Testaa, millainen keskustelija olet

Jutteleminen on taitolaji. Sitä helposti kuvittelee osaavansa keskustella, jos osaa puhua. Keskustelu on kuitenkin jotain paljon vaikeampaa. Siinä kun on se toinen tyyppi, joka pitäisi ottaa huomioon.

Sanotaan, että kaikki ihmissuhdeongelmat palautuvat lopulta ongelmiin kommunikaatiossa – oli kysymys sitten työsuhteista, perhesuhteista, parisuhteista tai ystävistä. Kaikkien ongelmien perimmäinen syy on siis väittämän mukaan se, että ei olla puhuttu riittävästi.

Haluaisin täsmentää tuota väitettä.

On nimittäin tilanteita, joissa toivoisin, että ei puhuttaisi lainkaan. Ne ovat tilanteita, joissa keskustelu on luokatonta. Tilanteita, joissa keskustelu vertautuu lievään pahoinpitelyyn. Silloin olisi parempi olla vaan hiljaa.

Näin ollen ajattelen, että kaikkien ihmissuhdeongelmien perimmäinen syy on se, että on puhuttu huonosti. Se pitää sisällään myös sen, että ei olla puhuttu riittävästi.

Mitä sitten on huono keskustelu? Mikä saa keskustelun tason romahtamaan? Millainen on huono keskustelija? Oletko sinä huono keskustelija?

Loin testin, jolla asian voi helposti varmistaa.

Testissä on kymmenen keskustelun helmasyntiä ja esimerkkejä laaduttoman juttelun jalokivistä. Jos et tunnista itseäsi kuvauksesta, saat kyseisestä synnistä 0 pistettä. Jos kuvauksessa on jotain tuttua, saat 1 pisteen. Jos toimit usein niin kuin kuvauksessa sanotaan, saat 2 pistettä.

Laske pisteet yhteen ja katso testin lopussa kuinka järkyttävä keskustelija olet.

*****

Testaa, oletko huono keskustelija!

TYKKÄÄT PUHUA. Et siedä hiljaisia hetkiä, eikä niitä oikeastaan edes pääse muodostumaan, sillä sinulla on usein asiaa. Kun pääset vauhtiin, sinua ei pysäytä mikään. Jatkat puhumista kunnes ei ole enää ketään kenelle puhua tai joku vielä kovaäänisempi keskeyttää sinut.

Uskot, että sinulla on tärkeää sanottavaa, joka pitää tulla sanotuksi. Et käytä kapasiteettiasi puheen jäsentelyyn vaan ajattelet, että sisältö on olennaisempaa kuin muoto, jossa pulputus tulee. Sinua imartelee, kun sinua pidetään kovana puhujana.

PUHUT, ENNEN kuin ajattelet. Kun avaat suusi, et vielä tiedä mitä olet sanomassa. Pohdiskelet ääneen ja käyt läpi erilaisia näkökulmia ja ajatuksen raakileita, jotka joskus päätyvät johonkin, joskus ei. Puheestasi ei ole erotettavissa lauseita, vaan kaikki on enemmän tai vähemmän sanasohjoa.

Et saa välillä sanottua ensimmäistäkään lausetta loppuun kun toinen ajatus puskee jo kitalakeen. Unohdat helposti mitä olit kertomassa ja mikä se varsinaisen ajatus oli, johon sinun oli tarkoitus päätyä. Tunnistat piirteen itsekin, mutta ajattelet vain olevasi luova ajattelija.

VASTAAT KYSYMYKSEEN, jota kukaan ei kysynyt. Nostat esiin näkökulman, joka ei liity käsiteltävään aiheeseen. Haluat täsmentää yksityiskohtaa, jolla ei ole kokonaisuuden kannalta merkitystä. Ajattelet, että kysymyksessä on kykysi vaihtaa nokkelasti näkökulmaa.

Et erota asioiden erilaisia abstraktiotasoja, vaan sekoitat sujuvasti konkreettiset yksityiskohdat ja käsitteelliset teemat. Innostut nopeasti jostain keskustelussa olleesta asiasta ja lähdet mielellään siihen suuntaan riippumatta siitä, mitä keskustelussa olisi tarkoitus saada aikaiseksi.

KYLLÄSTYT NOPEASTI yhteen aiheeseen, et pidä pohdiskelusta. Kerrot mielelläsi tarinoita, mutta et juuri syvenny niihin, etkä varsinkaan muiden kertomuksiin. Uudet jutut vilahtelevat mielessäsi etkä malta olla kertomatta niistä.

Palat halusta jakaa tietoa ja näkemyksiäsi erilaisista asioista, haluat yllättää ja aiheuttaa ihmetystä. Jaat vinkkejä ja suosituksia, yksittäisiä heittoja ja välihuomautuksia. Puhut nopeasti ja innostuneesti. Et saa keskusteluja vietyä loppuun, etkä pääse johtopäätöksiin.

ET MALTA odottaa, että tulee sinun vuorosi. Sinun on pakko päästä sanomaan jotain juuri nyt. Sinulla on todella tärkeää sanottavaa tai korjattavaa toisen puheeseen, joka täytyy tulla sanotuksi vaikka toisen puheenvuoron kustannuksella.

