Olenko jouluihminen?

”Et ole jouluihminen. Vietät joulua, jos se sopii aikatauluihisi. Joulunaika tarkoittaa sinulle lähinnä ylimääräisiä vapaapäiviä.” Näin minua kuvailee Helsingin Sanomien testitulos yhdeksäntoista monivalintavastauksen perusteella.

Olin pöyristynyt. Koen nimittäin olevani jouluihminen. Koen niin siitä huolimatta, että minussa on ollut havaittavissa viime vuosina eräänlaista rimpuilua ja ämpyilyä jouluperinteitä kohtaan. Ainakin osaa niistä.

Se, että eletään perinteissä perinteiden vuoksi ei nähdäkseni ole kivaa. Yhteisten tapojen ja juhlinnan tulee ensisijaisesti palvella juhlijoiden viihtyvyyttä. Jos nostalgian tuoksuisista joulukäsikirjoituksista on vielä siihen päälle jotain lisättävää, niin se on ihan fine.

HS:n leikkimielinen testi on rakennettu tietenkin tyypillisten joulujuttujen varaan, mikä varmasti laskee sijoitustani jouluihmis-asteikolla. Sain muuten arvosanaksi ”C”, en tiedä mihin se sijoittuu kyseisellä asteikolla.

Oli miten oli, olen sitä mieltä, että joulu on minulle enemmän kuin ”ylimääräisiä vapaapäiviä” ja ainakin tähänastiset joulut ovat sopineet aikatauluihini aivan erinomaisesti.

Testituloksesta suivaantuneena vastasin jokaiseen testin kysymykseen ilman monivalintoja ja arvioin sen jälkeen, että kuinka jouluihminen minä oikeasti olen.

1. Leivotko piparkakut itse?

En leivo pipareita, koska en tykkää niistä. Tai tykkään hyvin harvoista pipareista. Sellaisista, jotka ovat paksuja, kuohkeita ja pehmeitä, minä tykkään. Jos sellaisia on tarjolla, syön niitä yhden tai kaksi. Sen sijaan leivon joulutorttuja ja syön niitä paljon. Ja tietenkin luumuhillolla koska kaikki muut vaihtoehdot ovat lähinnä pelleilyä. Ansaitsen tästä mielestäni pisteen.

2. Haetko joulukuusen kotiin?

Aito joulukuusi on kuulunut elämäni jokaiseen jouluun ja uskoisin sen kuuluvan myös jatkossa. Tänä jouluna en usko, että haemme omaa kuusta sillä emme ole pyhiä omassa kodissa. Joinain jouluina olen hakenut jopa useamman kuusen, koska ensin haettu kuusi on a) ollut väärän mallinen, b) ollut toisenkin kerran väärän mallinen tai c) haissut pahalle. Piste tästä.

3. Käytkö joulukonsertissa?

En käy joulukonsertissa, mutta kuuntelen joululauluja vapaaehtoisesti, passiivisesti ja pakotetusti. Soitan, säestän ja laulan joululauluja pääosin vapaaehtoisesti. Viheltelen ja teen omia hassunhauskoja sanoituksia joulumelodioihin läpi joulun – tai oikeastaan läpi vuoden. Kyllä tästä on pakko saada piste.

4. Lähetätkö joulukortteja?

Tämä on jäänyt nyt ihan kokonaan. Otan kyllä oikein ilomielin kortteja vastaan ja ajattelen kauniita asioita korttien lähettäjistä, mutta itse en saa aikaiseksi ryhtyä lähettelyyn. Ehkä taas jonain vuonna. Ei pistettä.

5. Käytkö joulukirkossa?

Tästä lähtee toinen piste. Ei ole tullut käytyä. Ehkä tänä jouluna?

6. Paistatko kinkun itse?

Viime vuosina kinkun paisto on tapahtunut yhteistyössä, mutta itse se kuitenkin tehdään eikä osteta valmiiksi paistettuna. Paisto tapahtuu aatonaattoa edeltävänä yönä ja siihen kuuluu valvomista, heräilyä ja hyviä tuoksuja. En ole mikään kinkkufani, mutta valmistuksesta vahva piste.

7. Teetkö perinteisiä joululaatikoita.

En tee itse, mutta meidän joulussa syödään oikein perinteisiä laatikoita. Perinteisillä isoäidin resepteillä valmistetaan peruna-, porkkana- ja lanttulaatikot. Itse syön niistä peruna- ja porkkanalaatikkoa, mutta sitähän tässä ei kysytty. Piste kotiin.

