Selänne ja Grahn-Laasonen

Vuonna 2007 Teemu Selänne voitti Stanley Cupin ja minä muutin Hämeenlinnaan.

Nykyinen vaalivirkailija Pekka oli silloinen vuokraisäntäni. Pekka kyseli kuulumisiani kun laitoin äänestyslipukkeen vaalikuoreen. ”Kymmenen vuottakos sä olet jo Rengossa asunut?”. – ”Aika kuluu nopeasti, muttei ihan niin nopeasti. Viitisen vuotta vasta”, vastasin. Laitoimme puumerkit saatekirjeeseen ja Pekka laittoi vaalisalaisuuteni vielä yhteen kirjekuoreen.

Äänestystilanteessa on aina jotain jännittävää. Vaikka velvollisuutensa suorittaisi Rengon kirjastossa.

Kävin raapustamassa Teemu Selänteen pelinumeron äänestyslappuun. Äänestäähän ihmiset Aku Ankkaa ja muitakin henkilöitä, jotka ei ole edes ehdolla. Teemulla alkaa olla urheilijan ura lopuillaan. Eihän sitä tiedä vaikka politiikkaan lähtisi. Hjalliskin lähti.

Stubb viittaa lausunnossaan siihen, että Juhana Vartiainen lähtee kokoomuksen ehdokkaana tämän vuoden vaaleihin. Juhanan äänestysnumero 66, mikä on kylläkin Mario Lemieuxin pelinumero, ei Selänteen.

Omalla politiikan pelikentälläni, Hämeessä, Selänteen pelinumerolla pelaa forssalainen maisteri, ministeri ja perheenäiti, Sanni Grahn-Laasonen.

Sanni hypähti esiin vaalikoneesta. Tai oikeastaan viidestä vaalikoneesta, joissa jokaisessa hän oli kanssani useimmiten samaa mieltä. Tarkistin vastaukseni uudelleen ja vertasin mielipiteitämme. Eroavaisuutta löytyi, mutta sellaisissa asioissa joilla ei itselleni ollut niin suurta merkitystä.

Päätin lähettää Sannille viestin. Kysyin neljä kysymystä, jotka liittyivät osin omaan elämääni ja osin koko yhteiskuntaan sekä ympäristöön. En odottanut vastausta kiireiseltä ministeriltä kovin nopeasti, mutta sainkin sellaisen vielä samana iltana. Sain pitkät ja hyvin perustellut vastaukset, joihin edelleenkin pystyin yhtymään. Vakuutuin ja vaikutuin.

Sen lisäksi, että äänestän poliittisesti yhteneväisten mielipiteiden perusteella, haluan äänestää myös ihmistä, johon voin muutenkin samaistua. Seuraava on lainaus Sannin kotisivuilta.

Ajelin Forssaan sinä päivänä kun ehdokkaiden numerot julkaistiin ja mietin että toivottavasti Sanni saisi jonkun hyvän numeron. Sellaisen, jolla olisi joku symbolinen merkitys. Ja tulihan se sieltä! 8. Sen lisäksi, että se on Teemun pelinumero, se on neljän muun numeron summa. Se on eduskuntavaalivuoden, tämän vuosiluvun numeroiden summa.

Äänestäminen tuntui jälleen hyvältä. Se tuntuu aina hyvältä. Vaikuttamiselta, siltä että on saanut jotain aikaiseksi. Ja mikä parasta, tällä kertaa se tuntui samalta kun olisin äänestänyt Teemu Selännettä.