Balista parista kuvakulmasta

Tein mielestäni mielenkiintoisen havainnon: Kuvaan matkoillani aika paljon, mutta pääosin kuvat kertovat jostain muusta kuin siitä, mitä minä käytännössä olen esimerkiksi tehnyt. Ne kertovat enemmänkin siitä, mikä on sillä hetkellä näyttänyt kuvaukselliselta.

Voidaan tietysti ajatella, että on olemassa erilaisia tapoja ikuistaa lomamatka. Matkailija voi dokumentoida loman puitteet, kuten hotellin, uima-altaan, rannan ja illallisen.

Tai sitten hän voi ikuistaa itsensä ja perheensä erilaisten nähtävyyksien edessä seisomassa tai olemassa jossain oudossa asennossa. Joku saattaa räpsiä kuvia kauniista maisemista; auringonlaskuista ja vuoristojonoista.

Otti kuvia sitten kuinka ja mistä tahansa, voisin kuvitella, että niiden tarkoituksena on jollain tavalla toimia myöhemmin muistojen vahvistajina, nostalgisina tuulahduksina vuosien takaa. Luulen, että kukin tietää parhaiten minkälaisista kuvista tulee paras fiilis – mikä herättää parhaimmat muistot.

Toisaalta matkakuvien tarkoitus on joissain tilanteissa kertoa muille, että nyt sitä ollaan täällä reissun päällä ja jakaa hieno kokemus tällä tavalla muiden kanssa. Jaettu ilo jne.

No nyt näistä lähtökohdista katsottuna – ja varsinkin Balin kuvia näin kolme kuukautta jälkikäteen katsottuna – en ole aivan varma, mitä esimerkiksi alla olevan pyykkitelinekuvan olisi tarkoitus viestiä. Tai mitä jonkun polkupyörän tarakalla olevien riepujen on tarkoitus viestiä. Tai pienen kissan.

Ehkä vain sitä, että tällaisia juttuja minä Balilla näin. Kohteet olivat kuvauksellisia, mutta eivät ne lopulta hirveästi minun lomastani kerro. Vai kertooko kuitenkin?

Pyykit
Tauko
Työmiehet
Maissit. En syönyt
Riisipelto
Fillari. En pyöräillyt
Skootterit. En ajanut
En syönyt tässä ravintolassa
Kukkia
Pieni kissa. En rapsuttanut
Puolikas vene
Köydenveto
Kaihoisa katse horisonttiin. Se kertoo jo vähän lomastani
Leikkivät lapset
Satama
Ukko, joka leikkasi nenäkarvojaan
Hotellin sisäpiha
Myrsky
Hyvin harvoin päädyn lopulta omiin kuviini. En tiedä olisiko nytkään pitänyt
Markkinat
Tämä kertoo lomastani. Bisma Lemonade altaan reunalla

Minkälainen on hyvä lomakuva?