vähintään siitä, kuinka monin eri tavoin asian voi nähdä menevän pieleen, kun oikein yrittää.

Katriina Pajarin viiltävän analyysin sisältö lyhyesti: Koreoiden johtajat tapasivat ja sopivat että ei enää sodita. Kukaan – siis kukaan – ei usko siihen.

Listasin Pajarin pessimistiset pointit.

18 tapaa epäillä Koreoiden sopimuksen pitävyyttä:

1. Epäilyksen kylvö: ”Maat sitoutuivat ydinaseettomaan niemimaahan. Se oli hyvä hetki. Seuraavaksi katsotaan miten pitkälle se oikeasti kantaa.

2. Kaikkien äänellä puhuminen: ”Kysyy keneltä tahansa, vastaus on suurin piirtein sama: luultavasti ei kovin pitkälle.”

3. Mahdottomuus-älyköinti: ”Vakava keskustelu ydinaseettomuudesta on yksinkertaisesti mahdottomuus” (Pajari siteeraa Andrei Lankovia)

4. Täysi kielto: ”Aihe voidaan pyyhkiä pöydältä heti” (Pajari siteeraa Christopher Greeniä)

5. Empatiavaltakirja: ”On mahdotonta uskoa, että Kim [Jong-un] olisi valmis luopumaan isoisänsä ja isänsä hänelle antamasta perinnöstä.” (Pajari siteeraa Cheong Seongchangia)

6. Tutkijan tuki: ”Suomalaistutkijat ovat samoilla linjoilla.”

7. Historian heijastelu: ”Pohjois-Korea on vuosikausia myynyt kansalleen kahta lupausta: ydinase tuo turvan, talouskasvu hyvinvoinnin.”

8. Ketunhäntä-spekulointi: ”Ydinaseettoman niemimaan ehtona voi hyvinkin olla esimerkiksi Yhdysvaltain ja Etelä-Korean yhteisten sotaharjoitusten lopettaminen tai Yhdysvaltain vetäytyminen Korean niemimaalta.”

9. Ketunhäntä-spekuloinnin jatkospekulointi: ”Sellaiseen taas Etelä-Korea tai varsinkaan Yhdysvallat tuskin suostuvat.”

10. Pirut seinille: ”Itä-Aasia saattaisi hetkessä kääntyä tikittäväksi aikapommiksi

11. Vähättely: ”Tänään maalattiin isolla pensselillä.” (Pajari siteeraa Aarto Haapea)

12. On kuultu ennenkin: ”Kaikki mitä Korean niemimaalta perjantain kuultiin, on kuultu ennenkin.”

13. Ei ole ennenkään toiminut: ”Yksitoista vuotta sitten pyrkimyksestä rauhansopimukseen puhuttiin liki samoin sanakääntein. Se ei lopulta johtanut mihinkään.”

14. Ei se kuitenkaan muutu: ”Pohjois-Korea on ydinasevaltio, ja sellaisena se haluaa myös pysyä.” (Pajari siteeraa Jyrki Kalliota)

15. Alentaminen: ”Jos Pohjois-Korea olisi looginen toimissaan, seuraavat vaiheet olisivat rauhansopimuksen allekirjoittaminen ja Pohjois-Korean liittyminen ydinkoekieltosopimukseen – – Se taitaa kuitenkin olla liikaa pyydetty.”

16. Esteiden esittely: ”Kaikenlaisten neuvottelujen hidasteena ja esteenä on se, että Yhdysvaltojen mukaan rauhasta voidaan neuvotella vasta, kun ydinaseet on hävitetty kokonaan.”

17. Epäuskon äänitorvi: ”Harva uskoo, että asiat ovat ihan niin yksinkertaisen hyvin kuin tänään näytti.”

18. Pakko mokata -järkeily: ”Pohjois-Korean on kuitenkin pakko tehdä jälleen ydinkoe pitääkseen asemansa tarpeeksi vahvana.” (Pajari siteeraa Jyrki Kalliota)

Tuliko nyt selväksi, että rauhansopimusta ei tulla saamaan aikaiseksi?

Okei, ollakseni reilu: Oli Pajarin analyysissa positiivisiakin näkökulmia. Lopussa esimerkiksi viitattiin Ahtisaaren sanoihin: Rauha on tahdon asia.

Rauha on tahdon asia.