Aviemore

Edinburghista noin kahdensadan kilometrin päässä sijaitsee pieni skotlantilainen ylämaan kylä, Aviemore. Olimme siellä viikonloppuna kyläilemässä.

Kylä sijaitsee brittien suurimman kansallispuiston Cairngormsin kupeessa ja on upeiden vuorten ympäröimä. Parhaimmat kuvat vuoristosta saa aseman kohdalta, raiteiden ylikulkusillalta.

Junamatka Aviemoreen kestää noin kolme tuntia. Matkalla ihmettelimme junan ikkunasta välillä rehevää, täysin luonnonvaraista alppimaista vuoristoa ja välillä lumista tundraa.

Lisäksi salakuvasin kanssamatkustajia

Ja sitä kun he nukkuivat.

Aviemoressa asuu noin 2000 ihmistä. Turistit käyvät siellä paljon laskettelemassa ja kiipeilemässä. Turismin ansiosta kylä taitaankin pääosin pyöriä.

Aviemorelaiset, niin kuin todennäköisesti muutkin kansallispuiston asukkaat ovat hyvin tarkkoja ympäristönsä hyvinvoinnista. Roskaamisen kieltävä kyltti oli vastassa heti junasta pois astuessa. Majapaikkamme tieto-oppaassa kehotettiin kulkemaan jalkaisin tai pyörällä. Osa kaduista oli jopa aavemaisen siistejä.

Majapaikamme perusteella luokittelisin kyläläiset myös hyvin ystävällisiksi. Majotuimme B&B-tyyppisessä Ardlogie Guest Housessa. Annan täydet pisteet huoneesta, aamiaisesta ja huolenpidosta.

Kaupunki itsessään oli kierretty puolessa tunnissa. Vaikka kylä on pieni, sieltä löytyy useita ulkoiluvaatekauppoja, Tesco, pubeja ja liikennevalot. Lisäksi löysimme puron, joka johti jokeen, joka johti järveen.

Söimme mainiot pihvit ja juustot paikallisen Golf Clubin Steak Clubilla. Todellinen helmi kylän laidalla sijaitsevan golfkeskuksen aavemaisessa nurkassa. Illallisemme takkatulen ääressä vierähti useampituntiseksi. Puhelin jäi narikkaan, joten ei kuvaa siitä.

Yllättäen juna-asemaa vastapäätä olevan Coffee Cornerin tomaattikeitto oli odotuksista huolimatta yksi parhaista keitoista ikinä! Se tarjoiltiin sellaisen höttösämpylän kanssa.

Aamupalaksi croissantit ja hedelmät jugurtin kera.

Sitten takaisin Edinburghiin.