Tammikuun juoksutulokset

On välitilinpäätöksen aika. Ensimmäinen intohimokas juoksukuukausi on taivallettu ja olen edelleen juoksija. Olen päässyt yli alkuräjähdyksen jälkeisestä suvantovaiheesta, Quitter’s Daystä ja polvikivusta. Hyviä onnistumisia!

Palataan polvikipuihin ja muihin haasteisiin kohta, mutta ryhdytään reflektioon ensin tulosnäkymän kautta. Otetaanpa vilkaisu juoksutilastoihin!

Tilastot:

» Juostut kilometrit: 72,6 kilometriä (9% tavoitteesta)
» Tätä tahtia vuodessa kertyy: 854,5 kilometriä (+ 49,9 km tavoitteeseen nähden)
» Juoksuvauhti: 7:03 min/km (nopein kilometri 6:10 min)
» Juoksuun käytetty aika: 8h 39 min
» Juoksukerrat: 20/31
» Pisin lenkki: 6,33 km / 43:07 min
» Keskisyke: 147
» Varusteiden kunto ja sopivuus sääolosuhteisiin: Erinomainen

Olen edelleen supertyytyväinen varusteisiini. En voi liiaksi hehkuttaa kuinka tärkeää on, että varusteet ovat asialliset kun tällaiseen harrastukseen ryhtyy. En varmasti juoksisi edelleen jos pitäisi verkkarit päällä tuolla sateessa lompsia.

Opit:

 1. Polvikipu ei välttämättä johdu polvesta. Ainakin tässä vaiheessa se johtui pakaran ja sisäreiden jumiutumisesta. Kun polvi kipeytyy, venyttelemällä näitä kyseisiä paikkoja kipu lievittyy ja jopa poistuu.
 2. Oikea jalkateräni osoittaa hieman enemmän ulospäin kuin vasen jalkaterä. Fysioterapeutin mukaan se ei haittaa, mutta täytyy muistaa se jos jalat alkavat oireilla jossain vaiheessa eri tavoin.
 3. Juoksuasentoni elää hieman. Lantio saattaa väsähtää ja torson kannattelu heikkenee. Myös jalkojen liike poistuu välillä optimaalisilta uriltaan ja tekevät turhia kaaria. Opin, että pienillä asennon korjauksilla lenkin aikana voi vaikuttaa jaksamiseen ja palautumiseen paljonkin.

Haasteet:

Jo mainittu polvi on tietenkin keskeinen haaste tältä kuulta. Ehdin jo pelätä, että näinköhän tästä päästään kunnialla yli ja että tavoite ehtii karata liian kauas. Fysioterapeutilla käynti, häneltä saadut hyvät ohjeet ja oman kehon tutuksi tulemisen ansiosta onnistuin kuitenkin toistaiseksi selättämään tämän haasteen.

Toinen haaste liittyy Apple Watchiin. Kuuntelen sen kautta podcasteja. Jostain mystisestä syystä minulla ei välillä ole kuunneltavaa, sillä kelloon ei ole latautunut uusia jaksoja. En vielä ymmärrä täysin sen logiikkaa, joten tämä haaste jää ratkaistavaksi helmikuulle.

Muut havainnot:

 • ”Älä mieti, mene” on toiminut kun olen miettinyt, että olisiko tänään juoksupäivä.
 • Lunta ei ollut juurikaan. Nastakengille ei ollut paljoa tarvetta. Nyt viime päivinä tilanne on hieman muuttunut.
 • Syke pysyy korkealla vaikka tuntuu, että jaksan oikein hyvin. Mielenkiintoinen ilmiö.
 • Haaveilen uusista juoksuvarusteista.
 • Kaupungissa on helpompi juosta kuin maalla. Maalla kadut ovat epätasaisia, kaltevia ja vaihtelevasti aurattu.
 • Olen osannut syödä järkevästi. Vain kerran olen lähtenyt lenkille liian nopeasti syömisen jälkeen. Vettä join aluksi hyvin, mutta viime aikoina se on vähentynyt.
 • Olen onnistunut kuljettamaan juoksukamoja Rengon ja Tapiolan väliä.
 • Hämeenlinnalaiset tuijottavat kun juoksee kaupungilla. Varsinkaan vanhemmat ihmiset eivät saa katsettaan irti.

Olen myös huomannut, että juoksufiilis on säilynyt hyvällä tasolla koko projektin ajan. En muista kertaakaan rukoilleeni kesken lenkin, että loppuisipa tämä jo. Fiilis lenkin jälkeen on tietenkin huipussaan ja mukavan veren kohinan aistii tunteja lenkin jälkeen.

Juoksublogin statistiikka:

» Lukijamäärä: 2100
» Juoksujulkaisujen määrä: 8
» Suosituin artikkeli: ”Juoksemisen olisi aina pitänyt tuntua tältä”
» Keskustelun määrä blogin ympärillä: Erinomainen

En muista, että koskaan aikaisemmin blogin ympärillä olisi ollut näin paljon kuhinaa. Se on hurjan palkitsevaa! Ihmiset kommentoivat ja kertovat omia tarinoitaan niin kommenttibokseissa kuin käytävillä. Vähintään kymmenen kohtalotoveriani on kertonut innostuneensa blogista ja ryhtynyt itsekin liikkumaan.

Otan vastaan toiveaiheita juoksemiseen liittyen!

Seuraavaksi edessä:

Seuraavaksi on edessä ensimmäisen satasen ylitys kokonaiskilometrimäärässä, todennäköisesti keskinopeuden nostaminen <7 min/km ja uuden pituusennätyksen tekeminen >7 km.

Mietityttää mahdolliset helmikuun kovat pakkaset. Jos tässä mennään vielä vaikka 20 pakkasasteeseen niin kuinka käy lenkkeilyn. Vaikka varusteet on hyvät niin eivät ne taida sellaista pakkasta enää kestää. Jää nähtäväksi.

Mukava ajatella, että ensimmäinen kuukausi on jo takana. 11 tällaista rutistusta jäljellä. Se menee helposti!


Kirjoittaja on omien sanojensa mukaan intohimojuoksija. Hän on luonut konseptin, jossa päätetään innostua juoksemisesta, sitten ostetaan kaikki juoksuvarusteet mitä mieleen tulee ja myyjä kehtaa suositella ja lopulta ryhdytään juoksemaan oikein intohimoisesti. Tavoitteena on juosta 804,672 kilometriä vuoden 2020 aikana. Tämä blogi on juoksijan keskeinen viestintäkanava, jossa hän suoltaa neuvoja, joita ei itse suostuisi ottamaan vastaan.