Tyhjä ja loputon leikki

Ukrainan kymmenen vuoden takainen poliittinen historia on kolmen henkilön muodostama triangeli, jota soittaa Venäjän johtaja, Olympiakeisari, Vladimir Putin.

Nämä kolme muuta henkilöä ovat nykyinen, ainakin tätä kirjoittaessani vallassa oleva presidentti Viktor Janukovytš, hänen poliittinen vastakohtansa, ex-presidentti, Viktor Juštšenko ja tätä nykyä vankilassa istuva, molempien herrojen valtakausien aikaan vaikuttanut ex-pääministeri ja presidenttiehdokas Julija Tymošenko. Käytän heistä täst edes nimiä; Januko, Justseko ja Juulia, jotta tarina olisi mahdollisimman ymmärrettävä.

Eri uutistoimistojen mukaan tänään Kiovassa on kuollut 60 ihmistä mielenosoituksissa. Muutaman kymmenen kilometrin päästä itsenäisyydenaukiota lähestyy juna, joka on täynnä sotilaita. Putinin alter egon, Dmitri Medvedevin antama ohje ”älä ole kenenkään jalkarätti, vaan tee jotain” tulee konkretisoitumaan itsenäisyyden aukiolla todennäköisesti kuolonuhrien nousevana määränä lähipäivinä. Valtaatekevä presidentti Januko otti tämän Venäjältä kantautuneen kannustuksen tosissaan ja erotti eilen armeijan komentajan, sillä hän ei ollut halukas antamaan armeijan tukea verilöylyyn.

Tapahtumat saivat alkunsa 10 vuotta sitten, vuonna 2004, tuolta samalta itsenäisyydenaukiolta Kiovan keskustasta. Tänä päivänäkin virassa oleva presidentti Januko oli nimittäin juuri voittanut presidentinvaaleissa toisella kierroksella kilpakumppaninsa, Justsekon. Vaalivilppiepäilyä seurannutta aukiolla järjestettyä mielenosoitusta kutsutaan oranssiksi vallankumoukseksi. Janukon epäiltiin sorkkineen vaalitulosta ja uusien vaalien jälkeen Ukrainan johtajaksi valittiinkin Justseko. Justsekon erotti ensitöikseen hallituksen ja otti pääministeriksi Julian.

Tässä kohtaa Putin ottaa triangelin ensimmäistä kertaa kätösiinsä. Kuvittele kaasuputki joka kulkee Venäjältä Ukrainan läpi Länsi-Eurooppaan. Melkein kaikki Eurooppaan tuleva maakaasu tulee juuri tuon Ukrainassa kiemurtelevan putkiston kautta. Kaasuputken toinen pää ja hana on Putinin työpöydällä, ihan siinä rahahanan vieressä. Justsekon yrittäessä korjata Ukrainan kuraista taloutta nostamalla kaasun siirtomaksuja, Putin käänsi toisessa päässä hanaa vähän pienemmälle ja laittoi hintalappuun yhden nollan lisää.

Seuraavana vuonna Justseko erotti kiukuspäissään koko Juulian hallituksen. Lanseerattiin nimike: Venäjän agentti. Justseko epäili Juuliaa lahjusten ottamisesta. Seuraavana pääministerin virkaa pääsi toteuttamaan presidenttitaiston nolosti hävinnyt Januko. Justsekon ja Janukon välit eivät olleet lämpimintä sorttia ja Justseko erotti myös koko Janukon hallituksen. Hallituksen erottaminen yritettiin saada näyttämään lainvastaiselta, mutta Justseko teki siitä kertaheitolla laillisen, erottamalla sitä vastustaneet oikeuden tuomarit.

Juulia palaa seuraava vuonna, 2007, pääministeriksi. Seuraavana vuonna Justseko hajottaa taas hallituksen mutta tällä kertaa Juulia saa jäädä. Justseko jatkaa Putinin kiusaamista tukemalla aseellisesti Georgiaa 2008 Georgian ja Venäjän välisessä sodassa. Medvedev syyttää Justsekoa venäjänvastaisuudesta ja Vladimir kääntää taas kaasuntuloa vähän pienemmälle.

