This place is about to blow

Noin vuosi sitten tein hiilijalanjälkitestin¹. Sen mukaan tarvittaisiin 3,29 maapalloa, jos kaikki eläisivät niin kuin minä. Annoin itselleni viisi tavoitetta joiden avulla pienentäisin tuota lukua:

 1. Pudota roskiin menevän ruoan painoa 50%
 2. Vähennä sekajätteen määrää 50%
 3. Vähennä lyhyiden matkojen ajoa 90%
 4. Vähennä sähkönkulutusta 20% ja vaihda ekosähköön
 5. Lisää tavaroiden ostoon harkinta-aikaa suhteessa tavaran arvoon

Näiden taustalla oli yksi päätavoite: Elä niin että yksi maapallo riittäisi².

Tänään tein laskelmat viime vuodelta ja lopputulos näyttää päätavoitteen osalta siltä että tarvittaisiin 4,03 maapalloa, jos kaikki eläisivät niin kuin minä. Eli tuhoan maapalloa kiihtyvällä vauhdilla!

Viisi itselleni asettamaa tavoitetta näyttää tällä hetkellä tältä:

 1. RUOKA: EI TOTEUTUNUT: Jääkaapissa ja roskiksessa on tällä hetkellä suurin piirtein saman verran ruokaa. Pakastimessa lähinnä vain marjoja. Vuonna 2014 ruokakauppaan meni rahaa 4901€, eli noin 13€ joka päivä. Ravintolohin kului 3840€, eli noin 10€ joka päivä. 
 2. JÄTE: EI TOTEUTUNUT: Roskapusseja ja pakkausmateriaaleja on kerääntynyt myös autotalliin ja aittaan sillä ne eivät ole mahtuneet roska-astiaan. Vaatteisiin, terveyteen ja muuhun hyvinvointiin kului vuonna 2014 3572€.
 3. AUTO: OSIN TOTEUTUNUT: Autolla tehtävät lounas- ja ruokakauppakäynnit vähentyneet noin 50%. Dieseliin kului kuitenkin viime vuonna 4266€.
 4. SÄHKÖ: OSIN TOTEUTUNUT: Sähkönkulutus on vähentynyt vuonna 2014 11%, vuoden 2013 tasosta. Ekosähköön en ole vaihtanut. Sähköön kului 2014 2106€.
 5. HANKINNAT: EI TOTEUTUNUT: Esimerkiksi palju ostettu päivän harkinta-ajalla. Harkittuihin ja harkitsemattomiin hankintoihin kului viime vuonna liikaa euroja.

Ei hirveä menestys.

Nyt kuitenkin huomaan että ongelmana on hyvin juurtuneiden kulutustapojeni lisäksi se, että asettamani tavoitteet ja toimenpiteet eivät ole olleet riittävän konkreettisia. Siksi loin uudet ohjeet vuodelle 2015 pitäen teemat samoina.

 1. Ruoka: Osta pakastusrasioita ja pakasta ylijäävä ja vanhentuva ruoka. Pakasta heti osa leipäpussista ja jos ostat sipulipussin, pilko loputkit sipulit ja pakasta silppu. Suunnitele isommat tarjoilut paremmin etukäteen (esim. Kuinka paljon vieraat syövät lihaa/hlö). Älä osta kerralla kaikkia eri makuja kokeilumielessä.
 2. Jäte: 500 metrin päässä on lasin, paperin ja metallin kierrätyspisteet. Sunnuntaisin on lajittelupäivä. Tee kävelylenkki ja vie kerääntynyt jäte omaan pisteeseensä.
 3. Auto: Älä lähde kauppaan vaikka jotain puuttuisikin. Selviydy jääkaapin ja pakastimen antimilla. Suunnittele ajomatkat niin että kohteet ovat toistensa matkan varrella.
 4. Sähkö: Sammuta kaikki valot kun lähdet huoneesta. Vaihtele lattialämmityksen lämpötilaa sään mukaan. Ilmalämpöpumppu viileämmälle (alle 18 astetta) kun olet pois useamman päivän.
 5. Hankinnat: Nyt sitten oikeesti! Kokeile: Ainoastaan rikkoutuneen/pois kuluneen tilalle voit ostaa uuden. Tilaa ne lehdet kestotilauksena jotka muuten ostat joka kuukausi irtonumeroina. Älä pidä käteistä rahaa. Älä mene ”vain katselemaan”, käytä se aika johonkin hyödylliseen.

→Montako maapalloa tarvittaisiin jos kaikki eläisivät niin kuin sinä?


¹WWF:n hiilijalanjälkitesti ²Vuosi sitten asetetut tavoitteet