Taidan olla väärinpäin tai sit koko maailman väärin näin

Vuosisatojen saatossa olemme saaneet ristiriitaista tietoa siitä pitäisikö pihvi maustaa suolalla ennen vai jälkeen paistamisen. Tiedossa on, että kantaväestö lisää suolan vasta pihvin paiston jälkeen. Silti aina on ollut se oma pieni vähemmistönsä joka on salaa lisännyt suolan pihviinsä jo ennen sen paistoa.

Muinaisen Ultimaattisen Keittiömestareiden Kokkikirjan mukaan pihvin maustaminen tapahtuu aina vasta paiston jälkeen. Ainoastaan tätä ohjetta noudattamalla ihminen on voinut saada tittelin pihvinpaistaja. Myöhemmin valmistunut Valtiotieteellisen Ruoantutkimuskeskuksen tekemä pihvinpaisto-ohje noudattaa myös tätä kaavaa.

Ensin paisto, sitten suola. Ensin paisto, sitten suola.

Vuosien kuluessa kahtiajako alkoi kuitenkin kismittää toisineläjiä. He halusivat että heidät tunnustettaisiin myös pihviruoan valmistajiksi, jopa pihvinpaistajiksi, vaikka he lisäävät mausteet jo ennen paistoa.

Kansa kiehui. Valtiotieteellinen Ruoantutkimuskeskus joutui taipumaan höyryn noustessa kattilasta. Ultimaattisten Keittiömestarien paineen alla Keskus ei kuitenkaan voinut hyväksyä pihvinpaistaja -tittelin vapauttamista, vaan loi vähemmistölle oman nimikkeen: Huomioitu lihankypsyttäjä.

Voidaan sanoa, että tilanne rauhoittui hetkeksi. Huomioidut lihankypsyttäjät, pihvinsä etukäteen maustajat, oltiin nyt tunnustettu Valtiotieteellisessä Ruoantutkimuskeskuksessa. Ultimaattiset Keittiömestarit sen sijaan luottivat edelleen omaan oikeana pitämäänsä ohjeeseen eikä suostu lisäämään Keittokirjaan mahdollisuutta hieroa suola pihvin pintaan ennen paistoa.

Ultimaattisten Keittiömestarien syrjintä huomioituja lihankypsyttäjiä kohtaan johti siihen ettei osa vähemmistöstä tunnustanut enää Keittokirjan muitakaan kyökkioppeja. Pikkuhiljaa Valtiotieteellinen Ruoantutkimuskeskus alkoi tehdä taas erottelua pihvinpaistajien ja huomiotujen lihankypsyttäjien välille.

Kokkikurssille hakiessa hakemuspaperiin on rastitettava tieto siitä lisääkö suolan pihviinsä etu- vai jälkikäteen. Ruokakaupoissa joitain pihvilajikkeita ei yksinkertaisesti enää myyty huomioiduille lihankypsyttäjille, sillä heidän uskottiin pilaavan ne väärällä suolankäytöllä. Tietyt paistinpannuvalmistajat alkoivat myös tuottamaan paistinpannuja joilla ei mainostekstien mukaan pysty valmistamaan ”etukäteen suolattuja pihvejä”.

Huomioidut lihankypsyttäjät nousevat ymmärrettävästi uudelleen barrikadeille. Tällä kertaa he vaativat pihvinpaistajan titteliä, samoja oikeuksia kaikille. Jo pidemmän aikaa mm luomutilalliset lihantuottajat ovat antaneet signaalia että heidän tuottamiin lihoihin voi ainakin laittaa suolan ihan milloin vain. Maku ei muutu. Kasvissyöjät ovat valtaosin tasa-arvoisen pihvinpaiston kannalla. Yhtäkkiä valtaosa koko kansasta huomaa että Valtiotieteellisen Ruoantutkimuslaitoksen pihvinpaisto-ohje ja ihmisten jaottelu juontaa juurensa vanhanaikaisista käsityksistä ja on itse asiassa naurettavan raivostuttava.

Osa kansasta hakee edelleen mielipiteensä Ultimaattisen Keittokirjan kansista, vaikka huomioidut lihankypsyttäjät vaativat nyt tasa-arvoisuutta Valtiotieteellisen Ruoantutkimuskeskuksen sivuihin.

Uskon että jos ei nyt, niin kyllä me joidenkin vuosien kuluttua katsomme aikaa jota nyt elämme ja mietimme kuinka pystyimme näin törkeästi jaottelemaan ihmiset, vain sen mukaan mitä he puuhastelevat keittiössä.