#6: Kuka pysäyttää syöksyn?

Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesten motivaatio syöksyy. Suomen väestöennuste syöksyy. Yhdysvaltalaiset teknologiajätit syöksyvät. Syöksyminen on tämän viikon teema. Kuka sen pysäyttää?

Tämä on HS:n Uutisraportti -podcastin kaveriksi kyhätty kolumnisarja, jonka aiheet mukailevat kyseisessä podcastissa aiemmin viikolla käsiteltyjä teemoja. Jotta voit lukea tämän, ei sinun tarvitse olla kuunnellut podcastia. Voit ajatella tämän eräänlaisena uutisena itsessään.

Tämän viikon aiheet olivat siis: (1) Sosiaali- ja terveysministeriön kyseenalaiset johtamisopit, (2) Tuore väestöennuste, joka lupailee kriisejä ja (3) Jenkkiläisten jättifirmojen osakesyöksyt. Aloitetaan STM:stä.

Sote-ministeriön kyseenalaiset johtamisopit

Tausta: Sosiaali- ja terveysministeriön johtamisesta paljastui HS:n toimesta tällä viikolla erikoisia juttuja. Tyypit valmistelevat hirveessä paineessa lakeja indonesialaisen t-paitatehtaan tyyliin, nopeasti ja rimaa hipovalla laadulla. Ei siksi, että haluaisivat, vaan siksi, että on pakko. 10% jengistä on ottanut loparit vuoden sisään.

Renkolainen yksinhuutelija: 2000-luvun alun epäkiitollisimpia hommia saattaa olla sote-uudistukseen liittyvien lakivalmistelutyön johtaminen. Siinä jää Sipoonrannan markkinointijohtajan tehtävä kauas taakse.

En näe, että Tom Cruisellakaan olisi mahdollisuuksia tehtävässä, jonka tavoitteet, sisältö ja aikataulu on ripustettu tuuliviiriin. Puhumattakaan siitä, että työtä ohjaavat ministerit vaihtuvat neljän vuoden välein ja homma alkaa aina osittain alusta. Tai siitä, että omaa hengentuotetta arvostellaan epäpätevien kansalaisten toimesta harva se viikko keskustelupalstoilla.

Silti, jos henkilöstö ei koe saavansa riittävää arvostusta, ei se ole kenenkään muun, kuin johtajan syy. Niin näyttää käyneen tässä STM:n tapauksessa.

Sanoisin, että ihminen voi työskennellä hankalissakin olosuhteissa ja jatkuvasti muuttuvien odotusten ilmapiirissä jos samaan aikaan voi kokea, että työllä on jokin merkitys. Jos tuntuu siltä, että omalla panoksella on jokin arvo niille, joille sitä työtä tekee.

Ristiriitaista tässä on se, että kohta se johto taas vaihtuu – onneksi ja epäonneksi. Vaikka ongelman juurisyy ei STM:n työntekijöiden mukaan tunnukaan olevan poliittinen johto, vaan ministeriön virkamiesjohto, niin toivon, että seuraava sosiaali- ja terveysministeri ottaa toisella tavalla homman näppeihinsä.

Kuka pysäyttää motivaation syöksyn? Niinpä. Voisiko tässä toisaalta ajatella, että kyllä virkamies on soten kimppuun hyökätessään tiennyt, että mihin on tullut lähdettyä. Motivaation syöksyn pysäyttäisi siten henkilö itse; irtisanoutumalla ja etsimällä itselleen merkitystä tuovan työn. Niin kuin monet ovat jo tehneet.

Väestöennuste

Tausta: Väestöennuste kertoo, että ensin väestönkasvu hidastuu 2030-luvulle mentäessä, kunnes se kääntyy negatiiviseksi. 2050-luvulle tultaessa suomalaisia on vähemmän kuin nyt. Ja sitten alkaa se todellinen syöksy.

Renkolainen yksinhuutelija: No, renkolainen yksinhuutelija on ryhtynyt Antti Rinteen ohjeistamiin synnytystalkoisiin, joten hyviksien puolellahan tässä ollaan. Kaikkensa tässä yritetään, mutta yksi kerrallaan näyttäisi olevan tulossa.

Kuka tämän vauvamäärän syöksyn pysäyttää? Demareiden lisääntymiseen kannustava, päivitetty eduskuntavaaliteema? Ehkä, tai sitten joku muu. Synnytystalkoot ansaitsevat ihan oman postauksensa, palaan tähän vielä.

Jenkkijättien osakesyöksy

Tausta: Applen, Facebookin, Googlen ja parin muun jättiläisen arvosta suli viime viikolla viidennes. Puhutaan Facebookin tietoturvakriiseistä ja Venäjäkytkyistä Trump-vaaleissa. Applen uusin iPhone ei yllä myyntiodotuksiin. USA:n ja Kiinan välisen kauppasodan uhka tummentaa jo ennestään tummia pilviä.

Renkolainen yksinhuutelija: Vuonna 2007 ostin ensimmäisen iPhoneni, loin tilin Facebookiin ja asetin google.fi:n selaimeni aloitussivuksi.

Vuonna 2011 Steve Jobs kuoli, isät ja äidit liittyivät Facebookiin ja KVG:stä tuli vitsi.

Vuonna 2018 Applen, Facebookin ja Googlen arvosta suli satoja miljardeja.

Mitä tapahtui? Alkuperäinen idea katosi. Minne? Hautaan, ahneuteen, tyytyväisyyteen ja tylsyyteen.

Kuka pysäyttää teknologiayritysten syöksyn? Ei sitä kukaan pysäytä. Ei sitä kukaan voi pysäyttää. Eikä kenenkään pitäisi edes yrittää pysäyttää sitä. Jos yritys myy liian kalliita puhelimia vanhentuneilla piirikorteilla, järjestelee tosi-TV-tähtiä presidenteiksi tai ei muuten vaan kykene tuottamaan lisäarvoa ihmisille, niin silloin syöksykierre on ihan oikeutettu.

Toim. huom: Hankin juuri uuden iPhonen, luovuin Twitter- ja LinkedIN-tileistäni (mutta en Facebookista) ja tarkistin, että google.fi: on edelleen aloitussivuni.

Keventävä suositukseni

Olen löytänyt televisiosarjan, joka puhuttelee sieluani. Sen huumori hivelee älykkyyden ja älyttömyyden eleganttia rajapintaa niin, ettei siitä puutu mitään, eikä siihen voi lisätä mitään.

Modernia ja vanhaa karismaa yhdistelevä näyttelijäkaarti herättää mielenkiintoni jokaisessa repliikissä. Tarinankerronnassa on riittävästi toistoa, riittävästi yllätyksellisyyttä. Täydellinen kombinaatio, täydellinen yhteys. Taidetta.

Rytmi, joka antaa aikaa ja tilaa nautinnolliselle kihertelylle ja kutkuttavuudelle. Yksinkertaisuus, joka ei kammoksu kliseitä mutta ei myöskään nojaa niihin.

Täydet pisteet ja vuoden parhaan TV-sarjan tituleerauksen minulta saa Sunnuntailounas (MTV/CMore)

Oletko katsonut?