Colin Farrell ja Mikko Paasi

Voiton jälkeen on sankaritarinoiden vuoro. Kuka onnistuu pukemaan uljaan uurastuksen kauneimpaan pakettiin? Kuka saa yksinoikeuden jännitysnäyttelyn henkilökuviin? Kenen ensi-ilta lyödään ensimmäisenä kalenteriin?

Tarina itsessään on kaikille tuttu: 12 thaimaalaista juniorijalkapalloilijaa ja heidän valmentajansa lähtivät eräänä päivänä uskaliaalle matkalle synkän luolan uumeniin. Vesi nousi ja jätti uteliaat syvyyden vangeiksi. Maailman parhaat löivät sukelluskypäränsä yhteen ja juuri kun aika oli loppumassa, opetuslapset ja koutsi vedettiin luolan kidasta kuivalle maalle ja helikopteriin.

Tragediaksi pelätty operaatio kääntyi maailman katseiden alla periksiantamattomuuden, neuvokkuuden, yhteistyön ja inhimillisyyden voitoksi.

Ainakin elokuvaohjaaja Jon M. Chu ja tuotantoyhtiö Pure Flix ovat ilmoittaneet, että käsikirjoituskoneet laulavat jo. Kilpailua käydään todennäköisesti paraikaa siitä, minkä yrityksen tuotteita tulevissa trillereissä lapsille saadaan toimitettua kalliolavasteeseen porattujen putkien läpi.

Näkisin ihmeellisenä mikäli FIFA:n avokätistä tarjousta tuoda pelastetut lapset MM-kisojen loppuotteluun ei oteta huomioon draaman kaarta venytettäessä. Junioripalloilijat ja MM-kisojen pienten jättiläisten yllätysvoitot kun renosoivat niin somasti. Jälkikäteen molempien tarinoiden kliimaksit saadaan ehkä sovitettua samalle hetkelle.

Saamme tietää sen, mikä meiltä jäi tosielämän jännitysnäytelmästä näkemättä: mitkä ovat lasten lempijalkapallojoukkueet ja kuinka kylmää vesi oli. Saamme tämän kaiken vielä sankarimusiikkiin säestettynä suoraan surroundiimme.

Toisaalta: niin me olemme saaneet valkokankaalle heijastettuna nähdä kaikki maailman muutkin tosielämän tragediat ja draamat – miksi tämän kohdalla tekisimme poikkeuksen?

Mitähän tapahtuisi historialle, jota ei vedettäisi Hollywood-suodattimen läpi? Tapahtuiko se, jos kukaan ei ollut katsomassa sitä 3D-lasien läpi?

Onhan elokuvallistaminen yhdenlaista dokumentointia, mutta aina se on kuitenkin vain luksushuvilasta käsin visioitaan sanelevan amerikkalaistuottajan näkemys. Alkuperäisestä tapahtumasta voi pahimmillaan jäädä vain ”perustuu tositapahtumiin” -leima elokuvan alkuteksteihin.

Vai kuinka monelle tulee Titanicista mieleen ensin jotain muuta kuin nuori Leonardo tai antiikki-Renaultin huuruinen takaikkuna?

Yhtä kaikki, toivoisin, että voisimme suoda hetken rauhan ja koskemattomuuden niin luolasta selviytyneille kuin sinne menehtyneelle thaimaalaissukeltajalle. Voisimme tehdä arvovalinnan ja olla tekemättä rahaa kaikesta siitä, mikä käsiin tarttuu.

*****

Voisimme mietiskellä sen sijaan vaikkapa Mikko Paasia.

Kun thaimaalaispojat löydettiin, oli Paasi ensimmäisten joukossa luolan suussa ottamassa käskyjä vastaan. Kun pojat oltiin saatu viikkoa myöhemmin luolasta ulos, oli Paasi vielä viimeisten joukossa tunnelissa.

”En koskaan epäillytkään, etten menisi. Jos tilanne tulee, olen aina lähtenyt.” 

Operaation aikana suomalaissukeltaja työskenteli aivan luolan perimmäisissä kammioissa, parinsadan metrin päässä loukkuun jääneestä jalkapallojoukkueesta. Hän harjoitteli, suunnitteli, avusti ja opetteli silmät savivedestä sumeena pimeiden tunneleiden yksityiskohtia.

”Sieltä piti vain runnoa läpi. Jossain vaiheessa oppi nuotit.”

”Siinä vaiheessa, kun homma oli loppu, sitä vain katsoi naapurisukeltajaa ja kysyi nimen. Ei meillä ollut ollut minkäännäköistä kontaktia muihin sukeltajiin.”

Ihailen pyyteetöntä rohkeutta, jolla Paasi ja muut sukeltajat luolaan lähtivät. Rohkeutta, että menee, vaikka varmasti pelottaa. Arvostan samaan aikaan myös nöyryyttä ja kunnioitusta, joiden kanssa Paasi tuli luolasta ulos.

Sankarisukeltajan viitta ei tunnu pysyvän herran hartioilla vaikka sitä kuinka hänelle sommitellaan.

”Lääkäri oli erittäin tärkeä kaveri prosessissa”

”He [britit] ovat kokeneimpia. Heille kuuluu kunnia operaation johtamisesta. Samoin amerikkalaisille ja Thai Navylle.”

”Ihan sama tyyppi minä olen kuin ennenkin”

Hesarissa arvuuteltiin, että Mikko Paasin roolin voisi näytellä Colin Farrell.

Se kävisi järkeen, sillä Colinin isä, Eamon, on pelannut jalkapalloa Irlannin menestyneimmässä seurassa, Shamrock Roversissa.

Hmm?