Sunnuntain summeeraus 49/52 – Periaatteet ja parmesaani

Outo viikko. Meinasin matkustaa länsimetrolla kantakaupunkiin ja koin sympatiaa Yö-yhtyettä kohtaan. Lisäksi söin kaksi kertaa bataattiranskalaisia yhden päivän aikana. Kaikenlaista sitä tapahtuu!

 1. Jooga jäi neljättä viikkoa väliin. Syy: oli itsenäisyyspäivä, eikä joogatuntia ollut. Kuinkahan sitä ukko taipuu joogaan enää joulun jälkeen?

 2. Meinasin tällä viikolla matkustaa länsimetrolla Tapiolasta Sörnäisiin. Olin jo pohtinut minkälaisen somepäivityksen siitä tekisin – ja toisaalta, jos en tekisi somepäivitystä, niin minkälaisen provokaation rustaisin blogiin siitä ilmiöstä, jossa ihmiset raportoivat someen länsimetrokokemuksiaan. Päädyin kuitenkin menemään autolla, niin se juttu vähän lässähti.

 3. Tajusin tällä viikolla jotain merkittävää dokumentaatiosta: 1. se tekee ajattelun näkyväksi, niin että muutkin voivat tarkastella sitä. 2. se mahdollistaa ajattelun kumuloitumisen, eli sen että uudet ajatukset raportoituvat lisäkuorrutteeksi käsissä olevaan ajatuskakkuun. Pelkässä suullisessa keskustelussa kun hyvätkin ajatukset unohtuvat joskus.

 4. Savutin linnanjuhlien katsomisessa tänä Suomi100-juhlavuonna uuden tason, tason 3. Ensimmäinen taso: henkilö katsoo kun ihmiset kättelevät. Toinen taso: Henkilö tajuaa, että on hämmentävää katsoa kun ihmiset kättelevät, mutta jatkaa silti katselua. Kolmas taso: Henkilö ihmettelee kättelyn katsomisesta tulevaa hämmentymistään ja jatkaa kättelyn katsomista.

 5. Olemme sellaisessa digitalisaation vaiheessa jossa suomi-digi-suomi-sanakirjaa kirjoitetaan uudelleen. On trendikästä luoda uusia sanoja digitalisaation, automaation ja robotiikan ympärille. Tämän viikon tulokas: robokalyptinen. Aion käyttää sitä ensi viikolla kolmasti. Otan lisäksi haasteekseni keksiä ensi viikolla kolme uutta digisanaa.

 6. Vaikka paketoin äskeisen pointin kevyen ivalliseen kääreeseen, olen uusien sanojen ylin ystävä. Jos voin valita kahden sanan välillä, joista toinen on itse keksimäni ja toinen löytyy sanakirjasta, valitsen ensimmäisen. Kahden käden sormet eivät riitä laskemaan niitä kertoja kun olen googlettanut keksimääni sanaa siinä toivossa, ettei sitä olisi kukaan käyttänyt aiemmin.

 7. Suomen kieli on siitä hieno, että se antaa vapauden keksiä uusia sanoja sillä tavalla, että kuulijan on helppo ymmärtää mistä on kyse, vaikka ei kyseistä sanaa olisikaan kuullut aiemmin. Hyvä Suomi ja hyvä suomi!

 8. Ostin perjantaina viinipullon hauskan nimen perusteella. Se on yleensä iso virhe. Normaalisti tällaiset modernit viininimet koristavat halpojen pullojen kylkiä, joten niihin ei omanarvontunteva viininmaistelija yleensä sorru. Perjantai-illan epätoivossa High Kick -niminen flaska kuitenkin tarttui sormikkaisiin ja sisältö paljastui oikein oivaksi. High Kick löytyy Alkon tilausvalikoimasta ja ainoastaan neljästä myymälästä: Lohjalta, Orivedeltä, Hervannasta ja Lopelta. Hyvä Loppi!

 9. Parmenaasibataattiranskalaiset. Siis bataattiranskalaiset joiden päälle on ripoteltu parmesaania. Onko hei parempaa lisuketta? No ihan taatusti on, mutta perjantaina työpaikan lounasravintolassa burgerin lisukkeeksi kauhotut parmesaaniranut tekivät niin suuren vaikutuksen, että kotona oli tehtävä toinen satsi.