2009 parlamentti yrittää syöstä Justsekon pois virastaan järjestämällä ennenaikaiset presidentin vaalit. Vaaleja ei kuitenkaan järjestetty, kuin vasta normaalisti seuraavana vuonna, 2010. Vaalien alla suursuosiota ennen nauttinut Justseko oli tiputtanut kannatuksensa alle viiteen prosenttiin ja toiselle kierrokselle pääsi Januko ja Juulia.

Januko valittiin tällä kertaa vilpittömin keinoin Ukrainan presidentiksi. Innokas Januko erotti luonnollisesti Juulian heti virastaan. Juulia ei suostunut eroamaan ennen kuin Janukon virkakausi virallisesti alkaa. Virkaan päästyään Januko ei ainoastaan erottanut Juuliaa vaan passitti hänet vankilaan seitsemäksi vuodeksi valtaoikeuksien väärinkäytöstä.

Kun pakollinen hauiksen näyttö on suoritettu, Januko alkoi keskittyä Putinin nuoleskeluun. Välit lämpenevät takaisin vanhalle hyvälle tasolle Venäjän kanssa ja Vladimir kääntää kaasuhanaa vähän suuremmalle.

Januko alkaa pedata sijaa samaan aikaan sekä EU:sta, että Euraasian talousliitosta. Januko punnitsee liittyisikö Natoon vai Aasialaiseen turvallisuusjärjestö Guamiin. Putin uhkaa sulkea kaasuhanojen lisäksi rahahanat jos EU-höpötystä jatketaan. Januko säikähtää. 2013 hän hylkää EU:n vapaakauppasopimuksen ja pyytää Putinilta anteeksi.

EU lopettaa Ukrainan taloudellisen tukemisen, mutta Putin lupaa antaa 11 miljardia jos nyt pysytään Euroopan suuntaan hissuksiin. Januko ei kuitenkaan uskalla polttaa kaikkia siltoja Eurooppaan ja sanoo Euroopan komission puheenjohtaja Barrossolle että ”neuvottelut jatkuvat joiltain osin” mitä se ikinä tarkoittaakaan.

2014 tammikuussa Januko aistii kireyttä itsenäisyydenaukiolla vellovassa ihmismassassa. Parlamentti säätää muutaman pikalain, jonka nojalla käytännössä kriminalisoidaan mielenosoitukset. Putin lupaa majapaikan Siperiasta kaikille jotka käyttävät Kiovassa naamiota tai saartavat hallintorakennuksia. Putin on kuitenkin liian kaukana ja Januko on yksin.

Yksinäisyys ympärillä kasvaa hallituksen ja pääministerin erotessa mielenosoitusten yltyessä tammikuun lopulla. Mielenosoituksen kieltävät lait paniikinhajuinen Januko kumoaa rauhanelkeenä. Hän jopa tarjoaa hädissään kahdelle oppositiojohtajalle parlamentin päävirkoja ja kumoaa aiemmissa yhteenotoissa vangittujen mielenosoittajien tuomiot. Oppositio pysyy kuitenkin tiukkana. Se vaatii todella suuresta vallasta nauttivan presidentin eroa ja EU-neuvottelujen jatkamista.

Putin kannustaa olympialaisten jääkiekkotappiosta tuohtuneena Janukoa pysymään kovana, mutta mielenosoittajien marssiessa kohti parlamenttitaloa 18.2, Januko ehdottaa aselepoa. Aselevon sanotaankin syntyneen Janukon ja opposition välille, mutta se kariutuu heti seuraavana aamuna kun mielenosoittajat jatkavat vallankumousyritystään hajottamalla poliisin barrikadit.

Januko soittaa puolustusvoimien komentajalle ja ottaa armeijan haltuunsa.

On ongelmallista kun presidentin valtaoikeuksiin pystyy puuttumaan vain presidentti itse. Ongelmallisuuden takaa se, että taustajoukoissa on maailman mahtavimpana presidenttinä itseään pitävä Vladimir Putin. Näennäisesti voisi kuvitella että on hyvä asia jos Putin on paras kaveri. Se on vaan helposti sitten ainoa kaveri. Janukovytš, luovuta jo!