Mätiä

Jos vuosi 2015 olisi lohen mätiä, se olisi arvokasta kuin kauneuttaan kimmeltävät timanttihippuset ja mehukasta kuin lempeän auringon kypsyttämät pienen pienet klementiinit. Mäti olisi tuoretta eikä vanhenisi koskaan. Se olisi kuin vuosikertaviini, jonka lopullinen arvo ymmärrettäisiin vasta riittävän ajan kuluttua. Mätikiteet olisivat sopivan suolaisia herättääkseen luonnollisen janon.

Jos vuosi 2015 olisi tikkunekku, sen pinta olisi kovaa ja mautonta kuin harmaa graniitti, mutta lopulta se sulaisi suussa pehmeän soljuvaksi kirsikkaiseksi maagiseksi magmaksi. Sen puremiseen ei auttaisi terävimmätkään pedon hampaat eikä taidokkaimmat loitsut. Graniittista tikkaria pitäisi jaksaa jauhaa, pyöritellä, tutkia, analysoida ja luottaa siihen että sen ytimeen kätkeytyy makea maailma – sitten se avautuisi.

Jos vuosi 2015 olisi lamppu, se ei olisi energiansäästölamppu vaan sähkösyöppö hehkulamppu – kylläkin hitaasti syttyvä. Se olisi eräänlainen majakan lamppu joka pisti kapteenin silmään jo kaukaa, häikäisi silmiä kohdatessa ja pysähtyi sitten valaisemaan mieritietä kohti seuraavia satamia. Se tuottaisi tunnelmallista ikivaloa, jonka keilassa soisi hilpeästi hersyilevä banjomusiikki ja tuoksuisi kahvinpavut sekä vastaleivottu leipä.

Jos vuosi 2015 olisi munkkirinkilä, olisi se itse asiassa haaste, jossa munkkirinkilä pitää syödä niin ettei saa kertaakaan nuolaista huuliaan. Se olisi kärsivällisyystesti, jossa sokerikuorrutteen lipomista pitäisi piinaavasti odottaa ja samalla kuitenkin pyrkiä nauttimaan kuohkean ilmavasta leivonnaisesta.

Vuosi 2015 kirjattakoon pöytäkirjoihin erittäin hyvänä ja innostavana. Paljon uusia kivoja ihmisiä, ikimuistoisia tarinoita ja hauskoja haasteita. Ensi vuodesta tulkoon vielä loisteliaampi. Toivottavasti sinullakin oli kivaa. Hyvää joulun aikaa ja uuden vuoden alkua!