 10. All my loving, The Beatles. Sen soitin eilen hääjuhlassa Salossa. Oli kertakaikkisesti hienot kekkerit.

 11. Harvassa ovat ne tilanteet, joissa tunnen sympatiaa Yö-yhtyettä kohtaan, mutta Jussi Hakulisen tekemä kiusa jollain tavalla pörhistää turkkini. ”En tee tätä rahasta, vaan periaatteesta” on lausahdus, joka juuri tällaisten jussihakulisten suusta lausuttuna saa kaikki periaatteet kuulostamaan dorkilta.

 12. Itsenäisyyspäivänä Yle Puheelta tuli toiveuusintoja ikivanhoista selostuksista. Kuulijat saivat esittää toiveita ja juontajat juoksivat arkistoissa. Selostaminen ei kyllä ole ollut aivan niin intohimoista kun mennään muutaman vuosikymmen taakse. Se on ollut enemmän raportoivaa ja toteavaa. ”Kultaa tuli.”

 13. Viikon sana on tuokiokuva. En ole aiemmin kuullut sitä käytettävän, mutta kuulin sen radiosta. Se tarkoittaa hetken tilannetta tai tunnelmaa esittävää kuvaa. Sanassa on miellyttävä, pölyisen vintin tuoksu ja hetkellisen ikuisuuden oksymoroninen olemus.

 14. Kaksi lasillisista High Kickiä ja suollan jo oksymoronisista olemuksista. Pitäisiköhän näitä blogeja kirjoittaa joskus muulloin kun perjantai-iltana väsyneenä ja viinilasista rentoutuneena? Jos kyllä, paina hybridi-TV:n kaukosäätimestä sinistä nappulaa. Jos ei, ota kantaa nostelemalla poskipäitäsi vuorotellen.

 15. Nyt muuten paljastin, että en kirjoitakaan näitä sunnuntain summeerauksia sunnuntaiaamuisin, vaan perjantai-iltaisin. Sitä sopii miettiä, että minkälainen profeetta minun täytyy olla, että myös lauantain tapahtumat löytyvät blogista raportoituna päivää ennen kuin ne ovat tapahtuneet.

 16. Se olis jo 10.12. ja Rengon tuvassa ei ole kynttelikköjä. Ne ovat aitassa ja aittaan on pimeä ja kylmä matka. Olen lisäksi aivan varma, että osa kynttelikköjen lampuista on tänäkin vuonna mennyt rikki ja olen pakotettu menemään Prismaan ostamaan ylihinnoiteltuja polttimoja, joista jo ostohetkellä osa on rikki.

 17. Vaikka asiat ovat sillä tavalla, kuin edellisestä kohdasta käy ilmi, olen silti edelleen jouluihminen. Odotan sitä kovasti. Samaan aikaan kun odotan tapahtuvaksi kaikkia niitä kivoja asioita, joita jouluisin aina tapahtuu, huomaan entistä voimakkaampaa mielenkiinnon värähtelyä perinteikkyyden ja uusien tapojen rajapinnassa. Olisiko tämä joulu se, kun perinteitä murr… rapsutellaan?

 18. Jouluperinteet, joista en ole valmis luopumaan: Joulukuusi, jonkinlainen lahjahässäkkä, yhteinen hetki ruoan ääressä, käpykakku ja öinen napostelu.

 19. Jouluperinteet, joiden variaatiota olisi hauska koittaa: Jouluaaton päivällinen joulutapaksina, joulusaunan sijaan aamupalju, joululaulut veks ja jazzia mankkaan (okei, vaihdoin jo viime vuonna joulujazziin), joulurauhanjulistuksen sijaan keskittymisharjoitus ja vähenevän lahjamäärän sijaan aivan jäätävä määrä kalliita lahjoja kaikille. Paina tykkää-nappia jos tykkäät.

 20. Kuinka aiheuttaa ylimääräistä polemiikkia perhepiirissä joulun alla? Kyseenalaista jouluperinteitä ja ehdota jotain älytöntä niiden sijaan.

 21. Tuntuisi jotenkin liian täydelliseltä kirjoittaa tasan 20 pointtia, joten kirjoitan tämän vielä tähän ja sitten toivotan hyvää sunnuntaita kaikille.

Hyvää sunnuntaita kaikille!

Arvi