On kiitosten aika

Kun vuoden 2022 maaliskuussa päätimme ottaa uskon loikan ja siirtyä kuukaudeksi pörssisähköön, emme tienneet mitä tuleman piti. Emme perääntyneet suuren tuntemattoman kynnyksellä vaikka sähkön hinnan arvaamattomat käänteet saivat epäröimään päätöksen vaikutuksia. Nyt kun maaliskuu on takana päin, on kiitosten aika.

Suurin kiitos kuuluu tietenkin perheelleni, joka sitoutui kyseenalaistamatta maaliskuun sähkönkäyttösääntöihin ja pitäytyi sovituissa käytännöissä koko kuukauden ajan. Silloin kun poikkesimme säännöissä, teimme sen yksituumaisesti. Silloin kun kärvistelimme sormet kohmeessa aamupalalla sähkön maksaessa 70 snt/kwh, kärvistelimme yhdessä.

Rivit eivät rakoilleet hetkeksikään. Kaikille oli koko ajan selvää, että mikä on tavoite, mikä on strategia ja mitkä ovat operatiiviset toimintamallit, eli milloin ei ole aika pestä pyykkiä, milloin ei ole sopivaa käyttää astianpesukonetta ja milloin ilmalämpöpumppu suljetaan.

Erityismaininnan ansaitsee vaimoni, joka harjaantui valojen sulkemisessa. Oi sitä sinnikkyyttä ja tavanalaisuutta, jolla hän kytki valot kiinni joka kerta poistuessaan huoneesta. Viimeisellä kolmanneksella raskaana oleva vaimoni teki oma-aloitteisesti jopa tiukennuksia omaan sähkönkäyttöönsä ja piti lämpöpatterin pois päältä makuuhuoneesta myös yöaikaan. Urhoollista!

3-vuotias Ellen näytti myös luonteen lujuutensa tänä poikkeuksellisena aikakautena. Hän pidensi innoissaan suihkuväliään ja säästi lämpimässä vedessä. Hän suostui välillä pukemaan jotain vähän lämpimämpää kuin hihattoman Minni-paidan. Hän oli uudelleen ja uudelleen mukana hakemassa polttopuita aitasta.

Polttopuista puheen ollen, suuri kiitos kuuluu myös Ellenin ukille ja mammalle, jotka ovat kuljettaneet peräkärryittäin ja pakettiautoittain kuivaa klapia Varsinais-Suomesta asti. Ilman teidän panostanne, olisimme joutuneet purkamaan piharakennuksia takan täytteeksi.

Tavoitteenamme oli lämmittää joka päivä sekä tuvassa olevaa takkaa että keittiön leivinuunia. Suurimpana osana päivistä lämmitys oli kokopäiväistä ja puut riittivät uskomattomalla tavalla. Ilmalämpöpumppu ei ollut päivisin päällä kuin niinä viikonlopun tunteina kun sähkö oli todella halpaa (1-2 snt/kwh). Päätimme heti projektin alussa, että öiseen kipinävahtiin emme ryhdy, joten pumppu piti torpan haaleana kun nukuimme.

Kiitos myös Ellenin mummulle ja papalle, jotka pelkäämättä syöksyivät pakkasrajan lämpötiloissa olevaan taloon lämmittämään sitä sen oltua maaliskuun alkupuoliskolla viisi päivää tyhjillään. Me olimme reissussa ja talo sai pärjätä omillaan. Ilman lämpöpumppua, ilman lämmittäjää.

Talo oli ehtinyt kylmettyä reissumme aikana 4 asteeseen. Jääkaapissa ei ollut kahvimaitoa, joten vanhempani joutuivat käyttämään ruokakermaa. Kahvinkeitto meinasi tyssätä heti alkuunsa kun en informoinut laittaneeni vesiä poikki. Kun saavuimme reissusta, oli tuvassa jo 14 astetta. Takat hehkuivat punaisina, joten lämpö lähti kohoamaan pikku hiljaa ja meidän oli taas helppo ottaa ohjat operaatiosta.