8. Käykö kotonasi joulupukki?

Kun olimme pieniä, niin kävi. Kerran myös kävi kun olimme vanhempia. Nykyään ei enää käy. En varsinaisesti kaipaa hänen läsnäoloaan. Lahjat jakaantuvat aattoiltana piiriin kerääntyneen juhlaväen toimesta oikein näppärästi. Pisteen menetys tässä kohtaa.

9. Kuunteletko joulurauhan julistuksen?

Sanotaanko niin, että tämä julistus on tullut aika tutuksi vuosien saatossa. Jopa riittävän tutuksi. Sillä tavalla tutuksi, että olen pyrkinyt tekemään jotain muuta silloin kun se tulee. Otan tästäkin miinuspisteen ja jätän sillä verukkeella tänäkin vuonna julistuksen väliin.

10. Koristeletko kotisi jouluvaloilla ja muilla koristella?

Jep! Kyntteliköt löytyy melkein joka ikkunalta. Koristeitakin löytyy, mutta tänä vuonna niistä esille pääsee vain parhaimmisto. Pidän kynttelikköjen muodostamasta tunnelmavalosta. Piste!

11. Teetkö joulusiivouksen?

Siivoan mielestäni yleensä aika samalla tavalla. En tee siitä jouluna kovinkaan jouluisaa. Joitain tavaroita on yleensä pitänyt laittaa eri tavalla jouluna kun muulloin, joten voidaan ajatella, että se on joulusiivousta. Ja koska joulunakin siivoan, saan tästä mielestäni pisteen.

12. Seuraatko jouluohjelmia televisiosta?

Jouluaiheiset elokuvat vetoavat minuun jostain syystä. Ne ovat niin helppoja ja herttaisella tavalla hauskoja. Niissä on aina onnellinen loppu, lapset saavat pakettinsa ja rakastavaiset toisensa. Muut jouluaiheiset televisio-ohjelmat on vähän haastavampia. Mutta koska tänäkin vuonna olen katsonut yhden jouluaiheisen elokuvan, saan tästä pisteen.

13. Käytkö joulusaunassa?

Kyllä vaan! Ainakin useimmiten tulee käytyä aattoaamuna. Voin ihan hyvällä omallatunnolla tosin käydä jo vaikka edellisenä iltana. Tai aattoiltana. Sauna on oikein jees. Piste!

14. Kuinka suunnittelet lahjojen oston?

Todella huonosti. Yritän uskotella itselleni, että kyllä tämä tästä, kunnes on aivan viimeinen hetki. Sitten kokoan itseni, teen listan ja käyn ostoksilla. Tässä voisin parantaa, mutta koska lopulta aina onnistun ostamaan kaikki lahjat, annan itselleni pisteen.

15. Kuinka toivotat hyvää joulua somessa?

Saatan laittaa kuvan Instagramiin ja lisätä hashtagin #hyvääjoulua tai jotain vastaavaa. Toisaalta onhan tämä blogikin some ja täällä tulee joskus sanottua hyvää joulua. Varsinkin jouluisin. Otan pisteen.

16. Käytkö viemässä sukulaisten haudoille kynttilöitä?

Tämä on jäänyt kaikki vuodet tekemättä. En saa millään perusteltua itselleni pistettä.

17. Onko kotonasi jouluhimmeli?

Meillä on jatkuvassa käytössä himmeli. Yllättävää kyllä, tuo ei edes ollut sarkasmia. Meillä nimittäin roikkuu kesät eteisessä ja talvet tuvan nurkassa himmeli. Se on mielestäni hyvin nuorekas ja moderni himmeli. Siinä vaikuttaisi olevan mustikoita ja se tuo mieleen kesän. Piste!

18. Onko kotonasi tonttuovi?

Ei tonttuovea, ei pistettä. En päässyt tähän skeneen sisään.

19. Teetkö piparitalon?

Taas piparikysymys!? No en tee piparitaloa. En tee kyllä joulutorttutaloakaan. Ei pistettä.

Ja siihen loppui hesarin toimittajan mielikuvitus. 19 joulukysymystä. Ei tullut enää mitään mieleen? Editissä tipahti joku vähän kyseenalainen kysymys pois? Kysely piti saada ulos juuri sillä sekunnilla eikä ollut aikaa jäädä miettimään vielä yhtä kysymystä?

12/19. Mielestäni se on ihan ok tulos.

Koska HS:n testin raja-arvoja ja muita kuvauksia ei pääse ihmettelemään, tein oman asteikon. Arvioi ja laske omat pisteesi ja katso minkälainen jouluihminen sinä olet.

  1. 16-19: Todella erinomainen jouluihminen
  2. 12-15: Oikein hyvä jouluihminen
  3. 8-11: Hapuileva jouluihminen
  4. 4-7: Jouluun epäilevästi suhtautuva ihminen
  5. 0-3: Jouluvihaaja

Ja kerro se muille!