Jos kaupunki tulvisi, vesireittejä pääsisi pakoon

Voi olla ettei sadan vuoden päästä ole enää New Yorkia eikä Hollantia. Vesi nousee meinaa hurjaa kyytiä.

”Pitäiskö mun alkaa estää ilmastonmuutosta”, ajattelin kun luin National Geographicin artikkelin veden nousemisesta. ”Pitäisi”, ajattelin kun kuuntelin Sarasvuon talk shown vieraita, Leo Straniusta ja Kaisa Kososta.

Kuinka paljon ilmastonmuutoksesta kannatta uhota jos ei aio itse tehdä sen estämiseksi mitään? Kuinka paljon on oma osuuteni ihmiskunnan ympäristölleen aiheuttamasta tuhosta? Kuinka paljon ihmiskunta ylipäätään aiheuttaa ilmastonmuutosta ja kuinka paljon sitä aiheuttavat muut tekijät? Onko peli jo menetetty ja onko paasaaminen ihan turhaa? Kiinnostaako tämä enää ketään?

No mua alkoi yhtäkkiä kiinnostaa.

Tein hiilijalanjälkitestin netissä. Sen mukaan tarvittaisiin 3,29 maapalloa jos kaikki eläisivät samalla tavalla kuin minä. ”Mutta meillä on vain yksi” nettisivu painosti minua.

Päätavoitteeni: Elä niin, että yksi maapallo riittäisi.

Päästäkseni tähän tavoitteeseen listasin asioita jotka liittyvät kulutuksen vähentämiseen, kierrättämiseen ja ekologisiin valintoihin. Tein pitkän listan asioita joita voin tehdä vähentääkseni ympäristön kuormittumista. Jaottelin teot alaotsikoiden alle: Ruoka, jäte, auto, sähkö/vesi, tavarat. Kävin aihepiiri kerrallaan läpi ja mietin minkä asian ratkaisemalla, ratkaisen kaikki otsikon alla olevat asiat ja johdin siitä tavoitteet.

Jokaisella osatavoitteella on oma tavoiteaikataulunsa ja kynnystaso. Tavoitteiden on oltava helposti mitattavissa, mieluiten numeroin.

Ruoka

Ostan liikaa ruokaa. Heitän roskiin milloin puolikkaan sisäfileen, milloin avaamattoman viinirypälerasian. Kaadan puoli pulloa vähän väljähtynyttä limua lavuaariin. Onko minulla varaa siihen? Ei. Onko kenelläkään varaa siihen? Ei. Ekologisen sekä eettisen ajattelun mukaan ruoan poisheittämisen lisäksi on väärin kuskata se ruoka jostain kaukaa. Pidän tavoitteen kuitenkin yhdessä per aihepiiri. Lähi- ja luomuruoka tulkoon seuraavassa vaiheessa. Ruoan poisheittäminen on mielestäni ensisijainen ongelmani.

Ruokatavoite: Osta ruokavaaka. Punnitse ruoka jonka heität roskikseen. Pudota roskiin menevän ruoan painoa 50% nykyisestä, seuraavan kolmen kuukauden aikana.

Jäte

Jätettä on moneksi. Tällä hetkellä kaikki jäte päätyy samaan pussiin taloudessani. Lehdet ja pahvit poltan pääosin takassa. Lasin ja metallin kierrätys on 500 metrin päässä. Niitä en käytä. Vaatteet ovat päätyneet autotalliin homehtumisen jälkeen roskiin.

Kierrätys on siis helposti hoidettavissa, suurin ongelma on sekajäte. Kun sekajätteen määrää vähennetään minimiin, muu kierrätys tulee luonnostaan. Tästä syystä sekajäte pääsee tarkempaan syyniin.

Jätetavoite: Pidä kirjaa roskapusseista. Vähennä sekäjäteroskikseen menevien roskapussien määrää 50% nykyisestä, seuraavan kolmen kuukauden aikana.

Auto

En käytä julkisia kulkuneuvoja. En pääse niillä töihin, enkä itseasiassa mihinkään muuallekkaan kotoani. Bensaan menevää rahaa on hankala seurata hintavaihtelun ja bensanostopäivien sattumanvaraisuuden takia. Kilometrimääräkään ei pysy vertailukelpoisena edes kuukausitasolla. Ajan kuitenkin turhia ajoja, ainakin kahdenlaisia: Ajan lounaalle töistä keskustaan ja kotoa kauppaan. Työpaikkani sijaitsee Prismakeskuksessa joten voin syödä ja tehdä ruokaostokset siellä. Myös kotimatkani varrella on kauppa, jos jotain unohtuu. Turhat ajot ovat siis ongelma.

Autotavoite: Lounaalle autolla ajaminen sekä kauppaan kotoa lähteminen vähennettävä 90% nykyisestä seuraavan kahden kuukauden aikana.

Sähkö/vesi

Sähkölaskut hipovat talvella puoltatuhatta euroa kuukausittain. Vesi tulee sentään omasta kaivosta ja on ilmaista, kunnes se lämmitetään. Veden lämmitykseen käytetään sähköä joten sähkö on tässä se ongelma. Sähköön liittyy mielestäni kaksi päätekijää, sen määrällinen käyttö ja tuotantotapa. Sähkön muuttaminen ekologiseksi maksaa minulle hieman enemmän, mutta sähkön järjetön käyttö maksaa vielä enemmän. Ympäristön sekä tulevaisuuden sähköntuotantoasenteen vuoksi tavoitteeni keskittyy sekä käyttöön että tuotantoon.

Sähkötavoite: Vähennä vuoden 2014 sähkön kulutusta 20% vuoden 2013 tasosta ja vaihda ekosähköön.

Tavarat

Ongelma on ostaminen. Ostan kaiken minkä haluan. Ostan vaatteita joita en käytä, elektroniikkaa jota käytän päivän, sekä kaikkea liian nopeasti ja ajattelematta. Rahan kulutusta ei voi seurata myöskään vertailukelpoisesti kuukausitasolla, tavaroiden erihintaisuuden ja tarpeellisuuden takia. Kun ongelmana on harkitsemattomuus ja heräteostokset, on tavoitteen liittyttävä jollain tavalla harkinta-aikaan, mutta siinä on otettava huomioon myös kulutettava rahamäärä.

Tavaratavoite: Jokaisesta alkavasta 50 eurosta hankittavan tavaran hinnassa, seuraa yhden päivän harkinta-aika. Eli esimerkiksi tavaran maksaessa 8€, sitä harkitaan päivä. Jos tavara maksaa 230€, sen ostamisen tarpeellisuutta ja ympäristön haittavaikutuksia mietitään 5 päivää. Alkaen heti.

Tehdessäni listaa asioista joita voisin tehdä estääkseni ilmastonmuutosta, huomasin että suurin osa teoista parantaa fyysistä tai henkistä terveyttäni sekä säästää rahaa. Jotkut teoista vievät ehkä enemmän aikaani, mutta ehkä niiden avulla jonkun toisen aika tällä pallolla pitenee.