Kiitos työnantajalleni, joka tarjoaa vuosilomalain edellyttämää määrää isomman lomakertymän ja tänä vuonna vielä kaksi ekstrapäivää lomaa. Pääsimme käyttämättömien lomapäivien turvin viikoksi pois pörssisähkön ikeestä. Himoksella vietetyn lomaviikon ansiosta saimme säästettyä kymmeniä kilowatteja usean päivän ajan. Toki se reissu maksoi tuplasi enemmän kuin yhden pakkaskuukauden sähkölasku, mutta ainakaan pörssisähköä ei kulunut – ja se on tärkeintä! Kiitos työnantajalleni myös hissilipuista.

Kiitos kaikille isovanhemmille, sukulaisille, työkavereille ja naapureille, jotka ovat vuosien varrella kutoneet villasukkia meidän perheelle.

Kiitos ystävillemme mahdollisuudesta vierailla lämpimissä kodeissanne.

Kiitos Olkiluoto 3 ja Suomen omavaraisuus sähköntuotannossa.

Kiitos niistä leudoista ja tuulisista päivistä, joiden ansiosta sähkön hinta oli välillä todella edullista, myös arkipäivinä.

Kiitos kevätaurinko, jonka säteissä on jo selvästi lämpöä.

Kiitos Fingrid -sovellukselle, jonka ansiosta pystyimme seuraamaan sähkön hintaa reaaliajassa.

Kiitos kaikille, jotka olette joutuneet keskustelemaan kanssani sähkön hinnan kiehtovuudesta ja esittäneet upeasti kiinnostunutta.

Kiitos kaikille siitä kannustuksesta, jonka ansiosta me selvisimme tästä kuukaudesta.

On kiitosten aika, mutta on aika katsoa myös eteenpäin. Aika katsoa tätä seuraavaa kahden vuoden aikakautta, jolloin sähkön hinta on tasaista ja varmaa. Kiinteähintaisen sähkön aikakausi. Se tuntuu turvalliselta, mutta se tuntuu myös vähän tylsältä. Olihan tämä kuitenkin elämää monella tavalla elävöittävä ja rutiineja rikkova projekti.

On otettava opiksi ja hyödynnettävä niitä hyviä käytäntöjä, joita maaliskuun aikana otimme käyttöön. On esimerkiksi hulluutta lämmittää irtopattereilla tyhjiä huoneita läpi päivän. Ei kannata huudattaa pumppua jos kukaan ei ole nauttimassa sen tarjoamasta lämmöstä. Astianpesukone pesee ihan hyvin myös puolen tunnin ohjelmalla. Ja niin edelleen.

Lopuksi haluan kiittää kaikkia teitä, jotka inspiroiduitte tutkimaan omia sähkönkäyttötottumuksianne tämän meidän projektin myötävaikutuksesta. Tottumuksia tarkastelemalla saattaa nimittäin tulla pelastaneeksi maapallon. Meidän sähkönkulutus väheni maaliskuussa joulukuun tasosta 61% ja helmikuun tasosta 43%. Vaikka ottaa laskuihin puulämmityksestä koituneet hiilidioksidipäästöt, luulen meidän aiheuttaneen vähemmän ilmastonmuutosta maaliskuussa kuin mitä keskiarvoisesti aiheutamme.

Kiitos kaikille, jotka hillitsevät ilmastonmuutosta kotikonstein.

Meidän projektin tavoitteena oli kuluttaa maaliskuussa alle 1400 kwh. Me kulutimme 1363,82 kwh. En vielä tiedä paljonko säästimme euroissa, mutta uskon, että paljon sillä silloin kun kulutimme sähköä, se oli halpaa.

Lupasimme tehdä jotain kivaa jos onnistumme. Me onnistuimme. Nyt on aika juhlia, nyt on aika tehdä jotain kivaa.

Kiitos.