Jäniksen vuosi

Jos vuosi 2013 olisi lapio, se olisi lapio johon kädet liimautuvat kiinni, niin kuin työkalu olisi käyttäjiensä käsien jatke. Lapio olisi valettu raudasta, mutta se olisi silti kevyt. Sen kärki olisi harjattu kiiltäväksi ja teroitettu viiltäväksi. Lapion kärjellä pystyisi tekemään yksityiskohtaisia piirtoja hiekkaan, mutta sen taipumattomaksi taottu varsi kestäisi kallionkin hakkuun. Lapio olisi ainut laatuaan. Sen syntyhistoriasta olisi erilaisia tarinoita ja ne vaihtuisivat aina kertojan mukaan. Jokainen kertoja tekisi lapiosta hieman suuremman, kiiltävämmän ja arvokkaamman.

Jos vuosi 2013 olisi kestolotto, sen numerot eivät pysyisi koko ajan samoina. Kupongin tarkastaja saisi tietää omat numeronsa vasta lottoarvonnan jälkeen. Jonain viikkona lottokupongissa olisi vain samoja numeroita, mahdollistaen ainoastaan yhden numeron oikeellisuuden. Lottokupongin hinta myös vaihtelisi. Välillä sen hinta olisi 0,90€, välillä 1000€ per rivi. Kestolotto olisi maksettava joka viikko, eikä sen hinnalla olisi vaikutusta voittomahdollisuuteen. Jos kestolotto olisi kuvaava viime vuotta, jättipottina ei olisikaan rahaa.

Jos vuosi 2013 olisi kurpitsakakku, se olisi päältä kaunis ja sisältä vielä kauniimpi. Se maistuisi joka suupalalla siltä kuin sitä ei olisi ikinä maistanut. Se ei kuitenkaan maistuisi maulta, vaan se ennemminkin tuntuisi tunteelta. Kakun ainesosat olisivat tarkkaan valittu ja kuohkeaksi yhteen leivottu. Maailman parasta kurpitsaa oltaisiin etsitty ja kypsytetty tätä kakkua varten. Tämän kurpitsakakun resepti julkaistaisiin joka sunnuntai Helsingin Sanomien pääkirjoituksena.

Jos vuosi 2013 olisi kanteleen kieli, siitä kuuluisi kaikkien soittimien ääni sekä tuhatpäisen kuoron laulu. Kieli olisi punottu kevään ensimmäisen ruohonleikkuun jälkeen, katkenneista korsista. Se kiinnitettäisiin kahdella naulalla soittimen molempiin päihin. Kieltä virittäessä, sen jännitys saisi kaikki ympärillä olevat esineet värähtelemään samalla taajuudella. Kannel itsessään olisi vain ladon seinästä revitty lauta, mutta soittajalleen se olisi kielineen arvokkaampi kuin tusina uutta.

Vuosi 2013 oli kaikin puolin hieno vuosi. Lupaan tehdä tästä vuodesta vielä paremman!