Peruna on pyöreä, peruna on soikea

Renkolaiset kiuasmakkaraperunat

Pilko paljon sipulia. Sipuli on hyvä raaka-aine. Kylmä sipuli ei itketä samalla tavalla kuin huoneenlämpöinen. Kuulin myös huhun että valuvan veden ääressä leikattu sipuli ei myöskään itketä. Rengossa ei vettä valuteta sipulin leikkaamista varten.

Lisää sipulien sekaan mausteet. Öljyä, soijaa, suolaa, sokeria, pippuria, paprikajauhetta ja persiljaa. Pilko sekaan vähän jalapenoa. Pyörittele sipuliseosta ja anna sen maustua hetki ihan itsekseen.

Keitä perunat. Ei ihan kypsiksi. Kiinteä peruna on hyvä tähän tarkoitukseen. Rengossa perunankuoret ovat myös ruokaa, ei jätettä.

Pilko pekoni ja makkara kuutioiksi. Paista pekonia hetki pannulla. Voissa. Nauti hetki tirisevän pekonin tuoksusta. Lisää voita.

Pilko perunat ja sekoita kaikki aineet keskenään. Laita makkaraperunaseos paistopussiin. Sulje pussi huolella ettei mausteseos valu kiukaaseen. Käsittele tinapussia hellästi, ettei muona survoonnu.

Lämmitä sauna. Ihan oman maun mukaiseen lämpötilaan. Ruoan kypysymisaikataulu kulkee käsikädessä saunan lämpötilan kanssa, joten mieti tarkkaan kuinka kauan haluat kylpeä ja kuinka kova on nälkä.

Laita pussukat kiukaan päälle ja sauno kaikessa rauhassa. Käy välillä vilvottelemassa. Kun silmiä alkaa kirvellä huonosti suljetun pussin saumoista valuva ja kiukaalla paistuva mausteseos, avaa saunan ovi ylimääräisten höyryjen ulos päästämiseksi. Heitä lisää löylyä. Peseydy saunomisen jälkeen hyvin. Syö saunan hellässä lämmössä valmistetut, ihanat makkaraperunat.

Nam!