Sleeping in my car

Se, teetkö neljänkymmenentuhannen euron kaupat, voi olla joskus pienestä kiinni. Se pieni ero ei välttämättä ole sinun ja naapuriliikkeen myyjän tuotteiden välillä, vaan siinä mitä sinä olet myyjänä valmis tekemään saadaksesi kaupat ja kuinka hyvin osoitat olevasi luottamuksen arvoinen.

Olin siis autokaupoilla tuossa pari kuukautta sitten. Nykyinen volkkarini täyttää kesällä neljä vuotta ja on aika hankkia uusi auto tilalle. Laakkonen-konserni tarjoilee miellyttävästi saman katon alla, vaikkakin viereisissä rakennuksissa, kahta varteenotettavaa automerkkiä. Entuudestaan tuttua Volkswagenia, sekä Audia.

Kävelen VW-myymälään sisään ja huomaan myyjän puhuvan puhelimessa. Tunnistan hänet samaksi myyjäksi joka myi minulle nykyisen autoni 3,5 vuotta sitten. Hän lopetti puhelun nopeasti ja kerroin miettiväni uuden auton hankkimista.

– Eikös sulla ole se 1,6 TDI Golffi?
– On juu!
– Mustana eikö vaan?
– Juuri niin
– Ja sähän oot Elisalla töissä?
– Juu olen
– No mä oon myyny sen auton sulle 3,5 vuotta sitten
– Niin olet

Audiliikkeen myyjän olisi hankala tehdä tästä ensivaikutelmasta parempi. Kerroin VW-myyjälle että mielessäni vaihtelee pari eri automallia. Golf ja Passat. Sekä Audi. Yhtään Audia ei tästä rakennuksesta löydy joten ymmärrän ettei VW-myyjä minulle tule sellaista myymään, vaan minun tarvitsee vaihtaa rakennusta kohta. Koeistuin Golfin ja Passatin, vertailin ja tuumailin. Pohdittuamme hyvän aikaa VW-myyjän kanssa vaihtoehtoja, hän kysyi mikä Audi minua kiinnostaa. Kerroin että A4. Hän totesi että naapuriliikkeestä löytyy sellainen paikanpäältä jos haluan mennä katsomaan. Kerroin VW-myyjälle palaavani asiaan piakkoin.

Audi-myyjä pyöri myymäläänsä ympäri tuulitakissa, kädet taskuissa, kun astelin sinne sisään. Istuin hetken A4:ssa ja kyselin lisävarusteista. Tiesin että tulisin ottamaan A4:seen Bang & Olufsenin kaiutinsarjan (OVH 1735€) mikäli päätyisin Audiin.

– Kaipaan jotain luksusta, parempaa äänentoistoa tai isompaa kosketusnäyttöä
– Näissä on vakiona aika hyvät kaiuttimet
– Aijaa

Audimyyjä antoi käyntikorttinsa ja kertoi aukioloajat. Hän antoi myös audi.fi -sivuston osoitteen, missä voisin rakentaa mieleiseni auton. Sivustolta saisin myös koodin, jonka voisin lähettää hänelle sähköpostilla. Koodin avulla Audimyyjä pystyisi tilaamaan minulle juuri sellaisen auton kun olin netissä rakentanut. ”Kätevää”, totesin.

En kertonut kummallekkaan myyjistä nimeäni. En antanut kummallekaan puhelinnumeroani. VW-myyjä soitti kahden viikon kuluttua ja kysyi mitä olin miettinyt auton suhteen. Kerroin etten ole aivan varma milloin nykyisen autoni leasingsopimus päättyy enkä siten vielä ollut päättänyt minkä auton otan. Kerroin palaavani asiaan.

VW-myyjä lähetti parin päivän päästä sähköpostin jossa kertoi selvittäneensä milloin leasingsopimukseni päättyy. Sovittiin sähköpostissa että tulen käymään lähempänä sopimuksen päättymistä.

VW-myyjä soitti pari päivää sitten. En ehtinyt vastata, mutta nyt hänen numeronsa löytyy puhelimestani. Lähetin sähköpostia sekä VW-myyjälle että Audimyyjälle kysyäkseni mahdollisuutta koeajoon. Molemmat onnistui.

Koeajopäivänä menin esin VW-myymälään. VW-myyjällä oli asiakas. Hän sanoi asiakkaalleen antavansa nopeasti toisen auton koeajoon. Myyjä antoi avaimet ja sanoi ettei mitään hoppua, hän varasi minulle kahden tunnin koeajon.

Ajelin puoli tuntia ja palasin. Auto oli hyvä, mutta kaipasin jotain luksusta. VW-myyjä teki neljä laskelmaa minulle sähköpostiin eri vaihtoehdoista. Kerroin että vielä pitäisi läydä Audi koeajamassa. Hän sanoi että siellä onkin A4 koeajettavana ja tarjoutui tekemään koeajoluvan sille samalla. Totesin että voin mennä yhtä hyvin itse käymään siellä Audiliikkeessä. Annoin VW-myyjälle kiitoksen hyvästä palvelusta. ”Toki me teemme täällä töitä sen eteen, ettei sinun tarvitsisi vaihtaa merkkiä”

Audimyyjällä oli asiakkaita jonossa. Odottelin vartin verran ja kuikuilin myyjää kohti jos hän ymmärtäisi minun tulleen koeajolle. Hetken kuluttua VW-myyjä astelee sisään.

– Pääsitkö jo ajamaan?
– En päässyt vielä, täällä on ilmeisesti vähän ruuhkaa
– Okei, käyn hakemassa sulle ne avaimet tuolta. Voit mennä sillä volkkarin ajoluvalla

Audimyyjän olisi mahdotonta kääntää kaupat enää itselleen. Ymmärsin sen kun lähdin Audilla pihasta. Ajoin Audin lähikaupan parkkipaikalle ja menin kuluttamaan aikaa sisälle. Vartin päästä ajoin auton takaisin autokaupan pihaan ja palautin avaimet Audimyyjälle.

– Oli tossa vähän ruuhkaa. Koko viikon ollu tosi hiljasta, mut nyt tänään asiakasta on riittänyt.
– Juu juu. No ei siinä, mä jään vähän miettimään noita hintoja
– Juu, täällä me ollaan ton toisen myyjän kanssa. Lauantaisin melkeen aina yksin ollaan
– Selvä homma

Palasin VW-myyjän luo vielä. Kysyin jos hän tekisi vielä kahdesta vaihtoehdosta laskelmat. Hän ymmärsi tilanteen eikä kysynyt enää Audista mitään. Nipullinen autolaskelmia sähköpostissani, lähdin kotiin.

Tänään löin lukkoon uuden autoni. Volkswagen Golf Variant Highline 2.0 TDI (150hv) Bluemotion, neliveto. Webasto kaukosäätimellä, 8″ kosketusnäyttö, 64Gb kovalevy, Euroopan kartasto, mukautuva vakionopeussäädin, ja mitä vielä.

Kysymällä saa hyvän autokauppiaan yhteystiedot.

Uh