Kirjoittamattomat aiheet

Kerään puhelimen muistioon aiheita, joista jotkut päätyvät myöhemmin blogin teemoiksi. Muistiossa on paljon tarina-aihioita, jotka eivät ole olleet tarpeeksi mielenkiintoisia tai en ole löytänyt oikeaa näkökulmaa kirjoitettavaksi. Purin tuota vyyhtiä ja kirjoitin muutamasta aiheesta päästäkseni niistä nyt eroon.

Näin unen, jossa olin keksinyt loistavan yritysidean. Pyykinpesuainepullojen korkkien putsaus. Ihmiset toivat läpinäkyvissä muovipusseissa erivärisiä pesu- ja huuhteluainepullojen korkkeja pieneen kioskiini putsattaviksi. Minä annoin vastineeksi lapun, jolla korkit voisi toimenpiteiden jälkeen noutaa. Veloitin joitain kymmeniä senttejä pussilta. Sitten puunasin korkit.

Sinänsä hölmö uni ja sitäkin hölmömpi liikeidea. Se jäi vaan mietityttämään että pitääkö kaiken olla aina järkevää ja mullistavan tuottavaa, jotta sitä kannattaa tehdä. Unessa ihmiset jonottivat kiskalleni koska arvostivat työni jälkeä. Silloin se tuntui riittävän.

Tapasin lentokentällä miehen, jolla oli kova tarve kertoa puolessa tunnissa minulle kaikki asiansa. Hän oli tulossa Aasiasta ja menossa Vaasaan. Keskustelu alkoi siitä kuinka hän oli valuuttakurssikikkailulla voittanut muutamassa päivässä 20 euroa. Eurot dollareiksi, dollarit jeneiksi ja sitten taas euroiksi. Ihmettelin rahanvaihtokuitteja ja totesin että no näinpä.

Monien muiden tarinoiden jälkeen hän kertoi vaimostaan. Vaimo oli lähtenyt kuusi vuotta sitten kollegan matkaan. Muistio ei kerro oliko kyseessä miehen vai naisen kollega. Vaimo oli seitsemän L:n ylioppilas – lukematta. Nykyään ihmiset opiskelevat liikaa, mies sanoi. Ylikoulutetut alisuoriutujat -nuorisoviittaus oli ensimmäinen asia jonka kirjoitin muistiooni kun tiemme erkanivat. Mies itse oli merkonomi.

Harvoin törmää niin paljon ja niin tosissaan puhuvaan mieheen. Kirjoitin koosteeksi ylös kolme hänen neuvoaan:

  1. Älä mene naimisiin väärän naisen kanssa (tämä oli miehen ainoa virhe omien sanojensa mukaan).
  2. Kun menet Taiwaniin, osta isoja mansikoita. Päinvastoin kuin Suomessa, isot ovat siellä maukkaampia.
  3. Osta kunnon öljykangastakki. Sellaisesta ohuesta ja joustavasta kankaasta tehty. Paksu öljykangas menee hihoista puhki.

Tilanteet joissa eKirja ei toimisi kuten tavallinen kirja. Muistaakseni lentokoneen nousun aikana esiintullut ajatus. Aiemmin tavallinen kirja on ollut ainoa vaihtoehto lentokoneen nousun ja laskun aikana, mutta nykyään tablettiakin saa käyttää koko matkan ajan. Listalleni päätyi siten vain kaksi tilannetta, joissa sähköinen kirja olisi outo vaihtoehto.

  1. Takan sytyttäminen verkkolehdellä.
  2. Valan vannominen käsi eRaamatulla.

 

Maturistinen eksekuutio. Joku sanoi jossain koulutuksessa noin. Oletan sen tarkoittavat jonkinlaista aikuismaista toteutusta. Jäin pohtimaan kahta asiaa.

  1. Miksi joku haluaa sanoa maturistinen eksekuutio ja kuulostaa dorkalta?
  2. Miten toimisin jatkossa kun kuulen vastaavia termejä? Kysyisinkö aina mitä henkilö tarkoittaa tuolla sanalla korostaakseni sanan kökköyttä vai googlaisinko sanan nopeasti puhelimella ja käyttäisin sitä heti jossain toisessa yhteydessä niin ettei henkilö pääsisi kokemaan ylemmyyden tunnettaan hienon sanansa kanssa.

En vielä ole keksinyt. Ehkä annan vaan olla.

Miksi ne joilla on eniten rahaa, saavat eniten asioita ilmaiseksi? Periaatteessa tiedän vastauksen: He saavat esimerkiksi pääsylipun ilmaiseksi, koska on aina mahdollisuus että rikas kokee vaikka teatteriesityksen erityisen hyväksi ja sen jälkeen kokee vastavuoroisuuden tunnetta ja haluaa lahjoittaa teatterille miljoonan.

Joskus pääsylippumaksua ei pyydetä koska olisi noloa pyytää rahaa henkilöltä jolla sitä on niin paljon. Täh! Aihe ei ottanut tuulta alleen, mutta jäi kuitenkin pyörimään muistioon ja mieleen.

Pohdin miksi palveluksesta pitää seurata aina jokin korvaus. Todennäköisesti tässä on ollut kyse esimerkiksi jostain auton lainaamisesta. On tullut mieleen pitäisikö apu korvata lainaajalle jollain muullakin tavalla kuin tankin täyttämisellä ja aihe on pitänyt sitten kirjoittaa muistioon.

Pyytäisivätkö ihmiset apua enemmän jos eivät kokisi että se täytyy jotenkin maksaa takaisin? Päätyisivätkö ihmiset sen myötä auttamaan toisiaan enemmän? Voisi myös olla että vähemmän. En jaksanut silloin pohtia, enkä oikein vieläkään. Tämän kirjoituksen ansiosta voin poistaa aiheen muistiosta.

Vasta -sanan eri merkitykset. Tämä aihe on ollut olemassa ihan blogin alkuajoilta. Vasta -sanalla ja sen eri muodoilla on nimittäin useita erilaisia merkityksiä. Onko mitään mielenkiintoisempaa?

Vihta/vasta, vastavirta, nyt vasta, vastata jostain (olla vastuussa), vastata puhelimeen, vastata kysymykseen, olla jotain vastaan, vastaleivotut pullat, vastahakoinen, varta vasten puuta vasten ja lukuisia muita sanoja, jotka osin tarkoittavat samaa asiaa toistensa kanssa tai eivät ole varsinaisesti vasta-sanan taivutuksia vaan ihan eri sanoja.

Jossain kohtaa päätin että tämä on tyhmä ja turha aihe kirjoitettavaksi enkä edes tajua sitä, mutta en vain malttanut poistaa muistiota sen ollessa niin pitkä.