Kevään 2015 matkustustrendi

Hipstermatkustaminen.

Hipsterithän ovat kautta olemassaoloaikansa matkustaneet ja etsineet toistaan hipsterimpiä matkustuskohteita. Paikkoja, joita muut eivät tajua.

He ovat kopioineet toisiltaan pipo- ja viiksityylivinkkejä, maistelleet erikoisoluita ja tutustuneet hassuihin museoihin ympäri maailman.

Hipsterit matkustavat osin ihan samoissa paikoissa kuin muutkin kansalaiset, mutta näkevät ja kokevat aivan eri asioita. Osin he ovat ottaneet jotkut Euroopan ja Yhdysvaltojen suurkaupungit pyhiksi kaupungeikseen. Berliini, Istanbul, Portland ja Helsingin Kallio omaavat vahvan hipsterleiman. Myös Kanariansaaret ovat alkaneet erottua hipstertutkissa. Hipsterit hakevat sieltä kuulemma autenttista 70-luvun retrocation-henkeä.

Minä en kuitenkaan nyt puhu matkustamisesta tällaisiin hipsterkohteisiin tai elämisestä hipsterin tavoin. Luon uusia hipstertrendejä.

Hipstermatkustaminen on matkustamista ihan mihin tahansa trendikkääseen tai epätrendikkääseen mestandeerukseen, mutta välttäen kaikkia nähtävyyksiä.

Se on siis matkustamista Pariisiin, niin ettei edes vilaukselta näe Eiffeliä tai Louvrea. Se on matkustamista Lontooseen, niin että kääntää katseensa Big Benistä. Se on myös budjettimatkustamista Tikkurilaan, menemättä kuitenkaan Heurekaan. Se voi tuntua jo haasteelta, sillä Heurekan lisäksi Vantaa on vain kehäkolmosta.

Hipstermatkustaminen on siis valtavirtaa vastaan tallaamista – hipsterismiä parhaimmillaan. Se on silmien ummistamista kaikelta siltä, mikä on muille must see.

Hipstermatkustamista ei kuitenkaan ole se, että matkustaa sellaiseen kohteeseen, missä ei muutenkaan ole mitään nähtävyyksiä. Pikkukaupungit ei käy. Täytyy erottua!

Helpoin tapa toteuttaa hipstermatkustamista käytännössä on tehdä Tripadvisor-haku matkakohteen nähtävyyksistä ja sitten vain olla näkemättä niitä. Joskus se vaatii sitä että taksissa istuessa katsotaan maisemien sijaan omia varpaita tai kuljettajan partaa. Joskus se vaatii nopeaa reagointia, täyskäännöksiä, jos kadunkulman takaa paljastuu joku kuuluisa patsas.

Ennen kaikkea se on valppaana olemista, tarkkailua: Mihin ihmisvirta valuu, sinne sinä et mene. Minne ihmiset katsovat, sinne sinä et katso.

Mitä hipstermatkustaja sitten tekee kohteessa?

No tuohon nähtävyysvälttelyn suunnitteluun matkareitteineen menee jo jonkin verran aikaa. Sitten sitä voi mennä katsomaan ihan-jotain-perus-siltaa tai jonkun koulun takapihalle katsomaan kun lapset leikkii hippaa.

Hipstermatkustaja syö vain sellaisissa ravintoloissa joissa ei ole Tripadvisorin tai minkään muunkaan matkustussivuston suosittelutarraa. Hipstermatkustaja voi lentokoneessa pyytää luonnonsuojelullisista syistä lentoemolta ylimääräisiä sämpylöitä ja syödä vain niitä reissun ajan.

Hipstermatkustaminen vie kaupunkilomat nextille levelille. Voit nauttia suurkaupungin leposykkeestä kokematta painetta kirkkojen ikuistamisesta ja Compeed-laastarista.

Hipstermatkustaminen yhdistää aktiivilomailun ja passiivilomailun. Ei tehdä tai nähdä oikeastaan mitään, mutta hirveesti joutuu suunnittelemaan.