Elämäni lukemisen vaiheet

Opettavaiseen huumoriin perustuva tarinankerronnallinen vaihe

Kun olin pieni, luin pelkästään Aku Ankkaa. Luin sitä useimmiten saunassa. Ruttuinen akkaripino kulki mukanani moniin löylyihin.

Akateemis-eläkeläinen vaihe

Kun olin vähän isompi, olin ristikkolehden kestotilaaja. Matin Helpot Ristikot loivat minulle kattavan ja nokkelan sanavaraston. Kehityin ongelmanratkaisijana. Nykyäänkin täytän HS:n kuukausiliitteen ristikon. Se on usein vaan aika hankala.

Musiikillinen vaihe

Ostin kitaralehtiä. Niissä tuli mukana CD jonka päälle pystyi soittamaan lehdessä olevien nuotitusten mukaisesti. Ostin myös klassisen musiikin lehtiä. Niissäkin tuli CD mukana. Keräsin niitä niin kauan etten enää voinut lopettaa ja lopulta ne lojuivat muoveissa jossain.

Kylmään faktaan perustuva ajankohtaispoliittinen vaihe

Tutustuin Helsingin Sanomiin. Koulussa odottelimme ystäväni Jaakon kanssa ensimmäisten oppituntien alkamista ja luimme päivän polttavat puheenaiheet hesarista. Tarkistimme myös joka aamu Jaakon osakekurssit lehdestä. Välitunneilla luimme Suomen Kuvalehteä.

Tieteellisen knoppitiedon maksimointiin perustuva vaihe

Tilasin Tiede-lehden. Sisäistin kaiken tiedon. Ostin tietokirjoja. En siis sellaisia joissa selitetään mikä on mitokondrio tai hypotenuusa vaan esimerkiksi mielenhallintaa, muistin kehittämistä ja puhetaitoa käsitteleviä kirjoja. Tilasin Suomen Kuvalehden ja National Geographicin.

Ihmiseen vaikuttamiseen perustuva tietokirjallisuuden vaihe

Hankin johtamiseen liittyviä kirjoja ja opiskelin kotona psykologisia ihmiseen vaikuttamisen keinoja. Kehitin omiakin teorioita. Lopetin kaikki lehtitilaukset. Myös Aku Ankan. Luin ihmisten ajatuksia.

Yhteiskunnalliseen keskusteluun ja takaisin maan pinnalle palauttava vaihe

Tilasin Helsingin Sanomat ja vähensin elämäntapakirjojen ostelua.

Tarinahakuinen fiktiokirjallisuuden vaihe

Aloin kirjoittaa blogia ja etsiä tarinoita kaikkialta. Hesari oli hyvä lähde, mutta aiheet eivät riittäneet loputtomiin. Aloin tutustua myös fiktiiviseen kirjallisuuteen oppiakseni lisää tarinankerronnasta. Olin pitänyt fiktiivistä kirjallisuutta tähän asti hömppänä koska se ei ole totta. Huomasin ettei se haittaa ja innostuin. Osallistuin yhteisörahoitukseen Huuma-lehden toteuttamiseksi. Olin Huuma-seminaarissa.

Faktan ja fiktion välillä tasapainotteleva luetun tekstin määrän maksimointiin perustuva vaihe

Luin kaikkea. Kirjoista, lehdistä, netistä, tienviitoista, esitteistä ja blogeista.

Nautintovaihe

Huomasin nauttivani lukemisesta. Aamuinen hetki hesarin parissa ja pitkät viikonloppuaamiaiset lehteen nojaten. Ah.

Nautinnollisuudella, tarinakeskeisyydellä ja faktatiedolla tasapainotteleva vaihe [Nykyvaihe]

Nykyään nautin hyvistä tarinoista, olivat ne sitten totta tai tarua. National Geographic sisältää pitkiä ja mielenkiintoisia tarinoita. Aiheilla ei oikeastaan ole väliä, uppoudun niihin aina totaalisesti. Sopii iltalukemiseksi, saunaan ja lentokoneeseen.

Helsingin Sanomat jatkaa aamurutiineissa ja kruunaa varsinkin sunnuntaiaamun. Kylkeen on liittoutunut amerikkalaiseen tyyliin tunteellisemmalla tarinankerronnalla viritetty The New York Times. NYTimes tulee parin päivän viiveellä kotiini, mutta uutiset on niin hyvin kirjoitettu, että ne voi lukea hyvin myöhässäkin.

Viini-lehti ja Glorian ruoka&viini täydentävät kokonaisuutta tuomalla mukaan kaksi lempiasiaani, ruoan ja viinin. En ikinä valmista lehtien resepteillä ruokaa ja harvoin tulee ostettua suositusviinejä, mutta se maailma jota niissä lehdissä kuvataan, on se johon haluan kuulua ja jota haluan nähdä.

Näiden lisäksi tulee ostettua monesti Imagea tai Mondoa.

Paperinen lehti on minulle pakko. Ostan ja tilaan kaikki paperisena. Minun täytyy saada lukea lehteä saunassa jos haluan. Paperi on aina offline. Tykkään myös kahvikupin jättämistä rinkuloista paperissa.

Mitä sinä luet?