Toisen puhujan sanat aktivoivat sinut niin, että et varsinaisesti keskity kuuntelemaan häntä, vaan mietit omaa näkemystäsi ja kaikki energiasi kuluu siihen, että saat pidettyä suusi vielä hetken aikaa kiinni. Etsit jatkuvasti tyhjiä välejä toisten puheissa, jotta pääset aloittamaan oman puheenvuorosi. Jatkat muiden lauseita ja sanoja jouduttaaksesi keskustelua.

KÄYTÄT SIVISTYSSANOJA, anglismeja, slangia tai muuten vaan mumiset niin, että toisten on hankala saada selvää mitä puhut tai mitä tarkoitat. Ajattelet, että osoitat älykkyytesi käyttämällä sanoja, joita muut eivät tunne.

Ajattelet, että puhetyylisi on osa persoonaasi, osa sinua. Et mieti ymmärtääkö muut tai saavatko he selvää, pyrit vain sanomaan asian niin kuin se sinun päässäsi on. Luotat rentoon tyyliisi, etkä artikuloi riittävästi.

TOISTAT SEN, mitä joku sanoi juuri äsken. Joskus sanot sen juuri niin kuin toinen sen sanoi tai sitten vaihdat muutamia sanoja ja esität ajatuksen omanasi. Tai sitten toistat sen, mitä sanoit itse juuri äsken. Sanot sen uudelleen muutamia sanoja vaihdellen. Ja ehkä vielä uudelleen.

Ajattelet, että kun vitsille naurettiin, nauru jatkuu pidempään jos toistat vitsin heti perään. Ajattelet, että viestisi menee paremmin perille jos vaan sanot sen uudelleen. Palaat siihen mitä sanoit hetki sitten. Jos ajatustasi kehutaan, sanot kehutun asian mielellään uudelleen.

ESITÄT KYSYMYKSIÄ, mutta et itse kerro mitään. Kysyt eri näkökulmista lisätietoja ja näkemyksiä, mutta et varsinaisesti itse tuota keskusteluun mitään. Olet ehkä kiinnostunut tai haluat saada toisen oivaltamaan sen mitä sinä jo tiedät.

Uskot, että kysymykset ovat osoitus kiinnostuksesta ja että kiinnostuneet ihmiset ovat kiinnostavia. Sinusta tuntuu hyvältä ohjata keskustelua kysymysten avulla ja saada muut pohtimaan sinulle tärkeitä asioita.

KESKITYT JOHONKIN muuhun kuin puhujaan, kun sinulle puhutaan. Katsot puhelinta tai läppäriä ja nyökyttelet. Osoitat hymähtelemällä, että kuuntelet, mutta olet oikeasti keskittynyt johonkin muuhun asiaan.

Odotat, että toinen saa sanottua sen mitä on sanomassa ja ryhdyt sitten vastavuoroisesti omaan yksinpuheluusi. Et kysy tarkentavia kysymyksiä toisen asiasta tai noteeraa sitä muutenkaan. Olet kiinnostunut enemmän omista ajatuksistasi ja ehkä siitä mitä aiot seuraavaksi sanoa.

ET VASTAA, kun sinulta kysytään. Jäät pohtimaan vastausta niin pitkäksi aikaa, että kysyjä lähtee vastaamaan puolestasi. Et osallistu keskusteluun vaan kuuntelet ja pohdit asioita itseksesi.

Ajattelet, että on parempi miettiä ennen kuin sanoo. Sen vuoksi et useinkaan ehdi sanoa mitä ajattelit. Joskus vastaat vain yhdellä sanalla kun et saa muodostettua kokonaista lausetta.

*****

Noniin, sitten pisteiden laskuun.

0-5 pistettä: Kanssasi on mukava keskustella. Osaat ottaa toisen henkilön ajatukset ja tunteet huomioon. Keskustelu kanssasi on tasapainoista ja kunnioittavaa. Jutellessa kuluu helposti aikaa ja mielenkiintoiset aiheet vaihtuvat sopivaan tahtiin.

6-10 pistettä: Olet pääsääntöisesti oiva keskustelija. Hairahdut väsyneenä, kiihtyneenä ja stressissä huonoille tavoille, mutta ymmärrät itsekin mistä silloin on kysymys. Kun malttaisit vaan keskittyä hieman enemmän niin olisit oikein hyvää seuraa.

11-15 pistettä: Olet välillä aika raskas keskustelukumppani. Ajaudut hankaliin tilanteisiin ja kanssasi joutuu välillä pettymään. Et osoita riittävästi kunnioitusta muita ihmisiä kohtaan etkä keskity olemaan läsnä. Olet liian kiinnostunut omista ajatuksistasi ja asioistasi. Sinun tulisi kuunnella enemmän.

16-20 pistettä: Olet katastrofaalinen keskustelija. Ihmiset eivät halua keskustella kanssasi kuin pakon edessä. Aiheutat pääsääntöisesti mielipahaa ja hämmennystä silloin kun avaat suusi. Sinun pitää ehdottamasti ryhdistäytyä ja ryhtyä kehittämään ihmissuhdetaitojasi.

Tsemppiä!