21 tapaa pilata avioliitto

Sisältää juonipaljastuksia.

Vaikka siskollani oli hyvän kirjan kuudes lukukerta kesken ja veljeni siivosi eteistä, he antoivat minulle hetken ajastaan ja luvan viedä illalliselle ja elokuviin. Illan ohjelmistossa oli 21 tapaa pilata avioliitto. Odotukset ei nyt varsinaisesti ollut kauheen korkealle ripustettu ja ehkä juuri sen takia elokuvasta jäikin loppuviimeksi hyvä mieli. Elokuvan keskiössä on nainen joka ei uskalla rakastaa kuin humalassa. Hän on nähnyt monet erot ja hänen opetuksensa on että rakkauden luonnollinen jatkumo on eroaminen. Kunnes hän itse rakastuu.

Tarinan ohella elokuvassa tehdään viittauksia näihin 21 tapaan tyriä suhde. Näitä samoja ohjeita noudattamalla voi periaattessa mokata minkä tahansa suhteen eli vaikka et olisikaan aviossa tai edes parisuhteessa, niin suosittelisin elokuvaa itsetutkiskeluun. Vaikka kaikkea ei tarvitse määritellä ja lokeroida, ei varsinkaan kun puhutaan ihmissuhteista, niin mielenkiintoista elokuvassa oli juuri nämä kärjistetyllä tavalla kuvatut piirteet suhteen sudenkuopista. Tuttavapariskuntien löytäminen neuvojen seasta ei ollut hankalaa. Kuitenkin, niin kun elokuvassa todetaan, ei kukaan näitä kaikkia juttuja pysty hoitamaan. Vai pystyykö?

Tunnistan ja tunnustan myös bonganneeni itseeni liittyviä piirteitä elokuvasta. Tosiaan, vaikka vinkit auttavat parisuhteen tyrimisessä, voi itse kukin miettiä miten käyttäytyy esimerkiksi ystävien, perheenjäsenten tai työkavereiden seurassa. Ärsyttävät piirteet tietysti monistuvat mitä enemmän aikaa viettää toisen henkilön seurassa, mutta jos voi olla mukavampi kaikkien seurassa, muuttamatta kuitenkaan omaa persoonaansa, niin miksi ei ottaisi opiksi. Ja oma persoona onkin hyvä pitää mielessä, ei kaikkea pidä lähteä muuttamaan. Joskus hieman ärsyttävät piirteet ihmisissä tekevät heistä juuri sen mitä he ovat. Joidenkin ystävieni selvimmät luonteenpiirteet ovat juuri näitä ärsyttävimpiä, mutta en haluaisi muuttaa niitä heissä.

Elokuvassa päähenkilö opettaakin että osa näistä tavoista tai piirteistä on primäärisiä ja osa sekundäärisiä. Joillain on suurempi vaikutus kuin toisella ja jotkut alkavat näkyä vasta toisen ilmettyä. Joillain ei ole suhteen kannalta juurikaan merkitystä jos muut asiat on kunnossa. Jotkut asiat ovat varmasti avioliiton kannalta tuhoon tuomitsevia. Epäile, älä luota, valehtele, petä, älä ole läsnä. 

Uskon kuitenkin että avioliitto tai rakkaus ylipäänsä ei ole osiensa summa. Ei ole syy avioitua tai rakastaa jos osaa toimia kultaisen ohjeen mukaan, eikä ole syy erota, jos ei osaa. Noudattamatta jättämällä näitä 21 neuvoa saa todennäköisesti hyvän suhteen, mutta haluan uskoa että on olemassa näkymätön aine johon näiden neuvojen vastakkaiset ohjeet ovat kiinnitetty ja joka siten kokonaisuudessaan muodostaa rakkauden.

Elokuvassa on monta kaunista ja useampi ruma tarina kerrottuna. Parhaiten jäi mieleen kuitenkin vanhan pariskunnan avioliiton kuvaus. Heillä on pieni riita, mutta yhteinen ymmärrys kuitenkin siitä etteivät pärjää ilman toinen toistaan. He vievät roskapussin yhdessä, käsikynkässä, ulos. Rouva on sokeutuva ja herra puolikuuro. Siitä huolimatta rouva leikkaa herran hiuksia puistonpenkillä. Heidän tarinansa oli elokuvan ainoa jonka lopulta kuolema katkaisi. Sen takia Samuli Putron Olet Puolisoni Nyt on täydellinen laulu päättämään elokuva.

Kyyneleitä virtaa vasta alakerrassa
. On hiljaisuus niin täydellisen hiljaista, että kuiskauskin on huuto
. En vaihtais sekunttiakaan. 
En nuoruutta, en vimmaisia kasvukipuja
. En jäätä joka murtui, en kirkonkelloja. 
Olit puolisoni silloin, olet puolisoni nyt

.

21. Älä uskalla rakastaa