5 syytä pysyä kotona

Käyn muutamana päivänä viikossa töissä Helsingissä. Haaveilen siitä, että jäisin joinain päivinä töiden jälkeen kiertelemään kaupungille, menisin taidenäyttelyyn tai kahville jonkun ystävän kanssa. Haaveilen, mutta jostain syystä iltapäivällä tulee aina kiire kotiin.

Koti-ikävälle ei varsinaisesti ole mitään järkeviä perusteita – en monestikaan tee mitään erikoista, kun olen päässyt töistä kotiin. Jokin sinne vaan vetää ja kotiin päästyä sitä ihmettelee sohvalla, että mikäs hoppu tänne tänään olikaan.

Löysin viisi syytä, jotka kiirehtivät minut päivä toisensa jälkeen kotiin.

Jopa kaupassa poikkeaminen tuntuu liian suurelta hidasteelta

1. KOTIIN PITÄÄ PÄÄSTÄ JOTTA EHTII OLEMAAN KOTONA

Pitää ehtiä kotiin, jotta siellä ehtii olemaan. Vaikka siellä ei oikeastaan mitään tekisikään. Koti tuntuu turvalliselta paikalta, jossa saa olla oma itsensä ja rauhoittua. Kerrankin kun on runsaasti aikaa olla vain kotona, se pitää hyödyntää.

Ei pidä. Ei ole mitään syytä olla jossain vain ollakseen siellä – varsinkaan yksin kotona. Jos kotona olemisella on jokin muu syy, se on eri juttu. Vain se, että koti on tutumpi paikka kuin kahvila, ei ole syy kiirehtiä sinne.

Kotona, vai vaikka täällä?

2. PITÄÄ MENNÄ AJOISSA NUKKUMAAN ETTEI SEURAAVANA PÄIVÄNÄ VÄSYTÄ

Jos ei mene ajoissa nukkumaan, voi seuraava työpäivä mennä pieleen. Ajatus voi kulkea hitaalla ja se ei ole kivaa. Voi olla ettei jaksa ajaa aamulla töihin tai sieltä pois. Voi olla se, että väsymys jää koko viikoksi päälle ja kertaantuu.

Voi tosiaan olla, että kun on valvonut vähän pidempään, yöunet jäävät vähäisiksi ja seuraavana päivänä on väsyneempi. Voi toisaalta olla niinkin, että valvottu aika on ollut niin kivaa, ettei sillä väsymyksellä ole itse asiassa mitään merkitystä. Nukkumaan menon odottaminen se vasta puuduttavaa onkin.

Ratkaiseeko raha?

3. KAIKKI KIVA MAKSAA

Kaikkialle pitää ostaa pääsyliput ja kaikki tekeminen maksaa. Kotiin meneminen on säästöä. Sitten kun on viikonloppu voi tehdä jotain kivaa.

Kaikki ei maksa. Moneen paikkaan pääsee joinain päivinä halvemmalla tai jopa ilmaiseksi. Ystävien näkeminen ei maksa mitään. Istuskelu ja juttelu on ilmaista. Viikonlopusta viikonloppuun eläminen maksaa.

Arki on elämää siinä missä viikonloputkin

4. TÖIDEN JÄLKEEN EI KYLLÄ JAKSA MITÄÄN

Työpäivä oli sen verran kuormittava, että nyt ei kyllä jaksa mitään. Ajatukset on ihan työjutuissa, eikä oikein pysty keskittymään. Ei varsinkaan mihinkään syvällisiin keskusteluihin. Parempi vain mennä kotiin ja olla ihan iisisti. Yrittää purkaa ajatuksia tuijottamalla seinää.

Mitä jos ne ajatukset siirtyisikin muualle kun lähtisi tekemään jotain muuta. Jos vaikka juttelisikin muille eikä yrittäisi ratkoa kaikkia maailman vääryyksiä itsekseen. Ajatukset saattaisi avautua solmuistaan jopa itsestään kun tekisi jotain ihan uutta.

Huolestumalla hiukset harvenee

5. TÄNÄÄN PITÄÄ PESTÄ PYYKIT JA SIIVOTA

Pyykkivuori on kasvanut jo niin isoksi ettei loppuviikolle riitä puhtaita paitoja. Ne pitää pestä tänään. Ja kaikki lakanat myös pitää pestä. Pitää imuroida ja pestä lattiat, tänään.

Mikään hyvä tarina ei ole alkanut päätöksellä pestä pyykkiä. Paremmalta tarinan alulta kuulostaa se, että on päättänyt mennä ja tehdä siitä huolimatta että pyykit olisi pitänyt pestä juuri tänään. Tiskit pitää tiskata, mutta ehkä se ei tänään ole maailman tärkeimpien asioiden joukossa.

Jos pysyy pois kotoa, se ei sotkeudu

Kärsiikö muut kroonisesta koti-ikävästä?