Sunnuntain summeeraus 1/52 – Piha on liukas!

Loin konseptin: Sunnuntain summeeraus. Nimi tuntui osuvalta ensimmäiset 5 sekuntia sen keksimisestä, mutta nyt se jo hävettää. Kyseessä on eräänlainen viikon yhteenveto niistä hetkistä ja huomioista, jotka jäisivät ilman tätä summeerausta kertomatta.

Tapanani on kerätä päiväkirjamaisesti puhelimen muistioon viikon aikana tapahtuneita hauskoja tai vaikka ärsyttäviä asioita, jotka juuri ja juuri ylittävät sen kynnyksen, että haluaisin muistaa ne myöhemmin. Ne eivät siis ole useinkaan kovin isoja asioita jotka muistaisin muutenkin. Ne on sellaisia pieniä poikkeamia normaalista.

Sellaisia kun saa jokeripokerissa täyskäden ja voittaa 20 euroa tai kun astuu uusilla kengillä lumen alla väijyneeseen koirankakkaan.

Tämä olisi hyvä kuvituskuva jos siinä olisi lunta ja koirankakkaa.

Ajattelin, että koska ajatus näiden huomioiden jakamisesta putkahti mieleeni näin vuoden alussa ja koska tämä on viidennen blogivuoteni ensimmäinen kirjoitus, voisin sitoutua koko vuodeksi kirjaamaan viikon parhaimmat keskikokoiset huomiot kaikille kiinnostuneille luettaviksi. Kas näin:

1. IHMISET ovat erikoisia. Istuin Joensuun lentokentän lähtöaulassa odottelemassa lentoa kotiin. Vähän ennen koneeseen siirtymistä kentällä kuulutettiin, että koneeseen siirtyessä tulee olla varovainen, sillä piha on jäästä liukas.

Vieressäni istunut mies otti informaation huokaillen vastaan – ”huoh, holhousyhteiskunta”. Hänen seuranaan ollut nainen totesi samaan loukkaantuneeseen sävyyn – ”kuulutus tehtiin varmaan sen takia, että jos joku kaatuu, niin lentokenttä voi oikeudessa sanoa, että he kyllä varoittivat”.

Ei tehty, hyvät ihmiset. Se tehtiin siksi, että piha on liukas ja siinä voi kaatua.

Nurin.

2. PAKKANEN eristää relaamaan. Loppiaisperjantain hyytävä kylmyys antoi vapauden uppoutua koko aamupäiväksi Helsingin Sanomien paksuun painokseen. Mikä miellyttävintä, Kuukausiliite oli myös kääräisty mukaan. Se on kyllä erinomainen läpyskä.

Jokaisen painoksen parhaimmistoon kuuluu Kuukautinen -nimimerkin vakiopakina lehden alkupuolella. Pakinoitsijan terävä kynä tökki tällä kertaa soteuudistusta ja teki viiltävän pilkan valinnanvapauden kääntöpuolesta, otsikolla Haloo, soititte sotepalvelutuotantoon.

Kirjoittajan luomassa maailmassa hätäkeskukseen soittaneen rouvan olisi pitänyt etukäteen käydä OmaSote-palvelussa valitsemassa minkä palveluntarjoajan ambulanssipalveluita hän haluaa käyttää, ennen kuin soittaa sotepalvelutuotannon kuluttajapalveluyksikköön, enitseen hätänumeroon.

Lehden tukirankana toimii pitkät ja kunnolla valmistellut jutut ykkösluokan journalistien kirjailemina. Vuoden ensimmäisessä Kuukausiliitteessä ollut Tuija Pallasteen tarina Hannan elämä ja kuolema oli mielestäni taidolla kerrottu. Jäi mietityttämään.

Kuolonuhrit ovat ulkopuolisille lukuja. Ei aina muista että jokaisella ihmisellä on ollut ainutlaatuinen tarina, joka on johtanut maanjäristyspaikalle, kirurgin saliin tai varastorakennukseen Oaklandiin.

3. LÖYSIN uuden podcastin, Pasi Heikuran Aristoteleen kantapään (YLE). Noin 25 minuuttisissa jaksoissa käydään läpi suomen kieliopin sudenkuoppia ja keskustellaan mielenkiintoisista aiheista, kuten Miten presidentti laatii uudenvuoden puheen? Minkälainen on paperin historia? tai Mitä eroa on ajatusviivalla, miinusmerkillä ja tavuviivalla? Suosittelen!

Olen tällä viikolla oppinut, että Jeesus puhui arameaa ja että sinuttelu on ollut muinoin tavallisempi puhuttelutapa kuin teitittely. Oikein jännittää, että koska näitä tietoja pääsee hyödyntämään.

4. PASTA Carbonara Helsinki-Vantaan Bistrotissa on ehdottomasti päiväkäynnin arvoinen. Spaghetti on al dente, Pekoni on täydellisen suolaista ja parmesaania on reilu kerros. Siihen kylkeen pieni pikari punaista tarapacaa, ja avot!

Kun istahtaa jälkiruokakahville Starbucksiiin, voi hetken aikaa kuvitella olevansa ulkomailla. On virkistävää nähdä ja kuulla ulkomaalaisia ihmisiä. Sitä tavallaan on ihmisten keskuudessa, mutta ei tarvitse turhautua kenenkään pölhöistä jutuista, kun ei ymmärrä mitä he puhuvat.

5. SORAMONTUN kyljet on liian jyrkkiä pulkkamäeksi. Isoimmat kivet valuvat kesän aikana jyrkänteen juureen ja ovat siellä lumen alla vastaanottamassa ajattelematonta pulkalla laskijaa. Me onneksi huomasimme ne ennen rysähdystä. Liukurilla laskeutuminen sen sijaan sujui ongelmitta. Oli kivaa vaikka kengät meni täyteen lunta.

Potkukelkka hankintalistalle.

Näin, nyt on ryhdytty.

Sitten lehden lukuun ja kahvia juomaan. Hyvää sunnuntaita!