Sunshine on Leith

Skotlannissa kylmä ja kuuma vesi tulee eri hanoista. Se on kätevää sen takia jos haluaa vain kylmää vettä, tai kuumaa vettä. Tai jos haluaa juuri tietynasteista kylmän ja kuuman veden yhdistelmää. Hanat ovat eri puolilla lavuaaria, etteivät vedet pääse valuessaan sekoittumaan keskenään. Ettei kylmä vesi lämpene liikaa ja ettei lämmin viilene. Se on kätevää myös sen takia että hanojen väliin jää tyhjä tila, missä voi pestä käsiään. Siinä kohdassa vettä ei nimittäin valu lainkaan. Voi myös olla tilanne, jolloin käsiään pesemään on tullut skotlantilainen joka pitää enemmän kuumasta vedestä ja skotlantilainen joka pitää kylmästä vedestä. He voivat pestä kätensä samassa lavuaarissa.

Jos skotlantilainen pesuvesi kuulostaa oudolta, niin kuulostaa saunakin. Ihmettelin saunojen määrää ja keskittymistä tiettyihin, syrjäisempiin kortteleihin. On tietysti ymmärrettävää ettei saunojat halua saunoa keskellä vilkkainta aluetta. Näinhän me Suomessakin rakennamme saunamme mieluiten muilta piiloon.

Mikä miellyttävintä, useimmat saunat tarjoavat ilmeisesti takuuvarmaa saunaseuraakin (”Escort´s available”). Saunat ovat monesti avoinna viikon jokaisena päivänä. Viikonloppuisin yösaunominen tuntuu olevan suosiossa, sillä paikat sulkeutuvat vasta kolmelta aamuyöstä. Palveluita näissä saunoissa on tarjolla myös huomattavasti kattavammin kuin Suomessa. Meidän käsityksemme mukaista kiukaalla lämmitettyä huonetta, näistä kaikista saunoista ei tosin valitettavasti aina löydy.

Vietin syntymäpäiviäni viime viikon Skotlannissa. Kiitos kaikille onnittelijoille. Matka oli huikea ja sain paljon uusia kokemuksia, joista tärkeimmät eivät olleet kaksi edellä kuvattua.

Juhlin syntymäpäivääni mitä parhaimmassa seurassa. Heräsin aamulla onnittelulauluun ja porkkanakakkuun. Aamupäivällä sain sivuroolin kadulla esitetyssä tulishowssa. Kuulostaa hienommalta kuin se, että tehtävänäni oli sytyttää keppi palamaan, hyppiä pupun askelin jönglöörin luokse ja ojentaa keppi hänelle. Kohtaus jouduttiin tekemään takiani kolmesti, sillä näkemykseni pupun loikista eivät tyydyttäneet taiteilijaa.

Illalla taksi kuljetti meidät teatteriin. Viulunsoittaja katolla. Ymmärsin kielimuurista huolimatta musikaalista kaiken muun, paitsi sen miksi viulunsoittaja oli katolla. Teatterin jälkeen kävelimme pubiin. Viskiä ja viiniä. Aamulla närästi. Ja hymyilytti.

En ehkä osaa kertoa kuinka kivaa mulla oli. En osaa kuvailla kaikkia hienoja paikkoja joita näin vajaan viikon aikana. En saa vangittua tähän tekstiin tunnelmaa, joka koko matkan ajan vallitsi ja kuinka siitä nautin.

Tärkeintä on kuitenkin, että Ilona, sinä tiedät.