6 tapaa välttää tervehtiminen työpaikalla

Kädet ristiin ja suu kiinni (Kuva: Tomi Wahlroos)

Kaikki me tiedämme kuinka raskasta tervehtiminen on. Työpaikalla on niin paljon ihmisiä. Olisi helpompaa, jos voisi sanoa aamulla kerran huomenta ja kaikki halukkaat kuulisivat sen. Tai sitten voitaisiin sopia, että kaikki sanoo jossain järjestetyssä tilaisuudessa huomenta ja sanomiset olisi sen kuukauden osalta siinä.

Tervehtiminenhän on sinällään ylimääräinen jäänne niiltä ajoilta, kun me vielä välitimme itsemme lisäksi muistakin ihmisistä. Moikkaaminen on joskus ollut keino keskustelun avaamiseen ja ihmisiin tutustumiseen, mutta nykyään on parempi mennä suoraan asiaan ja vielä suoraan asiaan niiden ihmisten kanssa joista on itselle eniten hyötyä.

Ikävä kyllä keskuudessamme kulkee vielä niitä, joilla on tarve moikkailuun ja heippailuun – kaikille kiusalliseen sosiaaliseen takertumiseen ja sisällöttömään sanahukkaan.

Niinpä listasin 6 tervehtimisen välttämisen vinkkiä, joita voit kokeilla jo vaikka heti huomenaamuna. Jaa ne ihmeessä työkaverillesikin! Ehkä tällainen tervehtimiskulttuuri pikkuhiljaa kuihtuu pois.

1. Pälyile puhelinta

Kun kohtaat käytävällä työkaverin, ota nopeasti puhelin käteesi ja katso ruutua intensiivisesti. Voit tehostaa intensiivisyyttä rullaamalla ja zoomaamalla näyttöä määrätietoisesti. Voit myös tuoda puhelimen näytön lähemmäs kasvojasi ja kurtistaa kulmakarvojasi esittäen että puhelimessa lukee jotain todella pienellä fontilla tai se vaatii muuten vaan todella voimakasta keskittymistä.

Jos puhelin ei ole saatavilla ja kohtaamistilanne tulee yllättäen, voit ottaa intensiivisen katseen johonkin muuhun kädessäsi olevaan asiaan, kuten paperipinoon, avaimiin tai kahvikuppiin. Jos mitään esinettä ei ole saatavilla, ala tutkia kynsinauhojasi niin kuin ne tekisivät tosi kipeää.

Jos vielä mutiset ja kiroilet yksinäsi, voit välttää tervehtimisen kokonaan. Varo tekemästä kuitenkaan liian isoa numeroa kynsinauhoistasi, sillä muuten joku saattaa tulla kysymään, että onko sinulla kaikki ok.

2. Ylläty katseenvangitsijasta

Katso vastaantulijaa pitkän matkan päästä. Voit katsoa häntä (jopa silmiin) niin kauan kunnes välimatka lyhenee niin pieneksi, ettei ole enää luonnollista tuijottaa ilman että tervehtii tai nyökkää.

Kun saavutat tuon lähietäisyyden rajapyykin, siirrä katseesi johonkin yllättäen näkökenttääsi tulleeseen asiaan, kuten risteävään käytävään tai seinällä olevaan julisteeseen. Jää tarvittaessa tuijottamaan julistetta, kunnes vastaantullut henkilö on ohittanut sinut.

Jatka matkaa kun käytävä on tyhjentynyt.

Tämä on tehokas keino, sillä moikkaamattomuus ei sinänsä ole ollut sinun syysi – jokin ulkopuolinen juttu vaan yhtäkkiä varasti huomiosi. Parhaimmillaan vastaantulijakin kiinnostuu enemmän siitä julisteesta kuin sinusta ja unohtaa itsekin moikata.

3. Katso maahan

Katso aina maahan kun kävelet. Katso noin metrin päähän eteesi, ettet kompastu, mutta älä missään tilanteessa nosta leukaa irti rinnastasi. Jos kuulet tervehtimistä ympäriltäsi, ajattele että se on osoitettu jollekin muulle kuin sinulle ja jatka kävelyä.

Voit tehostaa tätä kikkaa kuuntelemalla musiikkia samaan aikaan kun siirryt paikasta toiseen. Sekin riittää, että laitat kuulokkeet korville – kukaan ei enää oleta, että kuulisit heidän tervehdyksiään.

Varmista kuitenkin, että kuulokkeiden toinen pää on aina kytkettynä johonkin (tai vähintään taskussa). Irrallaan roikkuva kuulokejohto herättää taas lisää kysymyksiä.

4. Katso tyhjyyteen

Kulje käytävillä kuten muutkin ihmiset, mutta älä tervehdi. Tee päätös olla tervehtimättä vaikka olisit hississä jonkun kanssa kahdestaan ja se toinen sanoisi huomenta.

Kun se toinen moikkaa, ole kuin mitään ei olisi tapahtunut. Voit huoletta vilkaista työkaveriasi, mutta varo nyökkäämästä tai ääntelemästä mitenkään minkä hän saattaisi erehtyä luulemaan vastatervehdykseksi.

Tämä keino vaatii jo erityisen määrätietoista harjoittelua, mutta loppujen lopuksi se on ehkä tehokkain keino ihmiskontaktin karttamiseen.

Jos olet rohkea, niin kokeile extreme-tasoa: Tuijota ihmisiä sanomatta mitään. Naama näkkärillä.

5. Valitse reittisi

Valitse kulkureittisi sen mukaan missä ei normaalisti liiku paljon ihmisiä. Kulje ulkokautta, siivouskomeron läpi tai parkkihallin poikki. Kaikki käy, kunhan siellä ei ole moikkausriskiä.

Jos kuitenkin näyttäisi siltä, että joku toinen ihminen risteää kanssasi, tee nopea muutos. Käänny toiselle käytävälle, vaihda reittiä. Jos kiertotie vie vähän enemmän aikaa kuin se alkuperäinen reitti, sitten se vie vähän enemmän aikaa kuin se alkuperäinen reitti.

Tärkeintä on oppia valitsemaan oikeat reitit.

6. Älä mene töihin silloin kun muut menee

Yksi vaihtoehto välttää aamutervehtiminen on tulla niin myöhään töihin, ettei ole tarvetta sanoa huomenia kenellekään. Huomenien sanominen loppuu kuitenkin jo yhdeksän maissa, joten kymmenen jälkeen pitäisi olla aika turvallista saapua.

Jos iltavuoro ei työtehtäviesi takia ole mahdollista, kysy esimieheltäsi jos voisit tehdä etätöitä. Virtuaalikokousten välillä kun ei ole käytäviä, joilla olisi pakko moikkailla.

Mieti – jos olisit joka päivä kotona, ei tarvitsisi ikinä moikata kenellekään.