Nyt pitäis iskee, tää on se hetki, kun teen aloitteen

Kirjoituskynnykseni ylittää tänään Hesarissa ollut juttu kansalaisaloitteista. Kansalaisaloitteita on saanut tehdä vuoden verran verkossa. Muistan että jokin aika sitten radiossa puhuttiin ettei homma oikein lähtenyt lentoon, aloitteita ei tullut tai ainakaan ne eivät saaneet 50 000 äänioikeutetun puoltoa, mikä on rajana sille että eduskunta ottaa lakialoitteen käsittelyynsä. Nyt ilmeisesti kuitenkin kansa on herännyt ja ihmiset on alkaneet vähän aktiivisemmin vaikuttamaan. 50 000 allekirjoituksen raja on vielä aloitteilta kaukana, mutta kyllähän ne jotain viestiä antaa päättäjille vaikkeivat suoraan käsittelyyn pääsisikään. Hesarissa on nostettu kuusi paljon allekirjoituksia saanutta kansalaisaloitetta, mulla voisi olla mielipide niihin.

Energiajuomien myynnin kieltäminen alle 16-vuotiaille

Muistan kuulleeni että Suomessa on joku kylä jossa kaikki kaupat, yhtä R-Kioskia lukuun ottamatta, ovat sopineet keskenään etteivät myy energiajuomia alle 16-vuotiaille. Hienoa yhteistoimintaa ja oma-aloitteisuutta mielestäni. Itsehän aloitan työpäiväni usein Red Bullilla, sanottakoon se nyt tässä. Kyllä mä kuitenkin näyttäisin tälle vihreää valoa. En oikeasti tiedä mitä varsinaisia haittoja energiajuomasta voi nuorelle olla, muuta kun että siinä on aika paljon sokeria ja se on pahaksi hampaille muutenkin. Okei, esimerkiksi joskus jos olen syönyt huonosti ja juon keikalla monta Red Bullia niin kyllä kädet ja jalat tärisee kun ajan kotiin. Se ei oo ihan fine. Toisaalta, jos nuoret ei saa ostaa energiajuomaa, ne ostaa kokista. No mä näytän kuitenkin vihreää valoa tälle, tähän liittyy muitakin asioita ja tästä voi tulla hyvä keskustelu. Miksi nuoret tarvitsevat energiajuomaa? Ne on väsyneitä. Miksi?

Järkeä tekijänoikeuslakiin

En jaksanut perehtyä lakimuutosehdotukseen mutta oletan sen liittyvän musiikin laittomaan lataukseen ja siitä seuraaviin rangaistuksiin. Jokin aika sitten luimme 9-vuotiaasta tytöstä jonka Nalle Puh- läppäri oli takavarikoitu talousrikospoliisin toimesta. Tyttöä epäiltiin Chisun levyn laittomasta latauksesta. Tällä lakialoitteella todennäköisesti yritetään jollain tavalla jaotella rikkeet vähän kevyempiin ja vakavempiin rikoksiin. Se on ihan fiksua, en kuitenkaan lähtisi kauheasti hölläämään näissä tekijänoikeusjutuissa. Artisti tai taiteilija käyttää luomiseen paljon aikaa ja rahaa. Anssi Kela avaa sitä hyvin videoblogissaan. Keltasta valoa tälle, mietitään vielä millä tavalla parhaiten varmistetaan artisteille mahdollisuus tehdä tulevaisuudessakin musiikkia. Samaan keskusteluun voisi liittää muidenkin taiteilijoiden, valokuvaajien ja kirjailijoiden oikeuksista puhumisen.

Kannabiksen käytön ja hallussapidon rangaistavuudesta luopuminen

No mitä luulette. Jos mä näytän vihreetä valoa energiajuomien myynnin rajoittamiselle niin mitä mieltä olen kannabiksen käytön rajoittavuuden poistamisesta. Tähän mä lähinnä vaan kommentoin että mitä hittoo! Ja sitten niitä punasia valoja päälle! Tasapainoinen ihminen ei tarvitse kannabista. Lainaan itseäni: ”Humalan mukanaan tuoma raukeus ja huolettomuuden tunne, on kuin sen aiheuttaneen juoman määrä, pienuudessaan verrattuna valtameren lailla kaiken muun pyyhkivän, hyvänolon tiedostamisen tunteen saavuttamiseen.” Hoitakaa se pää sekasin jollain muulla kuin päihteillä, kiitos.

Kansanäänestys Suomen eroamisesta Euroopan unionin jäsenyydestä

Tämä tuntuu olevan aihe josta jokaisella kadunmiehellä on varma mielipide. Kaikki tietää miten Suomen kannattaisi toimia missäkin tilanteessa, ketä tukea ja ”markka takas”. Nähdään juuri se oma mielipide eikä mitään muuta. Pahimmillaan napataan se oma mielipide päivän lööpistä. Kyllä oman näkemyksensä saa kertoa, mutta tän kokoluokan jutut on vaan semmosia mitä ei normaali ihminen pysty kokonaisuudessaan ymmärtämään ja sen takia pyrin itse luottamaan siihen että Team Katainen & Urpilainen hoitaa loppupeleissä homman kotiin. Tai hoitavat ainakin parhaalla mahdollisella tavalla. Tuskin tässä kukaan rikastuu jotain tekemällä tai tekemättä jättämällä, näinä aikoina. Punaista valoa, pidetään näissä isoissa jutuissa valta valtaapitävillä, niillä jotka tajuaa edes jotain.

Toimenpidealoite perustulosta

Perustulo antaisi hiljaisen, myönteinen viestin siitä että on ihan fine, jos sua ei huvita mennä duuniin. En tiedä paljonko on ajateltu tämän perustulon olevan ja minkä tulorajan jälkeen se perittäisiin takaisin, mutta en allekirjoita missään tapauksessa. Punaista valoa. Säädetään nykyistä systeemiä niin että ne jotka ei voi esimerkiksi sairauden takia tehdä mitään työtä, saavat oikeudenmukaisen perustulon. Ne jotka voivat tehdä töitä, töihin. Tästä tulee muuten liian iso lasku tulevaisuudelle ja mua pelottaa että sitten syrjäydytään helpommin.

Kesäajasta luopunen

”Voiksä laittaa tän oikeeseen aikaan?” on työpaikallani aika yleinen pyyntö joka kerta kun kelloja siirretään. Eikä siinä mitään, kyllähän mä laitan. Mun mielestä on ihan hyvä miettiä tarvitaanko tällaista monen elämän hankaloittavaa toimenpidettä järjestää joka kevät ja syksy. Onhan se toki aina kiva että syksyllä saa aamuheräämiseen tunnin armoa valoisuuden suhteen. Mutta se ilo kestää vaan hetken. Vihreää valoa tälle.

www.kansalaisaloite.fi