Onnettomuuspäiväkirja

KUUKAUTTA AIEMMIN

Toyota 4D Corolla Liftback 1.6GLI rekisteröidään käyttöön.

10 MINUUTTIA AIEMMIN

Paloauto ajoi kotipihani ohi kovaa vauhtia. Tiellä on 50 km/h nopeusrajoitus, joten se kiinnitti huomioni. Hetken kuluttua toinen paloauto ajoi aivan yhtä lujaa samaan suuntaan. En muista olinko nähnyt paloautoa aiemmin sillä tiellä.

Koulut olivat päättyneet viikko sitten. Oli kesäinen lauantaipäivä, +19 astetta. Tony Halme otteli Las Vegasin Caesar’s Palacessa sinä päivänä ensimmäisenä suomalaisena nyrkkeilijänä. Hän tyrmäsi Brad Powellin ensimmäisessä erässä.

Menimme tien toiselle puolelle katsomaan jos näkisimme minne paloautot olivat menossa. Jos näkyisi savua. Vanhempani katsoivat sisällä TV:tä. He eivät tainneet noteerata paloautoja sen kummemmin.

En muista enää näkyikö siellä savua enkä muista mikä siellä lopulta paloi, jos siellä jokin paloi. Todennäköisesti mitään mielenkiintoista ei näkynyt sillä päätin palata tien toiselle puolelle, kotipihaan. Muut jäivät vielä tähyilemään.

Iltalehti: Mutkan takaa palopaikalta tuli kuitenkin auto, jonka 19-vuotias kuljettaja ajoi huomattavaa ylinopeutta 50 kilometrin rajoitusalueella.

Siitä hetkestä on kaksikymmentä vuotta. Ei se oikeastaan sattunut yhtään, enkä oikeastaan muista siitä mitään, mutta silloin auto ajoi päälleni aika kovaa vauhtia.

Tommonen nuori skidi paranee nopeasti”, tiedetään kuskin sanoneen.

30 MINUUTTIA MYÖHEMMIN

Muistan ihmetelleeni ettei sireenin ulina kuulu ambulanssin sisälle. Olimme matkalla Helsinkiin. Lempihousuni jouduttiin saksimaan kappaleiksi.

En tajunnut, että olin hetkeä aiemmin lentänyt muutamalla voltilla jalkakäytävälle. Enkä sitä että lääkäri oli kääntänyt väärään suuntaan osoittaneen jalkateräni säärtä myöten takaisin paikoilleen.

Pohjola: Korvaus vaatteista, 150 mk

Lastenklinikan piha on tehty mukulakivistä. Se on saattanut olla pihasuunnittelijan mielestä hauska sanaleikki, mutta luunpäiden kolistessa toisiinsa ei hymyä irronnut. Vaikka kivetystä on vain muutaman kymmenen metrin verran, tuntui se siinä hetkessä loputtomalta.

LEIKKAUSSALI

Hoitaja käski laskea kymmenestä alaspäin. Pääsin yhdeksään ja nukahdin.

Martin Kirschner oli saksalainen kirurgi, joka keksi vuonna 1909 ns. K-piikin. Kirurgin mukaan nimetyn Kirschnerin piikin ansiosta ihokudosta ei tarvitse rikkoa korjatakseen luunmurtumia. Teräspiikki sujautetaan ihon läpi jättäen vain pienen arven. Minun sääriluuhuni niitä sujautettiin neljä.

Lääkärinlausunto: Päädiagnoosi: Fractura complicata cruris 1.dx (avomurtuma). Toimenpiteet ja niiden aikamäärät: 10.6.95 reduktio et obligamentum gypsaneum. Kirschner-piikkifixatio.

SEURAAVANA PÄIVÄNÄ

Silloin se sattui jo. Uhosin hakkaavani sen auton kuljettajan.

KUUKAUTTA MYÖHEMMIN

Istuin pyörätuolissa. Kirschnerit on poistettu muutama päivä sitten. Onneksi, koska ne tuntuivat epämiellyttäviltä osuessaan oven karmeihin. Kipsi on vaihdettu kevyempään.

Olen antanut lehtihaastatteluja, saanut Parane pian-kortteja ja kirjeen Pohjolasta.

Pohjola: Korvaus kivusta ja särystä, 10.000.00 mk

Ostin paljon legoja.

KAKSI KUUKAUTTA MYÖHEMMIN

Kesäloman loputtua osasin kävellä kävelykepeillä. Kuljin 700 metrin koulumatkan taksilla. Taksi ei aina muistanut tulla hakemaan koulusta. Kerran istuin koulun rappusilla vielä pari tuntia viimeisen oppitunnin jälkeen kiltisti odottelemassa.

Kotona harjoittelin kävelyä.

20 VUOTTA MYÖHEMMIN

Oikeassa sääressäni näkyy pienet arvet niissä kohdissa joista piikit menivät läpi. Muuten kaikki on ok. Ajoneuvoliikennerekisterin mukaan se Corollakin meni vielä tänä keväänä katsastuksesta läpi.