Paratiisi on Tallinnan laivalla

Aamuvarhain ajelin maalta kaupunkiin. Isoa tietä Helsinkiin matkatessani mietin jos sitä lähtis Tallinnaan. Ei ehkä tänään, mutta huomenna, kun passi jäi kotiin. Vanhassa kaupungissa tomaattikeitto alkoi kuulostaa hyvältä idealta, joten jatkoin ajatuksen työstöä.

Kävelin kaupungin laidalta keskustaan tavoitteenani bongata tuttuja. Vanha työkaverini tuli ensimmäisenä mieleeni. Kävelin hänen työpaikkaansa kohti, hänen kohta kävellessä sattumalta minua vastaan. Seurueessaan hänellä oli vanha esimieheni. Seurasin heidän lounastelua Cafe Lasipalatsissa parin kaffekupposen kera. Sain hyviä vinkkejä kesän lomakohdevalintaa varten. Ehdotin työkaverilleni Tallinnan matkaa huomiselle. ”Ei pääse, töitä. Muuten lähtisin”

Cafe Lasipalatsin naapurissa on töissä toinen vanha työkaverini. Iloinen ystäväni opastaa maalaista hyvän kahvilan löytämisessä. Suuntaan aurinkoisia Helsingin katuja kohti Hietaniemen rantaa. Cafe Regatassa tilaan kokiksen ja korvapuustin. Tuoksuttelen pihalla olevaa nuotiota hetken aikaa ja jatkan matkaa.

Regatta

Parhaat kahvilat on pieniä ja tunnelmallisia. Sellaisia joissa on pihalla ehkä yksi tai kaksi pöytää. Cafe Airossa ei ollut yhtään pöytää joten siihen oli pakko pysähtyä. Cafe Airo on oikeastaan kaupan ja kahvilan yhdistelmä jonka rappusilla on muutama tuoli. Istuin pahvimuki-cappuccino kourassani toisen kahvittelemaan pysähtyneen herran viereen. Mietin sopivaa keskustelunavausta. Jäin kuitenkin miettimään keskustelunavauksia ylipäänsä niin pitkään että mies ehti jo jatkaa matkaansa ja jäin tuijottamaan punaista kuplavolkkaria.

Cafe Airo
Cafe Airo

Soitan Uudenmaan Vuoden nuorelle yrittäjälle ja ehdotan huomiselle Tallinnan matkaa. Hän ymmärrettävästi kieltäytyy, sillä järjestää kesän kovinta tapahtumaa, Harju-festivaalia, paraikaa. Soitan toiselle ystävälleni ja sovimme treffit keskustaan. Luen hetken kirjaa asemalaiturilla odottaessani ystäväni junan saapuvan. Kävelemme esplanadia ja arvioimme katseillamme kahviloita. ”Tommonen pukumies-kahvila, ei siihen”. Cafe Jugend tarjosi päivän huonoimmat sumpit, ehkä pukumiehet tykkää tujummasta kuin minä. Ostamme kauppatorilta mansikoita ja napostelemme niitä lokkien valvovien silmien alla. Katselemme laivoja joilla pääsisi Tallinnaan. Tiemme erkanevat Namaskaarin terassille kun jatkan siitä matkaani.

Tapaan Suomen lupaavimman nuoren valokuvaajan Sörnäisissä. Keskustelemme punaviiniasiantuntijuudesta mahdollisena tulevaisuuden tittelinäni ja hänen kesäsuunnitelmistaan. Saan häneltä kutsun illalla järjestettävään muotinäytökseen Kattilahalliin, missä hän on kuvaajana. Juon päivän parhaan cappuccinon Kahvila Sävyssä ex-avovaimoni kanssa. Hänen pitää rientää takaisin näytöksen valmisteluihin joten jatkan matkaani.

Kuuntelen iPadista Suomi-Slovakia-ottelua samalla kun etsin kahvilakierroksen päättävää kuppilaa. Kahvila Villipuutarha sulkee ovensa vartin päästä joten nautin tämän pienen ja tunnelmallisen kahvilakaupan toisessa terassipöydässä päivän kuudennen ja samalla viimeisen cappuccinon. Roskapankissa katson Suomen kolmannen maalin.

Olen matkalla muotinäytökseen kun huomaan väkijoukon ryhmittyneen jalkakäytävälle. Pienestä kitaravahvistimesta kuuluu keltaisen Gretschin ja apaattisen laulun suloinen, mutta särisevä, yhdistelmä. Kuin puskista, paikalle pompsahtaa mies läskibasso sylissään. Odotan bändin kasvavan ja olen valmis jopa hakemaan autostani kitaran, mutta kyseessä olikin vain sattuma. ”You ain´t nothin´ but a hound dog” raikaa ja sillä pariskunta tienasi kolme euroa.

 

Vedän pidempihihaista nuttua ylle ja astun muotinäytökseen, Kattilahalliin. Seuraan näytöksen ohessa Ilta-Sanomien liveseurannasta jääkiekkoa ja räpsin kuvia kummallisista asuista. Hyppään Lintulahdenaukiolla kyytiini ja ajan kohti Karkkilaa.

KOE13 Muotinäytös
KOE13 Muotinäytös

Viimeinen pysäkki on Pub Pikkupässi. Tarjoilija kysyy otanko limun vai kahvin. Kahviöverit on lähellä, mutta kokis aina maistuu. Keskustelen kesäteatterista paikallisen rouvan kanssa. Hän tunnistaa minut soittajaksi ja kysyy ”oleksä semmonen trubaduuri?”. Juttelemme hetken laivoilla soittavista trubaduureista ja Tallinnan matka palaa mieleeni. Kysyn viehättävältä tarjoilijattarelta lähteekö hän kanssani Tallinnaan huomenna. Hän kieltäytyy.

Taidan lähtee huomenna Tampereelle.