Vertailussa ruskeat, noin kananmunankokoiset elintarvikkeet

Sekä avokado, kiivi, että Kinder-yllätysmuna ovat ruskeita. Kinderin pakkausfolio on toki kirjava, mutta muuten tuotteet noudattelevat samantyyppistä ulkoasua. Ovathan ne kaikki myös ovaaleja ja kutakuinkin kananmunan kokoluokassa.

Siinä missä avokado ja kiivi ovat hedelmiä, on Kinder-yllätysmuna makeinen. Avokado ja kiivi eroavat Kinderistä myös sisustaltaan. Ne ovat sisältä pääosin vihreitä kun Kinderin suklaakuoren alta paljastuu ensin keltainen kotelo ja sen sisältä monivärisiä muovisia pikkuesineitä.

Avokadon ja kiivin kuoren alla on syötävää hedelmälihaa, kun taas Kinder-yllätysmunan kuori on itsessään syötävää maitosuklaata ja varsinainen sisus syötäväksi kelpaamatonta.

Toisaalta avokadon sisin ei myöskään ole syötävää, sillä se on kivi – tai itse asiassa iso siemen. Kiivissä siemeniä on paljon enemmän ja ne ovat syötäviä. Kinderissä ei ole lainkaan siemeniä.

Kolmikon kuoret ovat tekstuuriltaan erilaisia. Avokadon kuori on paukamainen ja joustava, joka painuu puristettaessa hieman. Se on ohut, mutta aika kestävä. Muistuttaa hieman nahkaa.

Kiivin kuori on puolestaan karvainen ja nukkainen. Se on myös kestävä, vaikkakin hieman ohuempi ja pehmeämpi kuin avokadolla. Kiivin sisus on hieman kovempaa kuin kypsän avokadon, joten se ei painu kokoon ihan niin helposti. Kuoren voi syödä jos sen pesee hyvin. Itseäni se ällöttää.

Kinder-yllätysmunan kuori on helposti särkyvä. Kuori on kova ja sileä. Se on kovempi kylmänä kuin lämpimänä. Koska kuori on syötävää, ei tuotetta oikein voi myydä ilman erillistä pakkausta. Foliota ei voi syödä. Avokadoja ja kiivejä myydään irrallisina ilman pakkausta sekä monipakkauksina muovikääreissä.

Kolmikon vanhin on avokado. Sitä on syöty jo tuhansia vuosia Meksikossa. Eurooppaan ensimmäiset avokadot saapuivat 1500-luvulla. Samaan aikaan saapuivat myös kaakaopavut, joista valmistetaan suklaata, josta valmistetaan Kinder-yllätysmunan kuori.

Suklaamunia ei tokikaan valmistettu vielä 1500-luvulla vaan vasta 1900-luvun alussa. 1900-luvun alussa alkoi myös kiivin tarina. On kiivejä ollut jo aiemminkin, mutta kiinasta ne lähtivät liikkeelle vuonna 1906. Matka Eurooppaan oli pitkä, sillä vasta 1970-luvulla saatiin täällä päin nauttia kiivin trooppisesta makeudesta.

Yllätysmunalla ei oikein ole muita nimiä kuin suklaamuna. Sen sijaan avokadolla ja kiivillä on hienot vanhanaikaiset nimet: alligaattoripäärynä ja kiinankarviainen. Avocadon latinankielinen nimi on Persea americana ja kiivin Actinidia deliciosa. 

Kiivi on saanut nimensä uusi-seelantilaiselta linnulta (kiivi). Avokadon nimi tulee nahuatlin sanasta ahuacatl, joka tarkoittaa kivestä. Kinder on saksaa ja tarkoittaa lapsia. Se ei siitä huolimatta ole alunperin saksalainen tuote, vaan italialainen.

Avokado, kiivi ja Kinder-yllätysmuna ovat ravintoarvoiltaan kovin erilaisia. 100g Kinderiä sisältää 552 kilokaloria, kun 100g kiiviä vain 48 kcal. Avokado osuu noin puoliväliin vajaalla 200 kilokalorillaan.

Kinderin ja avokadon kalorit tulevat rasvasta, jota yllätysmunassa on 34,2g ja avocadossa 19,4g sataa grammaa kohti. Avokadon rasva on terveellisempää kuin Kinderin rasva. Kiivi on kovin vähärasvainen; siinä on vain 0,8g rasvaa.

Kiivi sisältää koko päivän ravintoarvosuosituksen verran C-vitamiinia. 2 kiiviä ennen nukkumaanmenoa voi auttaa nukahtamaan. Sanotaan, että kiivi lievittää ahdistusta. En vahvista tietoa.

On hankala sanoa, että mikä näistä kolmesta on parhaimman makuinen. Kaikissa on omat hyvät puolensa.

Avokadon kermainen pehmeys ja herkkyys eivät siedä kaverikseen kovin paljon voimakkaita makuja. Parhaimmillaan avokado on hieman suolattuna esimerkiksi leivän päällä. Avokadopasta on tietysti moderni klassikko. Avokadon jälkimaku on hieman rasvainen.

Kiivin maussa on kirpeyttä ja makeutta. Siinä on jotain samaa kuin ananaksessa ja mansikassa. Koostumukseltaan kiivi on tiivis ja hyvin maukas. Parhaimmillaan kiivi on sellaisenaan, halkaistusta puolikkaasta lusikoituna. Sopii mainiosti myös hedelmäsalaattiin, mutta ei pääse oikeuksiinsa muiden hedelmien seassa. Jälkimaku raikas.

Kinder-yllätysmuna maistuu oikein makealta maitosuklaalta. Se rouskahtaa mukavasti suussa puolikkaana nautittuna. Suklaa sulaa suun lämmössä ja täyttää tahmeasti kaikki poskionkalot. Kinderistä jää suuhun suklaavoinen tuntuma, eräänlainen kaakaokalvo.

Jos kutakin näistä möykyistä pitäisi jatkuvalla syötöllä ahmia, uskoisin kyllästyväni ensin avokadoon. Sen jälkeen alkaisi tökkiä Kinderin makeus. Laadukkaita kiivejä sen sijaan voisin syödä useammankin putkeen.

Laadukkuudesta puheen ollen, erityisesti avocadon kanssa pitää olla tarkkana, että se on syötäväksi sopivaa. Avokado on helposti liian raaka tai ylikypsä. Molemmat vaihtoehdot ovat todella kurjia. Avokado saa kritiikkiä saippuamaisuudestaan ja mauttomuudestaan.

Kiivi on joskus liian kova tai kirpeä. Joskus, mutta harvemmin, kiivi on ylikypsä tai liian löysä. Kiiviä moititaan joskus liian voimakkaan makuiseksi, teräväksi.

Kinder on tasalaatuisin. Sisällä oleva muovituote voi toki pettymys, mutta itselleni sillä ei ole juurikaan merkitystä. Joskus suklaamuna ehtii hieman sulaa huonosti, esimerkiksi auringossa, säilöttynä. Kinder-yllätysmunia moititaan siitä, että siinä on paljon sokeria ja muovia.

Avokadoa ei suositella eläimille. Kindereitä ei suositella alle 3-vuotiaille ihmisille. Kiiviä ei suositella kiivi-allergikoille.

Lisätietoja pyydettäessä.